NaslovnaNovostiBritansko ministarstvo odbrane meta sajber napada: Hakeri, navodno kineski operativci, saznali plate...

Britansko ministarstvo odbrane meta sajber napada: Hakeri, navodno kineski operativci, saznali plate britanskih vojnika

Hakeri su provalili u bazu podataka sa ličnim podacima vojske i zaposlenih u Ministarstvu odbrane Velike Britanije. Prema nezvaničnim podacima, britanska vlada će o ovom događaju obavestiti poslanike u utorak, piše Skaj njuz.

Britansko glasilo tvrdi da, iako vlada neće imenovati konkretnu zemlju, prema Skajovim informacijama, hakeri imaju veze sa kineskim vlastima.

Sajber napad je izvršen na sistem plaćanja vojsci i nekim veteranima. Hakeri su dobili pristup uglavnom imenima i bankovnim podacima.

Tobijas Elvud, konzervativni poslanik, rekao je za Skaj njuz da Kina „verovatno želi da identifikuje finansijski ugrožene ljude kako bi pokušala da ih navede na saradnju u zamenu za novac“.

Skaj Njuz napominje da sistem, koji je onemogućen za opštu nadogradnju, nije bio povezan sa glavnim IT sistemima MO. Takođe se navodi da napad neće uticati na isplate i da će plate biti isplaćene na vreme.

Kina godinama osumnjičena za špijunažu

Kina je optužena da u velikoj meri pribegava metodama prikupljanja obaveštajnih podataka koje uključuju špijunažu, uključujući sajber.

Nezadovoljstvo zbog navodne kineske špijunaže poraslo je u zapadnoj Evropi poslednjih meseci.

Tenzije između Pekinga i zapadnih sila zbog navodne špijunaže su porasle dok zapadne obaveštajne agencije skoro svakodnevno upozoravaju na hakerske aktivnosti koje podržava kineska država.

U tehnološkom ratu i biznisu u kome se stiče utisak da zapadu više ne “cvetaju ruže” kao ranije, a s obzirom na mere koje preduzimaju, podsećamo da je kineska kompanija ByteDance, u čijem je vlasništvu TikTok, osumnjičena za veze sa vlastima u Pekingu.

U okviru slične kampanje sa sličnim ciljem, treba se takođe setiti priče o kineskom gigantu Huawei.

tiktok

Samo prošlog meseca u Nemačkoj i Velikoj Britaniji uhapšeno je nekoliko osoba osumnjičenih za špijuniranje u korist Kine, piše glasilo DW. Peking je odbacio optužbe kao neosnovane i politički motivisane.

Trojica Nemaca su uhapšena zbog sumnje da su “sarađivali sa kineskim obaveštajnim službama na prenosu tehnologije koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe, posebno za kinesku mornaricu”.

Takođe, nemački tužioci naložili su hapšenje pomoćnika krajnje desničarskog nemačkog evroposlanika Maksimilijana Kraha iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Savetnik je optužen za navodno špijuniranje za kinesku obaveštajnu službu.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave