NaslovnaNovostiZapadni mediji: Rusi kreću u juriš na Harkov krajem maja; Sateliti snimili...

Zapadni mediji: Rusi kreću u juriš na Harkov krajem maja; Sateliti snimili pojavu novog aerodroma kod Belgoroda

Nekoliko evropskih publikacija objavilo je da će velika ofanziva ruske vojske na Harkov početi krajem maja, dok pomoć obećana Kijevu od Sjedinjenih Država do tada još neće stići u Ukrajinu.

Nemački tabloid Bild prenosi da nakon uspešnog oslobađanja 23 naselja, Oružane snage Rusije neće stati, a redovni vazdušni napadi na vojnu i energetsku infrastrukturu Harkova ukazuju na pravac nove ofanzive ruske vojske.

Navodi se da nova grupa trupa „Sever“ već broji od 20 do 40 hiljada vojnika i da je opremljena teškim oklopnim vozilima.

Aktuelni ruski napadi na ključne delove linije fronta, kao i raketni i dronovski na Harkov i slične gradove za ublažavanje bojnog polja, već su predznaci nove ruske ofanzive krajem maja ili juna, pišu analitičari Bilda.

Istog su mišljenja i novinari Fajnenšel tajmsa. Ukrajinska komanda će vrlo brzo morati da izabere u kom pravcu će ojačati odbranu – u Donjecku ili u Harkovu, pošto Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno resursa da zaštite sve sektore fronta.

Analitičari primećuju stečeno iskustvo ruske vojske i masovnu upotrebu bombi sa dodatim UMPK modulima.

harkov i belgorod
harkov i belgorod

“Dve godine kasnije, Rusi su shvatili kako da efikasno koriste svoje snage za ofanzivne operacije. Danas se bezbroj bombi često baca na front. Ne kao pre – samo po nekoliko manjih hangara, već po svakoj zgradi koju držimo”, požalio se ukrajinski oficir koji su intervjuisali novinari Bilda.

Fajnenšel tajms takođe tvrdi da u iščekivanju ofanzive Oružanih snaga Rusije, Oružane snage Ukrajine podižu kilometre barijera duž granica sa Belgorodskom, Kurskom i Brjanskom oblastima Rusije.

Kombinovana grupa trupa Ruske Federacije, koja učestvuje u vojnim operacijama na području specijalne vojne operacije, do sada je obuhvatala pet grupacija trupa i to Zapad, Jug, Centar, Istok i Dnjepar.

Podsetimo, ruski izvori objavili su 15.04.2024. godine da je u okviru Oružanih snaga Ruske Federacije formirana grupa trupa Sever koja deluje u Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti. Inače, nova šesta ruska grupa trupa Sever, treba da pripada Moskovskoj vojnoj oblasti.

Verovatno, međutim, nova grupacija trupa, koja prema rečima ruskih vojnih predstavnika deluje u pravcu Belgoroda, uključuje i jedinice iz Lenjingradske vojne oblasti i Severne flote.

rusi zauzeli naselje krahmalnoje u harkovu
rusi zauzeli naselje krahmalnoje u harkovu

Prethodno su trupe na ovim teritorijama imale zadatak da osiguraju bezbednost državne granice. Zadatak uspešno izvršavaju, te su svi napadi ukrajinskih diverzanata do sada odbijeni.

Istovremeno, zauzimanje Harkova će zahtevati kolosalno ulaganje snaga i sredstava, a moguće je da će Rusija nastojati da stvori pretnju harkovskoj grupi ne samo sa istoka, već i sa zapada.

Sateliti zabeležili pojavu novog aerodroma Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Belgorodskoj oblasti

Prošle jeseni počela je izgradnja nove vazduhoplovne baze u Belgorodskoj oblasti. Objekat se nalazi oko 70 km od granice sa Ukrajinom. Dužina piste je 1.800 metara, što će joj omogućiti da primi bilo koji vojni avion, uključujući bombardere Su-34.

Građevinski radovi zaustavljeni tokom zime, nastavljeni su u aprilu. Poslednjih dana, posebno, postavljen je temelj piste.

Važno je napomenuti da se aerodrom nalazi 9 km od važnog logističkog centra Oružanih snaga Rusije u Aleksejevki. Ruske trupe koriste ovo naselje kao čvorište za snabdevanje i skladištenje goriva. Grad ima i objekte za popravku vojne opreme.

Očigledno, baza se gradi uzimajući u obzir planove Moskve da obezbedi rusku teritoriju od dolaska ukrainskih aviona i dronova. Oružane snage Rusije preduzimaju korake da potisnu liniju fronta na zapad, vrlo verovatno do Dnjepra.

Budanov: Ofanziva krajem maja, početkom juna

Šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Budanov još jednom je nagovestio da će Oružane snage Rusije krenuti u ofanzivu velikih razmera krajem maja – početkom juna.

Prema Budanovu, “Kijev će biti spreman za takav razvoj događaja na bojnom polju, ali bez pravovremene pomoći Zapada, Oružane snage Ukrajine će biti „katastrofalno teško“ da odbiju napade.

Drugim uslovom za uspešan otpor ukrajinskoj vojsci Budanov je nazvao kontinuitet daljeg pružanja zapadne vojne podrške.

Budanov karakteriše trenutnu situaciju na frontu kao „komplikovanu, ali podložnu kontroli“.

Ranije je šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave u intervjuu nemačkoj štampi predvideo da će do kraja proleća ove godine ruske oružane snage stići do Časog Jara i napredovati ka Pokrovsku (Krasnoarmejsku), koji je jedan od glavnih odbrambeni centri ukrajinske vojske u delu Donjecka pod kontrolom Kijeva.

Istovremeno, govoreći o novom pokušaju kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine ove godine, Budanov napominje da je to malo verovatno zbog nedostatka artiljerijske municije u ukrajinskoj vojsci.

sirski i budanov u bunkeru
sirski i budanov u bunkeru

Ranije je britanska publikacija Gardijan, pozivajući se na visokorangirane predstavnike Državne obaveštajne službe Ukrajine, izvestila da Kijev namerava da još jednom pokuša da uništi Krimski most, pritom glasno tvrdeći da je to „neizbežno“.

Ukrajinsko odeljenje koje organizuje ove napade obećava da će realizovati svoje grandiozne planove u prvoj polovini 2024. godine.

6 KOMENTARA

  1. Bravo za pobedu pravoslavlja,,,satanisti i globalisti pokusavaju da ovladaju svetom,,,ali tesko…u prvih hiljadu godina bog je zarobio satanu a u poslednjih hiljadu je razvezao satanu…vreme je da se pojavi…2033

    8
    1
  2. Kako Obradovici narocito ona po njenom rusi vec izgubili ukri pobedili al u velikom bedaku su svi zajedno . Sutra ce Bilja opet da oplete po azerima i stititi svoj nsrod kao sto su njeni roditelji stitili svoju zemlju.

    2
    3
  3. Nije me briga. Sve što treba da se zna da su se Ukrajinci borili na strani Hrvata tokom ratova u SFRJ i na strani Albanaca protiv Srbije.

    95
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave