NaslovnaNovostiIzuzetno teška situacija na istočnom frontu: Rusi napreduju na svim aktivnim sektorima...

Izuzetno teška situacija na istočnom frontu: Rusi napreduju na svim aktivnim sektorima ukrajinskog fronta

Ukrajinska vojska se suočava sa nadmoćnošću ruskih trupa u vojsci i naoružanju, pokušavajući da zaustavi njihovo brzo napredovanje u Donjeckoj oblasti, odakle “meštani beže da bi izbegli rusku okupaciju”, dramatično prenose sve zapadne agencije.

Iako ograničeni u odnosu na ceo front dug više od hiljadu kilometara, nedavna ruska napredovanja u blizini sela Očeretina, severozapadno od grada Donjecka, predstavljaju najveći uspeh ruskih trupa od zauzimanja obližnjeg grada Avdijevke.

Kijevske snage su se povukle na pripremljene rezervne položaje na zapadu, a glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, poslao je pojačanja u ugrožena rezervna pordručja.

Potresni kadrovi uzrujanih staramajki sa kučićima opet se emituju na sat vremena po dobro znanom, uhodanom Si-en-en šablonu, po svetu i kod nas:

“Jedna 97-godišnja meštanka iz Orčetina prešla je 10 kilometara da pobegne iz sela koje su napali Rusi. Njena kuća je uništena, a rođaci su povređeni, kaže starica na snimku. “Preživela sam taj rat (verovatno Drugi svetski rat) i preživljavam i ovaj. Ništa mi više nije ostalo, ali otišla sam na svojim nogama i još uvek imam Ukrajinu”, kaže baka.

Ruska zastava podignuta u Rabotnu, razrušenom selu koje su izgubili 2023

Dana 30. aprila prijavljeno je rusko napredovanje na južnim ukrajinskim linijama fronta. Ruska zastava se već vijori u razrušenom selu Rabotino, koje je bilo glavno ratište tokom neuspele ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

Na novim snimcima vidi se kako vojnici ruskog 2. bataljona 71. gardijskog motorizovanog puka podižu rusku zastavu na severnoj periferiji Rabotina.

Lokalne vlasti su potvrdile rusko napredovanje u toj oblasti, ali rusko Ministarstvo odbrane tek treba da zvanično potvrdi punu kontrolu nad naseljem.

Vladimir Rogov, šef javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, izvestio je na svom Telegram kanalu da je ruska vojska preuzela punu kontrolu nad selom Rabotino. Događaj je postao važna faza u ofanzivnoj operaciji na Orehovskom delu linije kontakta, gde ruska vojska aktivno napreduje.

Bilo kakve vojne operacije u Rabotinu su izuzetno komplikovane odsustvom bilo kakvog skrovišta u ruševinama uništenog sela. Kao rezultat teških borbi, skoro je nemoguće steći uporište u tom području. Zaraćene strane nastavljaju kontranapade na bojnom polju.

Rabotino, koji je ukrajinska vojska ranije zauzela tokom kontraofanzive u leto 2023. godine, poznat je po značajnim gubicima i u ljudstvu i u opremi.

Naselje je postalo jedan od simbola žestokih borbi, gde je uništeno nekoliko nemačkih tenkova Leopard ali i mnoga zapadna i ruska borbena vozila pešadije. Strani mediji su ranije opisivali područje oko Rabotina kao groblje vojne opreme NATO-a.

Posle neuspele ukrajinske kontraofanzive u regionu Zaporožja, ruska vojska je povratila inicijativu i vratila kontrolu nad većinom izgubljenih položaja. Ruske snage su vratile kontrolu nad selom Verbovoje i konstantno proširuju zonu svoje kontrole između naselja.

Ukrajinska vojska je do danas zadržala položaje samo u nekim obližnjim naseljima. Završetak operacije u Rabotinu stvara preduslove za dalja dejstva ruske vojske u ovom pravcu.

Ruske jurišne grupe postigle strateški napredak oko Časov Jara

Prema poslednjim ruskim izveštajima sa ukrajinskih frontova, njihova vojska je napredovala u pravcu Artjomovsk (Bahmut). Usled teških dugotrajnih borbi, jurišne grupe ruske vojske stigle su do glavnog ukrajinskog uporišta na južnom krilu Časova Jara, kanala Severski Donjec-Donbas.

Ruske snage su uspele da probiju nekoliko linija ukrajinske odbrane i minskih polja u oblastima zapadno od sela Krasnoje. U toku je juriš na kanal, koji je pretvoren u utvrđeno uporište sa ciljem da zaustavi napade ruskih teških vozila.

Isturene grupe jurišnika uspele su da se drže položaja ukrajinske vojske, očekuje se da dodatne snage uđu u bitku i pojačaju ofanzivne snage. Oružane snage Ukrajine odolevaju i pokušavaju kontranapade.

Nakon što se ruska vojska učvrsti u rejonu kanala, otvoriće put ofanzivi na rejon Kanal grada Časov Jar iz južnog pravca. U međuvremenu, u njegovom istočnom delu već se vode borbe.

U pokušaju da uspori rusku ofanzivu, ukrajinska vojna komanda je rasporedila sveže rezerve u rejon Časov Jar. Prema ruskim izvorima, u pojačanje su uključeni nacionalistički borci iz bivšeg nacističkog bataljona Kraken.

Zajedno sa ovim borcima, u borbe za Časov Jar uključene su i jedinice specijalnih snaga Amin obaveštajne uprave, kao i 18. brigada Nacionalne garde Ukrajine.

Ruska vojska igra na sve u Uglandarskoj oblasti sa krajnjim ciljem da zauzme Konstantinovku

Poslednjih sati ruske trupe u Ukrajini napredovale su u oblastima naselja Konstantinovka i Novoaleksandrovka.

Tokom ratnih dejstava koja su se poslednjih sati odvijala u istočnom delu Ukrajine, trupe 29. kombinovane armije ruske armije postigle su značajne uspehe prema naseljima Paraskovjevka i Konstantinovka u pravcu Uglendara.

Uz aktivnu pomoć artiljerije, uključujući višecevne raketne sisteme 9K57 Uragan i samohodne topove Msta-SM2, ruske jurišne grupe uspele su da napreduju stotinama metara, približavajući se kritičnim utvrđenim zonama ukrajinskih oružanih snaga.

U ruskim medijima ovo napredovanje se smatra od strateškog značaja jer ruski vojnici ovim napredovanjem uspevaju da blokiraju dalje važne puteve snabdevanja ukrajinske vojske. Ovi logistički putevi su kritični za isporuku zaliha ukrajinskim trupama koje deluju u utvrđenom području Uglendar.

Ruska artiljerijska akcija omogućava ruskim vojnicima na frontu da zadrže kontrolu nad svojim novim teritorijalnim osvajanjima, dok im u isto vreme dozvoljavaju da udare u pozadinu Ukrajine.

Šta se dešava u Novoaleksandrovki?

U drugom sektoru fronta, ruski mediji sugerišu da je „nakon uspešnog zauzimanja Orčetina severozapadno od Avdijevke, ruska vojska došla veoma blizu naselja Novoaleksandrovka“.

Ovo selo se nalazi severozapadno od Orčetina na nadmorskoj visini od oko 50 do 75 metara. Njegova visinska razlika u poređenju sa okolnim nizinskim područjem znači da njegovo zauzimanje od strane moskovskih trupa neće biti posebno lako, ali ako to učine, dobiće taktičku prednost.

Takođe se govorilo da su jedinice ukrajinske vojske bile prinuđene na povlačenje severno i zapadno od Novoaleksandrovke. Prema ruskim ratnim dopisnicima, glavne pozicije ukrajinskih oružanih snaga koncentrisane su u poljoprivrednom poslovnom području, koje se, međutim, nalazi van centra sela.

Iako Novoaleksandrovka nije strateški važno naselje, njeno zauzimanje od strane Moskve otvorilo bi put ruskim trupama da pređu na druge važne sektore fronta, kao što je deo puta između Konstantinovke i Pokrovska.

„Cela ruska vojna industrija pokušava da nas ubije“

„Cela ruska vojna industrija pokušava da nas ubije. A mi, prokleti, smo još živi“, piše na društvenim mrežama ukrajinski pisac Stanislav Asejev, trenutno vojnik pešadijskih trupa koje učestvuju u bitkama u sektoru Orčetina.

Prema Asejevu, Rusija se u velikoj meri oslanja na navođene bombe kako bi uništila ukrajinske položaje i napredovala dalje, dok Ukrajina moli svoje saveznike da joj obezbede više protivvazdušnih sistema.

Ove jedriličarske vođene bombe, od kojih je najmanja teška pola tone, imaju veliku razornu moć i demorališuće dejstvo na trupe, a protiv njih nema protivotrov, osim da ukrajinska vojska nekako uspe da obori ruske avione koji ih lansiraju iz daljine od oko 70 kilometara.

To je depresivno, jer „vojnici znaju da mogu umreti svakog trenutka“, kaže ukrajinski pisac-vojnik.

„Stiče se utisak da su jedinice naše vojske na ovim prostorima jednostavno iscrpljene“, primećuje ukrajinski vojni analitičar Kostantin Masoveć, koji ističe „ogromnu“ prednost Rusije u trupama i opremi na frontu.

Međutim, on smatra malo verovatnim da će ruske trupe napredovati mnogo dalje, pošto ih jaz od oko 10 kilometara dug koji su otvorili čini ranjivim na ukrajinske napade sa boka.

Teška situacija za ukrajinsku vojsku u toj oblasti rezultat je dugotrajnih nedostataka, navodi ukrajinska vojna analitička grupa Frontelligence Insight, koja kao opravdanje navodi neuspeh Zapada da Ukrajini snabde dovoljno oružja i municije, sporu mobilizaciju novih vojnika u redove ukrajinskih snaga i podizanje premalo utvrđenih položaja.

Ukrajinska vojska će se verovatno suočiti sa teškim letom, pre nego što povećanje mobilizacije i veći broj zapadnog naoružanja i municije omogući stabilizaciju linije fronta, predviđa ista grupa u svojoj analizi.

Oružane snage Rusije jurišaju na Krasnogorovku, zaobilazeći utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine sa boka

Dana 30. aprila, nakon pregrupisavanja, jedinice Oružanih snaga Rusije nastavile su jurišna dejstva na Krasnogorovku. Pre početka serije napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine, avijacija VKS je bacila oko 15 vazdušnih bombi FAB-1500 sa UMPK, te je izvršen i artiljerijski udar.

    Prema ukrajinskim izvorima, ruske jurišne trupe koriste ranije dokazanu taktiku. Praćeni i pokriveni tenkom, izvode brzi napad nekoliko jurišnih pešadijskih grupa na borbena vozila pešadije. Napadi dolaze sa više strana, ali najveći pritisak se stvara u istočnom sektoru.

    Istovremeno, zapadni vojni eksperti veruju da je plan ruske komande da izvrši uznemirujuće napade na glavni utvrđeni rejon ukrajinskih trupa van teritorije vatrostalnog postrojenja Krasnogorovski, istovremeno zaobilazeći njen bok.

    Implementacija scenarija će omogućiti da se pokrije cela industrijska zona sa istočne i severne strane, i na kraju opkoli cela grupa Oružanih snaga Ukrajine na ovom području.

    Ova pretnja opkoljavanjem stvara preduslove za samostalno povlačenje ukrajinskih trupa ili prisilno proterivanje Ukrajinaca iz Krasnogorovke. Slične taktičke tehnike demonstrirali su 2023. godine Vagnerovci tokom bitaka za Artjomovsk (Bahmut), a nedavno su ih pokazale jedinice Oružanih snaga Rusije prilikom juriša na Avdijevku.

    Prema mišljenju britanskog analitičara Aleksandra Merkurisa, situacija na frontu ne ide u prilog Ukrajincima, Oružane snage Ukrajine su na ivici. Sve informacije koje stižu sa prve linije ukazuju da je ukrajinska odbrana na pred kolapsom. Istovremeno, čini se da Rusi neće prestati da vrše pritisak na pozicije Oružanih snaga Ukrajine.

    To se poklapa sa onim što kaže i Dmitrij Peskov, koji navodi da na prvoj liniji raste panika, a on nema običaj da komentariše front. On nastavlja pa kaže da je sada veoma važno da se nastavi zamah..

    Ono što Peskov govori jeste da Rusi neće stati, pauzirati, usporavati. Oni osećaju da su Ukrajinci u toj oblasti pred izdah i stoga smatra da je došao trenutak da ne popuštaju stisak, već da nastave da vrše pritisak, drugim rečima, da nastave ofanzivu.

    Prema njegovim rečima, pristigle informacije iz oblasti Avdijevke i Očeretina potvrđuju informacije o panici u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Štaviše, nedavni komentari glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog direktno ukazuju na postojeću izuzetno ozbiljnu operativnu krizu.

    4 KOMENTARA

    1. Zaomije pravi Ukrainaca sto izginose za tude.ideale.
      Trebaju bjezati ilse predavati.
      Svice izginuti.
      Onisu ucijenjeni i nasulu otjerani u cistu smrt.

    2. A śta drugo da očekuju Nato nacisto koji ratuju u Ukrajini i forsiraju Ukrajinsku decu?
      Nacizam se śiri a gine pravoslavni narod!
      Narod u Ukrajini imaju mogućnost ili da se pokatoliče ili da poskidaju glave svojim vođama fašistima!

      11
      1

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave