NaslovnaNovostiUkrajinski dronovi ciljali rusku rafineriju u Rjazanju, a ruski Iskander štab ukrajinske...

Ukrajinski dronovi ciljali rusku rafineriju u Rjazanju, a ruski Iskander štab ukrajinske komande „Jug” u Odesi

U noći 1. maja ukrajinski dronovi su gađali rafineriju nafte u Rjazanju. Operacija je delo GUR (obaveštajna uprava) ukrajinskog Ministarstva odbrane, saopštila je novinska agencija RBK Ukrajina, koja je informacije dobila od izvora u istim specijalnim službama.

Prema rečima očevidaca, oko 02.00 časa na teritoriji rafinerije začule su se četiri eksplozije, kasnije je izbio požar. Lokalne jedinice Ministarstva za vanredne situacije saopštile su o “opasnosti od dronova”.

Napad dronom na teritoriju Rjazanjske oblasti potvrdio je i gubernator regije Pavlo Malkov: „Rjazanjsku oblast napala je bespilotna letelica. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, istraga je u toku“.

Prisustvo ukrajinskih dronova na nebu Rusije u noći 30. aprila – 1. maja potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane, koje je saopštilo da su njihove snage PVO presrele šest bespilotnih letelica u četiri regiona: tri u Voronježu i po jednu u Rjazanju, Belgorodu i Kursku.

Korisnici društvenih mreža prijavili su i prisustvo dronova i zvuk sirena za uzbunu, dok su mediji objavili štetu na kućama u regionu Voronjež, „kao rezultat obaranja jednog od dronova tipa aviona“.

Rafinerija nafte Rjazan

Smeštena u gradu Rjazanj (150 km JI od Moskve i 460 km od najbliže tačke rusko-ukrajinske granice), rafinerija je deo grupe „Rosnjeft“. Maksimalna deklarisana moguća količina rafinerijske prerade je 17-18 miliona tona nafte godišnje. Većina proizvoda se izvozi.

Rafineriju su i 13. marta 2024. napale ukrajinske bespilotne letelice. Tada je objavljeno da je za udar korišćen dalekometni kamikaza dron „Ljuti”.

Ruski Iskander pogodio štab grupe Oružanih snaga Ukrajine „Jug” u Odesi

Ruska vojska je sinoć napala štab operativne komande Oružanih snaga Ukrajine „Jug“ u Odesi. Pogođeni su i strateški važna logistička infrastruktura, sistemi za vodu pod visokim pritiskom i proizvodne linije površinskih bespilotnih čamaca za napad u Iljičevsku (ukrajinski naziv – Černomorsk).

Udari su izvedeni operativno-taktičkim kvazibalističkim raketama 9M723-1 kompleksa Iskander-M, kao i, pretpostavlja se, prikrivenim raketama na malim visinama 9M728 (R-500) kompleksa Iskander-K.

U Odesi su se dogodile tri eksplozije, jedna na području Trga Kulikovo polje u centru grada, gde se nalazi sedište Juga. Trenutno je područje ograđeno vojnim i SBU oficirima, prema rečima očevidaca, mnoga vozila hitne pomoći vozila su u ovom pravcu.

Prema onlajn mapi Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine, u Odeskoj oblasti je 30. aprila u 23:37 objavljena uzbuna za vazdušni napad. Uzbuna je trajala oko 50 minuta.

Ranije smo objavili da su ruske trupe u blizini Čašijara uništile elitnu jedinicu stvorenu po standardima NATO-a, „Rendžere“ Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe, u stambenom naselju u selu Keramik, usled nadolazećeg pucnjave, prikovana je i eliminisana grupa specijalne jedinice „Beli vukovi” iz Centralne službe bezbednosti „A” SBU.

Ukrajinski napadi na ruske rafinerije nafte

Poslednjih meseci ukrajinski dronovi su nekoliko puta gađali ruske rafinerije nafte. Konvertovani laki avioni u bespilotne letelice su uspeli da stignu čak i na stotine kilometara od granice sa Ukrajinom.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) procenila je da su, navodno, izveli najmanje 13 uspešnih napada na rafinerije Rusije. Slične operacije navodno sprovodi i GUR.

Nakon udara na naftnu infrastrukturu, sposobnost Rusije da proizvodi i prerađuje naftu opala je za maksimalno 12%. Prema zapadnim medijima, ukrajinski napadi dronovima su već doveli do nestašice benzina u Rusiji, što nije čak logično kamoli tačno. Napadi ovog tipa dovode do disbalansa tržišta širom sveta te i same SAD su na gubitku, pa ne odobravaju ove akcije Kijeva.

SAD su imale negativnu reakciju na udar na ruski energetski sistem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objasnio je da je u trenutnim uslovima nedostatka opreme za PVO jedina opcija da se zaustave ruski udari na ukrajinske energetske sisteme da se Rusija primora da „plati istu cenu“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave