Naslovna Novosti SAD ulažu 7 milijardi dolara za proširenje mogućnosti svoje flote 20 nuklearnih...

SAD ulažu 7 milijardi dolara za proširenje mogućnosti svoje flote 20 nuklearnih bombardera B-2 Spirit

1
b 2 spirit
B-2 Spirit
google news

Američko vazduhoplovstvo ulaže milijarde dolara u održavanje i proširenje sposobnosti svoje flote strateških bombardera B-2 Spirit. Northrop Grumman je dobio ugovor, čija bi vrednost mogla da dostigne 7 milijardi dolara.

Ovo je ranije ove nedelje objavilo američko Ministarstvo odbrane, a to bi ujedno mogao biti i poslednji ugovor u okviru kultnog programa ovih bombardera, jer će izvršenje trajati do 2029. godine, a američko vazduhoplovstvo namerava da povuče avion iz upotrebe početkom 2030-ih.

Potencijalna vrednost ugovora se procenjuje na 7 milijardi dolara, što znači da će Northrop Grumman dobiti u proseku 350 miliona dolara po avionu, pošto se flota B-2 Spirit sastoji od 20 strateških bombardera.

B-2 Spirit je američki strateški stelt bombarder koji je dizajnirao Northrop Grumman pre više od 30 godina. Njegova primarna svrha je isporuka nuklearnog oružja na velike udaljenosti. Njegove karakteristike obezbeđuju slabu vidljivost radarima i drugim sistemima za detekciju, omogućavajući avionu da prodre duboko u odbranu neprijatelja.

B-2 Spirit idalje sada ostaje važna komponenta američkih strateških snaga i nastavlja da se modernizuje kako bi održao borbenu sposobnost i prilagodio se promenljivim pretnjama. Vazduhoplovstvo SAD ima 20 nuklearnih bombardera u službi, skoro 7 puta manje nego što je prvobitno planirano.

britanski f 35 u pratnji americkog b 2 spirit
britanski F-35B u pratnji americkog B-2 Spirit
  • posada: 2 osobe, pilot i operater sistema;
  • dužina: 21 metar;
  • raspon krila: 52 metra;
  • maksimalna masa pri poletanju – 170 tona;
  • maksimalna nadmorska visina – 15.200 m;
  • motori: četiri General Electric F118-GE-100 k4.
  • maksimalna brzina leta – 1010 km/h;
  • brzina krstarenja: oko 760 kilometara na sat;
  • domet: 11.000 kilometara bez dopune goriva iz vazduha.
  • borbeno opterećenje – do 18 tona (unutrašnje), uključujući 16 nuklearnih bombi B-61 ili B-83.

Spirit je razvijen kao deo programa Advanced Technology Bomber. U početku je američko ratno vazduhoplovstvo želelo 136 aviona, ali je raspad SSSR-a uneo korekcije u planove vojne službe. Na kraju su SAD napravile ukupno 21 bombarder.

Podsetimo, B-2 je najskuplji avion u istoriji vazduhoplovstva. Njegova cena, prilagođena trenutnoj inflaciji, iznosi preko 2 milijarde dolara. B-2 Spirit poznat je i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji isključivo koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). 

Trenutno, američko vazduhoplovstvo može da koristi samo 18 bombardera. Dva aviona su na popravci, a još jedna strateška letelica srušila se 2008. na pacifičko ostrvo Guam, gde se nalazi američka vojna baza Andersen.

U decembru 2022. nesreća u bazi Vajtman praćena požarom u avionu rezultirala je obustavom letova na oko šest meseci. Tek u maju 2023. godine B-2 su prvi put posle pauze poleteli u vazduh. Do kraja 2023. bombarderi su preleteli nekoliko misija i prvi put u istoriji sleteli u kontinentalnu Evropu.

b 2 bombarder
b 2 bombarder

B-2 Spirit može da nosi različite tipove konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava. Prošle godine, postao je prvi avion u istoriji SAD koji je sposoban da nosi unapređenu termonuklearnu bombu B61-12 snage od 0,3 do 50 kilotona. Takođe može da koristi bombe B61-7, B61-11 i B83-1.

B-2 Spirit svoj borbeni debi ostvario na Beogradom

Flota B-2 se nalazi u Misuriju. Prvi avion je nazvan Spirit of Missouri i isporučen je u bazu 17. decembra 1993., a morao je da sačeka januar 1997. godine da bi postigao početnu borbenu gotovost.

B-2 Spirit je svoj borbeni debi imao 1999. godine u okviru NATO agresije upravo nad Srbijom.

Tokom prvih nedelja bombardovanja Srbije, Spirit je za cilj imao da uništi jednu trećinu ciljeva koristeći precizno vođene JDAM bombe. Da bi bombardovali Srbiju, šest aviona je bez zaustavljanja letelo ka Evropi. Povratno putovanje je trajalo 30 sati.

B-2 Spirit je preleteo manje od 0,2% od ukupnog broja letova, ali je ispustio 11% svih bačenih bombi. Ovi bombarderi su takođe bili prvi u svetu koji su koristili JDAM bombe.

Dve decenije kasnije, JDAM-ovi su i dalje popularni. Ukrajinske snage su dobile i koristile iste bombe za uništavanje ruskih ciljeva, dok Boeing radi na TDI-J85 turbomlaznom P-JDAM-u da pretvori konvencionalne bombe u krstareće rakete.

Nakon uništavanja Srbije, američko vazduhoplovstvo je koristilo B-Spirit da još žustrije razore Irak i Avganistan.

B-2

Na proleće 2011. godine, avion je učestvovao u operaciji pod nazivom “Odyssey Dawn”, uništavajući komandne i kontrolne punktove, objekte protivvazdušne odbrane i skladišta municije u Libiji, gde su SAD takođe pokušale trajno da zavladaju.

Vazduhoplovstvo SAD namerava da sa B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit najkasnije do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

1 KOMENTAR

  1. Kad vidim one ruske parnjace, one pedalinke sa propelerima i unutar njih posadu sa koznim kapama ko iz 41ve, kokpit sa siberima ekrani lampasi, dugmad ko u harmonike dugmetarke, pa nemogu da se iznasmejm, bruka i sirotinja..hahaha..beda!

    6
    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version