NaslovnaNovostiIzraelska vojska kreće u kopnenu operaciju u Rafi i traži Palestinacima se...

Izraelska vojska kreće u kopnenu operaciju u Rafi i traži Palestinacima se presele u humanitarne zone

Izraelska vojska je u ponedeljak apelovala na Palestince u istočnim oblastima Rafe da se presele u obližnju “humanitarnu zonu” u ono što je početak evakuacije civila uoči kopnene operacije u gradu na jugu Gaze, pišu Rojters i AFP.

U saopštenju vojske se navodi da će se posteri, tekstualne poruke, telefonski pozivi i medijska saopštenja koristiti da bi se „podsticalo postepeno kretanje civila u određena područja“.

Prema izveštaju vojnog radija od ponedeljka, evakuacije su koncentrisane prema rubnim naseljima Rafa, odakle se Palestinci upućuju u obližnje šatorske gradove Kan Junis i Al Musavi.

Sedam meseci nakon što su pokrenuli ofanzivu na Hamas, Izraelci su saopštili da se u Rafi nalaze “hiljade palestinskih islamističkih boraca pokreta i da je pobeda nemoguća bez zauzimanja grada”.

Međutim sa više od milion raseljenih Palestinaca nateranih u Rafu, izgledi za vojnu operaciju sa velikim brojem žrtava zabrinjavaju zapadne države i susedni Egipat, primećuje Rojters.

“Operacija izraelske vojske u Rafi neophodna je zbog Hamasovog odbijanja predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi uključivali oslobađanje nekih od talaca koje drži palestinska organizacija”, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Na pitanje o broju ljudi koji su uključeni u operaciju, portparol izraelske vojske je odgovorio da se „procenjuje da trenutno ima oko 100.000 ljudi”.

Ranije je u saopštenju vojska istakla da „ohrabruje stanovnike istočnog dela Rafe da se presele u proširene humanitarne zone“, pojašnjavajući da se „pozivi za privremeno preseljenje u humanitarnu zonu upućuju putem letaka, SMS-a, telefonskih poziva i poruka na arapskom preko štampe“.

Stanovnik Rafe rekao je za AFP da su neki primili audio poruke na svoje mobilne telefone u kojima se od njih traži da odu i tekstualne poruke sa mapom koja im pokazuje kuda da idu. Drugi očevici iz grada rekli su Rojtersu da su neke porodice počele da napuštaju istočni deo Rafe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave