NaslovnaNovostiDonjeck postaje groblje opreme OSU: Rusi razbili još najmanje dva tenka Abrams,...

Donjeck postaje groblje opreme OSU: Rusi razbili još najmanje dva tenka Abrams, BVP Bredli, helikopter Mi-8 [VIDEO]

Ruska vojska uništila je još najmanje dva glavna borbena tenka američke proizvodnje M1A1 SA Abrams kijevskih snaga dok su napredovali severozapadno od grada Avdijevke u pravcu Donjecka.

Video snimak koji prikazuje uništenje prvog tenka pojavio se na mreži 2. maja. Tenk je bio sakriven ispod drveća, ali ga je ruska vojska otkrila i gađala lutajućom municijom Lancet. U udaru su se zapalili motor i rezervoar za gorivo.

Drugi tenk je uništen 4. maja u neuspelom kontranapadu. Navodno je gađan artiljerijskom navođenom granatom Kranspolj. Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi kako tenk dobija direktan pogodak, dok na drugom snimku se vidi kako isti gori, ali iz drugog ugla. Ovo nije prvi uništeni Abrams municijom Krasnopolj.

Prema tvrdnjama ruskih izvora, kao rezultat borbi, pored drugog tenka Abrams uništeno je i borbeno vozilo pešadije Bredli. Kako se navodi, borbeno vozilo Bredli je pogodio dron kamikaza. Ukrajinske trupe, pokušavajući da evakuišu oštećenog Bredlija i sklone se u obližnji šumski pojas, postali su meta ruske artiljerije.

Pored toga, tokom iste borbene akcije, ruske jedinice PVO vojske tvrde da su oborile helikopter Mi-8 koji je pripadao Oružanim snagama Ukrajine. Video snimci uništenja borbenog vozila pešadije i helikoptera nisu objavljeni u trenutku pisanja ovog teksta.

Abrams ipak nije povučen sa fronta

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je više od trećine ovih tenkova već uništeno ili oštećeno. Dva od ovih tenka zarobila je ruska vojska. Svi gubici su bili u blizini Avdijevke.

Prva serija američkih tenkova Abrams stigla je u Ukrajinu krajem septembra 2023. godine, kako je ranije izvestio koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Nedavni izveštaj Asošiejted presa otkrio je da su kijevske snage povukle sve tenkove Abrams sa fronta nedavno kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo tenkovima da rade bez da budu otkriveni ili napadnuti.

Dok su američki vojni zvaničnici koji su razgovarali za AP rekli da su ruski dronovi glavna pretnja sa kojom se suočavaju ukrajinski tenkovi Abrams, mnogi gubici su u stvari uzrokovani protivtenkovskim vođenim projektilima. Podsetimo, jedno uništenje je takođe pripisano ruskom glavnom borbenom tenku T-72B3.

Međutim, iz Kijeva su demantovali Pentagon. Ukrajinska brigada Magura je izjavila da neće povući nijednog Abramsa sa linije fronta. Dakle, čini se da su iz ukrajinske brigade stigle tačne informacije, nisu odoleli američkom pritisku.

Takođe, čini se da je brzo napredovanje ruske vojske severozapadno od Avdejevke primoralo Ukrajinu da odustanje od povlačenja tenkova.

pojavio se novi snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje
snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se ukrajinska vojska mučila da samo održava i upravlja tenkovima. SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, kako stvari stoje sada, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD vrlo verovatno neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalja uništavanja.

Lancet municija

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija, koju mnogi nazivaju i dronom, leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i obeleži metu. Laserski sistem zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
Lancet

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama često su se pokazali neuspešnim.

Krasnopolj municija

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom.

Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

dejstvo krasnopolja
dejstvo krasnopolja

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

Karakteristike

  • Komponente: Ganata sa K155 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem
  • Domet vatre: min 3 km, max 20 km
  • Dužina projektila: 1300 mm
  • Težina projektila: 51,3 kg
  • Tip bojeve glave: HEF
  • Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja: 20,3/6,3 kg
  • Verovatnoća pogotka:
    • domet do 12 km: 0,8 – 0,9
    • domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7
  • Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave