NaslovnaNovostiVisoka američka zvaničnica: Malo je verovatno da će se rusko-ukrajinski sukob uskoro...

Visoka američka zvaničnica: Malo je verovatno da će se rusko-ukrajinski sukob uskoro završiti

Sjedinjene Američke Države smatraju da je malo verovatno da će se rat u Ukrajini završiti u bliskoj budućnosti, tvrdi direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD (DNI) Avril Hejns.

“Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da domaći i međunarodni događaji idu u njegovu korist i da će verovatno nastaviti sa agresivnom taktikom u Ukrajini, ali je malo verovatno da će se rat uskoro završiti”, izjavila je u četvrtak najviša američka obaveštajna zvaničnica.

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekla je Komitetu za oružane snage američkog Senata da je Rusija pojačala napade na infrastrukturu Ukrajine kako bi sprečila Kijev da pomera oružje i trupe, usporila proizvodnju oružja i primorala je da pređe na pregovore.

„Putinova sve agresivnija taktika protiv Ukrajine, kao što su napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, ima za cilj da pokaže Ukrajini da će nastavak borbe samo povećati štetu nanetu Ukrajini i ponuditi nikakvo održivo rešenje za pobedu“, rekla je Avril Hejns, prenosi Rojters.

„Postoje dobre šanse da će se ova agresivna taktika nastaviti i malo je verovatno da će se rat uskoro završiti“, dodala je Hejns.

Ona i general-potpukovnik Džefri Kruz, direktor Odbrambene obaveštajne agencije, svedočili su pred komitetom o proceni obaveštajne zajednice o pretnjama sa kojima se Sjedinjene Države suočavaju 2024. godine.

Što se tiče Kine, koju Sjedinjene Države vide kao svog glavnog globalnog konkurenta, Hejns je rekla da “kineski predsednik Si Đinping i drugi visoki zvaničnici u Pekingu očekuju izvesnu buduću nestabilnost u odnosima sa Vašingtonom”.

Ali, nastavila je, “oni će pokušati da projektuju stabilnost u te veze, jer je njihov glavni prioritet borba protiv kineske ekonomije”.

Umesto da primenjuje politike za stimulisanje potrošnje ili podsticanje ulaganja, čini se da se „dupliraju“ na dugoročnu strategiju zasnovanu na proizvodnim i tehnološkim inovacijama, rekla je ona.

Taj pristup će, međutim, „skoro izvesno produbiti javni i investicioni pesimizam u kratkom roku“, rekla je ona. “Kina se suočava sa ekonomskim problemima, uključujući slabu domaću potražnju, visoku nezaposlenost mladih i stambenu krizu”.

Peking je ubrzao ulaganja u infrastrukturu i prešao na ulaganje u visokotehnološku proizvodnju, ali neki ekonomisti upozoravaju da bi to moglo da pogorša dugoročne neravnoteže.

6 KOMENTARA

  1. Где Амери нађу ове ругобе…караконџуле..како оне могу
    мислити добро…скотине.

  2. Da se rat prenese na ameriku tajne sluzbe treba preneti rat na teritoriju amerike tamo je najbolje gradjanski rat to treba spremiti americi

  3. Do god ti zločinci iz Amerike mešaju prste,rat neće biti gotov,kao i svuda u svetu gde su napravili genocide i zločine Vijetnam,Koreja,Irak,Kambođa,Panama,Irak,Sirija,Liban,Palestina,Balkan…..lista je vrlo dugačaka!!!

    12
  4. Da nije bilo fašističke genocidne pogane amerike nebi ni došlo do tog rata i dok bude tih pogani na ovoj zemlji oni će uvjek sijati zlo to je satanistička zemlja

    16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave