NaslovnaNovostiZvaničnik ukrajinske obaveštajne službe priznaje: Ukrajina će u jednom trenutku morati da...

Zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe priznaje: Ukrajina će u jednom trenutku morati da pregovara sa Rusijom

Ukrajina će u jednom trenutku morati da pregovara sa Rusijom da okonča njihov skoro dve i po godine dug rat, rekao je visoki ukrajinski vojni obaveštajni zvaničnik u juče objavljenom intervjuu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta odbacio bilo kakve pregovore sa Kremljom.

Izvršna naredba izdata je 2022. godine, nakon što je Rusija objavila da napreduje sa aneksijom četiri ukrajinska regiona, koje još nije u potpunosti preuzela. Naredba čini početak mirovnih pregovora „nemogućim“.

Međutim, general-major Vadim Skibicki, zamenik načelnika ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata (GUR), priznao je u intervjuu za Ekonomist da će u jednom trenutku morati da se održe pregovori, što važi za svaki rat.

„General Skibicki kaže da ne vidi način da Ukrajina sama dobije rat na bojnom polju. Čak i da uspeju da potisnu ruske snage nazad na granicu — što je perspektiva koja se čini sve udaljenijom — rat ne bi bio gotov“, navodi časopis, koji reprodukuje izjave oficira uglavnom kurzivom.

„Takvi ratovi se završavaju samo sporazumima, kaže on. U ovom trenutku, obe strane pokušavaju da obezbede „najpovoljniju poziciju“ uoči potencijalnih pregovora. Ali suštinski pregovori će moći da počnu najranije u drugoj polovini 2025. godine, pretpostavlja on.

Zelenski i drugi zvaničnici rekli su da Rusija nije pozvana na „samit mira“ koji se očekuje u Švajcarskoj u junu jer, prema Kijevu, nema garancije da je Moskva voljna da pregovara u dobroj veri.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom intervjua za magazin Forin Polisi ove nedelje da je svrha junskog samita da „ujedini zemlje koje dele vrednosti i pristupe” i preduzmu dalje akcije. Tada „može da dođe do kontakta sa Rusijom i Rusija može da učestvuje u razgovorima“.

„Jer” – priznao je i šef ukrajinske diplomatije – „rat se ne može okončati bez obe strane”.

Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi ruski zvaničnici tvrde da ukrajinska vlada nema nameru da pregovara o rešenju.

Zelenski je u svom govoru od pre samo jedan dan istakao da „sve naše pozicije, na bojnom polju, u diplomatiji i u sferi informisanja, moraju biti podjednako jake“.

„Naša snaga, naše sposobnosti, naše oružje, jedinstvo sa našim saveznicima, sve mora da funkcioniše zajedno. I oni će raditi“, dodao je on. On je sastanak sledećeg meseca nazvao prvom „prilikom da se započne obnova pravednog mira“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da se junski samit ne može smatrati „ozbiljnim” samim tim što nema Rusije, niti se „ozbiljno može očekivati bilo kakve rezultate”.

4 KOMENTARA

  1. Od samouveravanja da ce Rusija na bojnom polju biti porazena do pregovora. E, pa nece da moze. Jedina opcija za Ukrajinu je kapitulacija i to bezuslovna. Sto pre to bolje za nju. Sto pre otkace Zapad i prikljuce se Rusiji to ce biti u svakom pogledu bolje za Ukrajinu. Ali, treba da najpre otkace Zelenskog jer je on najveci neprijatelj Ukrajine

    117
    1
  2. Može pre, a može i posle. Boris Džonson je u svoje vreme predložio Zelenskom da to ipak bude tek kad potroše poslednjeg Ukrajinca. Jedino je bitno da preteknu Zelenski, Kuleba, Budanov i ostala ekipa, sa svojim potpmstvom, naravno.

    22
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave