NaslovnaNovostiElitne ukrajinske jedinice, stvorene po NATO standardima, „Rendžeri” i „Beli vukovi” eliminisani...

Elitne ukrajinske jedinice, stvorene po NATO standardima, „Rendžeri” i „Beli vukovi” eliminisani u Časov Jaru

Ruski izvori vesti prenose da je njihova vojska u pravcu Avdijevke uništila odjednom dve elitne jedinice Oružanih snaga Ukrajine. U stambenom naselju u selu Keramik, usled nadolazećeg pucnjave, prikovana je i eliminisana grupa specijalne jedinice „Beli vukovi” iz Centralne službe bezbednosti „A” SBU.

U blizini Časovog Jara, specijalci ruske Glavne obaveštajne uprave otkrili su i uništili grupu Rendžer jedinice Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, stvorenu po standardima NATO-a.

Ovo potvrđuje izveštaje ukrajinskih izvora da Kijev, zbog velikih gubitaka, šalje elitne rezerve da obuzda rusku ofanzivu.

Prema ruskim izvorima vesti, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski je bio prinuđen da pošalje jedinicu Snaga za specijalne operacije zbog odbijanja jedinice Azova da krene u borbu u naznačenom pravcu.

Pre neki dan, na periferiji sela Berdiči, mala grupa ukrajinskih oružanih snaga koja se nalazila upala je u „kotlić“. Ukrajinske trupe koje pokušavaju da zadrže svoje pozicije imaju ozbiljne probleme sa isporukom zaliha i pod stalnom su vatrom ruskih snaga.

Ruske trupe su početkom nedelje napredovale tri kilometra duboko u položaje Oružanih snaga Ukrajine do sela Očeretino. Zauzeli su Novobahmutovku, susedno Solovjevo i išli dva kilometra do Umanskog i Jasnobrodovke.

Ukrajinci žrtvuju Avdijevski Orčetino da bi držali strateški važan Časov Jar

Ne mogu da zadrže oba naselja pa su odlučili da se fokusiraju na Časov Jar koji je zapadno od Bahamuta

Trenutno je intenzitet neprijateljstava veći u pravcu Avdijevke nego u oblasti Časov Jar, pošto su ruske trupe koncentrisale svoje napore u oblasti severozapadno od Avdijevke.

Šta se danas dešava u Časovom Jaru?

Ovo otkriće je izneo generalštab ukrajinske vojske, koji naravno procenjuje da će ruske oružane snage u narednim nedeljama intenzivirati svoja dejstva u oblasti Časov Jar. Oni smatraju ovo naselje važnijim za Moskvu od bilo kog drugog naselja severozapadno od Avdijevke, kao što je Okheretino.

Ukrajinski mediji na internetu i televiziji prenose da su Zelenski i vrhovni komandant ukrajinske vojske Sirski merama koje su preduzeli pomogli da se stabilizuje situacija na frontu Časov Jar.

Ukrajinski list Ukrajinska pravda pisao je da je „27. aprila ruski vojni bloger izvestio da se situacija na liniji fronta nije značajno promenila i da je intenzitet ruskih operacija smanjen“.

„Ruske snage verovatno fokusiraju napade severozapadno od Avdijevke kako bi iskoristile svoje nedavne taktičke uspehe tamo. Zbog toga su usporili tempo kojim izvode operacije u pravcu Časov Jara. Ovde doživljavamo operativnu pauzu, što ide u prilog oružanim snagama Ukrajine“, rekao je drugi ukrajinski izvor.

Očigledno su sami Ukrajinci odlučili da daju veći značaj sektoru Časov Jar nego sektoru severozapadno od Avdijevke. Oni su svesno izabrali da pošalju vojne jedinice u Časov Jar, jer smatraju da je to naselje od strateškog značaja koje će im, ako padne u ruke Rusa, otvoriti put ka Konstantinovki, Družkovki, pa čak i prostoru između Kramatorska i Slavjanska.

Naprotiv, Orčetino – koji je trenutno sledeća meta ruske vojske severozapadno od Avdijevke – Kijev ne smatra naseljem od strateškog značaja. Ukrajinski komandanti veruju da čak i ako dođe pod rusku kontrolu to neće promeniti ravnotežu na širem ratištu, zbog čega su ga praktično napustili.

Vojni stručnjaci smatraju da ukrajinske jedinice severozapadno od Avdijevke ne pokušavaju da spreče Ruse da zauzmu Orčetino, već navodno samo pokušavaju da ih odlože u zauzimanju. Ne zaboravimo da Kijev uskoro očekuje isporuku prvog oružja u okviru novog američkog paketa pomoći.

5 KOMENTARA

  1. Те Руси убили оволико Украјинаца,уништили масу наоружања,само што нису ушли у Кијев. На другој страни ови побише масу Руса уништише сво оружје у Украјини или барем 90%,још мало па ће у Москву. Две и кусур године траје ово зло. Не види се крај,осим код ових стручњака са Пинка и сличних стручних тв канала коју све знају. Само што није ово или оно. Људи се овде пале, а људи тамо гину. Па ми старији знамо шта је рат и знамо да је било страшно, а оно није рат него тотална катастрофа. Немилосрдно разарање и убијање. А овде се питају ко је крив. Ово ће стати једног дана али мржња између та два народа ће остати заувек. Са обе стране. Нема тог новца и обнове које може да врати један људски живот. Ако сте Хришћани не остављајте коментаре са смајљијима и слично. Није ово за подсмех .
    Кинеска народна пословица : Буди опрезан у ономе што пожелиш,можда ти се и оствари.
    Не веселите се туђој несрећи није у реду. Него ако одете у Цркву упалите свеће за упокојене и молите се за мир.

  2. Не занима Русе освајање целе Украјине, већ држање делова где живе Руси, и да спрече да се НАТО намножи у Украјини.

  3. Nešto tu ne odgovara istini , Rusi navodno prave ofenzive ogromnim snagama kako bi probili frontu ,ginu masovno ko muve , a Heroji Ukrajine odolevaju ! Rusi navodno imaju mnogo uspeha na fronti(?!?) a nigde nisu napredovali za više od 1(slovima jednog) kilometra ?!? Kakvi su to bre vojni uspesi, uz mnogo izginutih Rusa ?!?

    13
    30
    • Joj Stevice crni Stevice, pa ovo pisu strani izvestaci ne Ruski, nije valda da su engleski i americki izvestaci proruski😂😂😂. I opet sto veca frustracija to gluplji komentari.

      18
    • Ovaj isti komentar dotični Stevica iz meseca u mesec postavlja a razlika je sad u odnosu na prvi desetine kilometara. Ne razumem čemu osim ako je teška botina , onda je ok. Čovek radi svoj posao.

      23

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave