NaslovnaNovostiRusi pripremaju ofanzivu na Harkovsku i Sumsku oblast? Nova šesta grupa trupa...

Rusi pripremaju ofanzivu na Harkovsku i Sumsku oblast? Nova šesta grupa trupa Sever kreće iz pravca Belgoroda

Ruski izvori objavili su 15.04.2024. da je u okviru Oružanih snaga Ruske Federacije formirana Severna grupa trupa koja deluje u Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti.

Prethodno su trupe na ovim teritorijama imale zadatak da osiguraju bezbednost državne granice. Zadatak uspešno izvršavaju, te su svi napadi ukrajinskih diverzanata do sada odbijeni.

Tako će se u zoni razmeštanja specijalne vojne operacije u Ukrajini pojaviti šesta grupacija ruskih trupa.

Dan ranije rusko Ministarstvo odbrane je prvi put izvestilo o dejstvima Severne grupe trupa, koja je pogodila vojnu opremu i neprijateljsko osoblje u oblasti Radjanskoje u Sumskoj oblasti i u blizini gradova Ternovaja i Gatišče u rekionu Harkova.

Moguće je da će zona odgovornosti nove vojne grupe obuhvatiti ne samo ruske pogranične teritorije, već i najbliže regione Ukrajine, odnosno Harkov i Sumi.

Prema tvrdnjama sa zapada, najverovatnije vlasti u Moskvi pripremaju ofanzivu velikih razmera na ovim pravcima.

Ruska strana teži ka tome da na kraju Harkovska oblast postane deo Ruske Federacije nakon referenduma. Prema rečima jednog od lidera „Ruskog proleća“ iz Harkova, koordinatora Jugoistočne organizacije Jurija Apuhtina, nema mnogo da se čeka i to će se desiti.

Prema njegovom mišljenju, sa velikim stepenom verovatnoće će stanovništvo regiona glasati za integraciju u Rusku Federaciju. U prvoj fazi ovog procesa biće neophodno uspostaviti vojno-civilnu administraciju koja će sprovoditi zakonska pravila i baviti se ekonomskim problemima regiona.

Nova šesta grupa trupa

Kombinovana grupa trupa Ruske Federacije, koja učestvuje u vojnim operacijama na području specijalne vojne operacije, do sada je obuhvatala pet grupacija trupa i to Zapad, Jug, Centar, Istok i Dnjepar.

Borbena dejstva se aktivno izvode na pravcima Kupijanska, Donjecka, Avdijevke, Južnog Donjecka i Hersona.

Inače, šesta ruska grupa trupa Sever, koja deluje u Belgorodskoj, Kurskoj i Brjanskoj oblasti, treba da pripada Moskovskoj vojnoj oblasti.

Verovatno, međutim, nova grupacija trupa, koja prema rečima ruskih vojnih predstavnika deluje u pravcu Belgoroda, uključuje i jedinice iz Lenjingradske vojne oblasti i Severne flote.

herson

Činjenica da je u poslednje vreme ruska vojska pojačala vazdušne napade na neke ciljeve u Harkovskoj oblasti, dok ukrajinska vojska gradi značajna utvrđenja u toj oblasti, govori da će jedan od glavnih tokova ofanzive koju pripremaju Oružane snage Ruska Federacija gađati belgorodski pravac.

Prema vojnim stručnjacima sa zapada, ruska ofanziva će biti pokrenuta za najviše mesec-dva dana, u maju ili junu.

Pored pripreme snaga i sredstava neophodnih za ofanzivu, ruska strana čeka da se vreme zagreje i osuši zemljište kako bi se obezbeđenom vojnom opremom olakšala kretanja.

Budanov: Ruske trupe će krenuti u ofanzivu krajem maja – početkom juna

Šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Budanov još jednom je nagovestio da će Oružane snage Rusije krenuti u ofanzivu velikih razmera krajem maja – početkom juna.

Prema Budanovu, “Kijev će biti spreman za takav razvoj događaja na bojnom polju, ali bez pravovremene pomoći Zapada, Oružane snage Ukrajine će biti „katastrofalno teško“ da odbiju napade.

Drugim uslovom za uspešan otpor ukrajinskoj vojsci Budanov je nazvao kontinuitet daljeg pružanja zapadne vojne podrške.

Budanov karakteriše trenutnu situaciju na frontu kao „komplikovanu, ali podložnu kontroli“.

Ranije je šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave u intervjuu nemačkoj štampi predvideo da će do kraja proleća ove godine ruske oružane snage stići do Časog Jara i napredovati ka Pokrovsku (Krasnoarmejsku), koji je jedan od glavnih odbrambeni centri ukrajinske vojske u delu Donjecka pod kontrolom Kijeva.

sirski i budanov u bunkeru
sirski i budanov u bunkeru

Istovremeno, govoreći o novom pokušaju kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine ove godine, Budanov napominje da je to malo verovatno zbog nedostatka artiljerijske municije u ukrajinskoj vojsci.

Ranije je britanska publikacija Gardijan, pozivajući se na visokorangirane predstavnike Državne obaveštajne službe Ukrajine, izvestila da Kijev namerava da još jednom pokuša da uništi Krimski most, pritom glasno tvrdeći da je to „neizbežno“.

Ukrajinsko odeljenje koje organizuje ove napade obećava da će realizovati svoje grandiozne planove u prvoj polovini 2024. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave