NaslovnaNovostiGeneral Ben Hodžis: SAD i Nemačka konačno da preseku – bez obzira...

General Ben Hodžis: SAD i Nemačka konačno da preseku – bez obzira na cenu, Ukrajina mora da pobedi

Bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis je u intervjuu za ukrajinsko glasilo RBC-Ukrajina dao je izjave o mogućem razvoju događaja na ukrajinskom frontu, pomoći koju Zapad pruža Ukrajini i kako bi se rat mogao završiti.

Prema Hodžisu, najvažniji strateški događaj u kontekstu rusko-ukrajinskog rata je činjenica da su SAD konačno odobrile višemilionski paket vojne pomoći Ukrajini, posle šestomesečnog odlaganja. Dok posledice ove odluke već počinju da se osećaju na bojnom polju. Osim toga, primetno su se aktivirali i drugi saveznici Ukrajine.

Međutim, ne može se tačno reći da je pomoć Vašingtona prekretnica u ovom ratu.

Konceptualni pristupi glavnih partnera Ukrajine u ratu nisu se promenili: zabrinutost zbog moguće eskalacije i crvenih linija i dalje postoji (primer je odbijanje Nemačke da prebaci rakete Taurus Ukrajini).

Ukrajina da pobedi, bez obzira na cenu

Kako je bivši komandant Evropske komande NATO-a Ben Hodžis istakao u dijalogu sa RBC-Ukrajina, umesto uobičajenog pristupa „pomaganja Ukrajini koliko god je potrebno“, Zapad, pre svega SAD i Nemačka, trebalo bi da biraju drugi pristup: „pomognite Ukrajini da pobedi, bez obzira na cenu“.

general ben hodzis himars atacms
general ben hodzis himars atacms

A to će, preba Hodžisu “utrti put za uspešno odbijanje ruske agresije – kada Putin shvati da ne može da pobedi”.

Podrška iz SAD: još ATACMS i F-16

Prema Hodžisu, nedavna dodela američke vojne pomoći, iako kasni sa šest meseci, šalje poruku Rusiji: “SAD neće okrenuti leđa Ukrajini, koja za njih ostaje strateški prioritet. Time su nade Rusa propale.”

Istovremeno, general naglašava da novi paket pre svega omogućava Ukrajini da dobije neko vreme za stabilizaciju fronta i jačanje vojske. „Ovo je veoma važno, ali ovaj paket nije dovoljan za pobedu u ratu“, ističe Hodžis.

Prema njegovom mišljenju, rakete ATACMS, koje su po svemu sudeći već korišćene na bojnom polju, pomoći će Ukrajini da učini Krim “neupotrebljivim za aktivnosti okupacionih snaga, ruskog ratnog vazduhoplovstva i ruske mornarice”. Međutim, Hodžis sumnja u mogućnost napada na Krimski most raketama ATACMS.

„Ne znam da li je korišćenje ATACMS-a protiv mosta u Kerčiju nužno najbolja upotreba, koliko bi trebalo. I mislim da ukrajinski generalštab i general Budanov imaju druge planove za Kerčki most“, kaže Hodžis. Dakle general poziva na destruktivnija stredstva.

Što se tiče F-16, čija se isporuka očekuje uskoro, oni mogu biti upotrebljeni protiv ruske vojske na različite načine, kaže Hodžis. Posebno se pominju avioni F-16 kao deo složenog sistema PVO. Letelica se takođe može koristiti za udare na rusku logistiku ili artiljeriju, kao i za podršku kopnenim operacijama.

Pojačati napade na ruske rafinerije nafte

„Bilo mi je neprijatno kada sam video da su gospodin Saliven i drugi u američkoj vladi rekli ili implicirali da Ukrajina ne treba da napada ovu vrstu infrastrukture. Ohrabrio bih ukrajinsku vladu da to ne uzme u obzir, a čini se da je poslednjih nedelja Saliven ćuti, a vlada ne uzima u obzir“, prokomentarisao je Hodžis izveštaje da je Vašington pozvao Kijev da prekine napade na ruske rafinerije nafte, strahujući od eskalacije i povećanja u cenama goriva.

serija udara ukrajinskih bespilotnih letelica ostetila postrojenja ruske rafinerije nafte lukoil
serija udara ukrajinskih bespilotnih letelica ostetila postrojenja ruske rafinerije nafte lukoil

Što se tiče ruskih napada na ukrajinski energetski sistem, koji su se intenzivirali u proleće, general smatra da bi oni mogli imati nekoliko ciljeva: “da izazovu kritičnu štetu energetskoj infrastrukturi već u kontekstu narednog zimskog perioda, da poremete konsolidaciju ukrajinske oružane snage i naneti što je moguće više štete pre nego što zapadni saveznici Ukrajine prebace novu seriju projektila”.

Mobilišite što više Ukrajinaca

Prema Hodgesovim rečima, ukrajinska vlada mora da radi na tome da motiviše Ukrajince da se pridruže vojsci: “pobrinite se da razumeju da će oni ili njihovi najmiliji dobiti odgovarajuću obuku i opremu, da će služiti pod dobrim vođstvom i da će se država pobrinuti za njihove porodice u slučaju potrebe”.

Ovo se posebno odnosi na motivisanje onih ukrajinskih regruta koji su napustili zemlju. „Mislim da nećemo videti da Poljska, Rumunija ili Nemačka vraćaju ljude silom, ali ukrajinska vlada mora da preduzme neophodne mere da podstakne ljude da se vrate “, kaže ovaj general.

9 KOMENTARA

  1. Jadni Ukrajinci ako slušaju ovkvog IDIOTA od genrala – kauboja, koji bi da ginu tudja deca za interes Amerike.

  2. Postoje generali intelektualci i generali panjevi… Razlikuje ih odnos u pristupu analiticnosti problema.

  3. Očajni Amerikanci! U stanju su da gurnu Evropu u rat zbog svojih bolesnih interesa. Kaže nemačka da preseče, pa koliko puta treba da preseče i da kaže da ne žele da šalju projektile? Zašto bi slali projektile od 500km, da gađaju Moskvu pa da naprave haos po Evropi? Bili i ostali svetsko zlo broj 1. Dosta vam je bilo, Rusija mora da prestane biti tako tolerantna.

    67
    • Vratićemo Republiku Srpsku Krajinu Republici Srbiji zato što je to vekovna srpska teritorija. I izvinućemo se Srbima za genocide koje smo im počinili u poslednjem veku.

  4. Žao mi je ovih Ukrajinaca, skupo će platiti sukob NATO-a sa Rusijom, ostaće bez mladih i “мозгова”…

    49

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave