Naslovna Novosti Američka nuklearna bomba B61 „oštećena“ u bazi NATO-a?

Američka nuklearna bomba B61 „oštećena“ u bazi NATO-a?

0
f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba
google news

Federacija američkih naučnika (FAS) objavila je izveštaj 3. aprila, koji je uključivao fotografiju nuklearne bombe Sjedinjenih Država smeštene u holandskoj vazdušnoj bazi za koju se veruje da je oštećena.

Izveštaj je izazvao zabrinutost naučnika u vezi sa potencijalnim incidentom u vezi sa nuklearnim oružjem u vazduhoplovnoj bazi Volkel u Holandiji.

b61
Na fotografiji se vidi kako vojno osoblje pregleda nešto što je izgledalo kao oštećena nuklearna bomba B61. Fotografija: Federacija američkih naučnika

Bomba vidljiva na fotografiji identifikovana je kao bomba B61. Čini se da je na pregledu za potencijalnu štetu od strane američkih vojnika, uključujući dvojicu iz odreda za uklanjanje eksplozivnih sredstava i jednog civila.

Na osnovu slike, čini se da je zadnji deo bombe iskrivljen od udarca, a jedno od repnih peraja je odsutno. Ružičasta ljepljiva traka se stavlja preko onoga što izgleda kao rupa.

U izveštaju se navodi da je slika prikazana tokom prezentacije namenjene kandidatima

Slika je geolocirana u vazduhoplovnu bazu Volkel u Holandiji. Ova lokacija je jedna od šest baza u pet evropskih zemalja u kojima je uskladišteno 100 nuklearnih gravitacionih bombi B61 u okviru sporazuma o podeli nuklearne energije sa Sjedinjenim Državama.

Prvobitno, američko vazduhoplovstvo i Nacionalna laboratorija Los Alamosa nisu komentarisali fotografiju. Međutim, Pentagon je kasnije pojasnio da se radilo o lažnom oružju korišćenom u vežbi.

Portparol Pentagona Oscar Seara rekao je: „U svakom vojnom objektu imamo tim za reagovanje koji mora da trenira zajedno. To je ono što je ovde fotografisano; fotografija je stavljena u priručnik za zapošljavanje.”

Portparol američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi uzdržao se od bilo kakvih direktnih komentara u vezi sa fotografijom, ali je napomenuo da se SAD striktno pridržavaju najviših standarda osoblja i opreme uključenih u podršku strateškom arsenalu.

Sjedinjene Države ne potvrđuju niti poriču prisustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj lokaciji, uključujući i tokom specifičnih vežbi ili operacija.

Fotografija oštećene američke nuklearne bombe skladištene u holandskoj vazdušnoj bazi izazvala je zabrinutost među zagovornicima kontrole naoružanja. Međutim, Pentagon je kasnije razjasnio da je to bila maketa.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61.

Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope.

Ideja je na kraju potpuno napuštena nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom 2014. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version