NaslovnaNovostiSAD će Poljskoj prodati rakete koje se nazivaju „ubicama“ ruskih PVO sistema...

SAD će Poljskoj prodati rakete koje se nazivaju „ubicama“ ruskih PVO sistema S-400

Sjedinjene Američke Države nameravaju da Poljskoj i Holandiji prodaju nove rakete dugog dometa AGM-88G AARGM-ER proizvođača Northrop Grumman. Ministarstvo odbrane ove zemlje poslalo je odgovarajuće obaveštenje američkom Kongresu.

Reč je o oružju koje se popularno naziva i „ubicom“ ruskih sistema PVO S-400. Rakete će biti isporučene u okviru programa inostrane vojne prodaje (FMS). Prodaju je već odobrio Stejt department.

Poljskoj će biti prodato 360 projektila AARGM-ER u vrednosti od 1,275 milijardi dolara, Holandija će dobiti 265 takvih projektila u vrednosti od 700 miliona dolara, uključujući pakete obuke i tehničke podrške.

Domet leta Northrop Grumman AGM-88G AARGM-ER je 300 kilometara. Raketa ima poboljšanu bojevu glavu, čiji se parametri čuvaju u tajnosti.

AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range) protivradarska raketa je dalji razvoj slične rakete AGM-88E koja je već u upotrebi u američkoj mornarici, ali sa dvostruko većim dometom i snažnijom bojevom glavom.

Raketa je pozicionirana kao jedan od elemenata udarnog sistema dizajniranog da probije višestepenu protivvazdušnu odbranu.

agm 88g aargm er
AARGM-ER

Glavni zadatak AARGM-ER naziva se uništavanje „postojećih i perspektivnih protivvazdušnih raketnih sistema“, uključujući ruski sistem PVO S-400.

AGM-88 HARM

AGM-88 HARM je taktička protivradarska raketa vazduh-zemlja koja cilja elektronske signale sa radarskih sistema zemlja-vazduh. Prvobitno ga je razvio Texas Instruments kao zamenu za rakete AGM-45 i AGM-78. Proizvodnju je kasnije preuzela Raytheon Corporation, nakon akvizicije Texas Instruments.

Rakete HARM usvojilo je američko vazduhoplovstvo 1983. godine. Maksimalna brzina rakete je deklarisana na 630 metara u sekundi, dok je domet lansiranja do 100 kilometara kada se koristi sa velikih visina.

Ova klasa projektila može da otkrije, napadne i uništi mete uz minimalno učešće posade. Proporcionalni sistem navođenja, koji se fokusira na zračenje neprijateljskih radara, ima fiksnu antenu i glavu za navođenje u nosu projektila. Bezdimni raketni motor na čvrsto gorivo ubrzava raketu do brzina većih od 2 maha.

Poređenja radi, maksimalna brzina ruskih antiradarskih raketa AS-17 Kripton i AS-11 Kilter prelazi 1.000, odnosno 1.100 metara u sekundi, a domet lansiranja je preko 200 kilometara.

HARM je bio raketni program američke mornarice i prvo je instaliran na avione A-6E, A-7 i F/A-18 A/B, a kasnije i na specijalizovane avione za elektronske napade EA-6B i EA-18G. Američko vazduhoplovstvo je takođe snabdevalo HARM avione F-4G, a kasnije i specijalizovane F-16 opremljene sistemom za navođenje.

Ranije u decembru, Northrop Grumman je izveo četvrto uspešno testiranje svoje rakete AGM-88G proširenog dometa, objavila je kompanija u saopštenju za javnost.

su 27 sa ipad tabletom lansira agm 88 harm
ukrajinski pilot su 27 sa ipad tabletom lansira agm 88 harm

Američka mornarica lansirala je raketu iz aviona F/A-18 Super Hornet tokom testiranja 30. novembra na Point Mugu kod obale južne Kalifornije i uspešno je gađala pokretni pomorski cilj, navodi se u saopštenju.

„Performanse AARGM-ER tokom testiranja nastavljaju da potvrđuju sposobnost rakete da otkrije, identifikuje, locira i efikasno angažuje kritične ciljeve protivvazdušne odbrane iz proširenog dometa“, dodaje se u saopštenju.

Varijante rakete AGM-88:

  • AGM-88E AARGM – Napredna vođena raketa opremljena je najnovijim softverom, poboljšanim mogućnostima dizajniranim da se suprotstavi gašenju neprijateljskog radara i pasivnim radarom koji koristi dodatni aktivni tragač milimetarskih talasa. Ovaj model HARM biće integrisan u avione F/A-18C/D/E/F, EA-18G, Tornado ECR i F-35.
  • AGM-88F HCSM – HCSM, HARM Control Section Modification (nadogradnje kao što su kontrole satelitske i inercijalne navigacije, dizajnirane da minimiziraju kolateralnu štetu i prijateljsku vatru)
  • AGM-88G AARGM-ER – ER, Extended Range (Proširenog dometa)

19 KOMENTARA

  1. Rakete sa brzinom od 630 m/sac. su za otpad mogle su se koristiti do 80-tih god. 20 veka. Za današnje avione one su isto kao i kerovi koji lajući trče za automobilima. Brzina 630m/sec(1,85 maha) je danas mizerna?.

    1
    3
    • Ruske rakete su ponekad brže ali NIKAD precizne i efikasne.Jednostvno treća liga.Kad na to dodamo sovjetski komunistički(glupavi) način vodjenja rata, nije čudo što se ovoliko muče sa ubogom Ukrajinom

  2. Ameri ubice. Samo radi njihova industrija. Biće para od sluga američkoj pomoći u prodaji oružja! Pametnjaković

  3. Silne ubice ne ubise ni jadnu srbiju kamoli rusiju ovi pucaju iz prazne puske al je svet bio glup i sve im verovao a sad kad je svet video da su goli ko pistolj i da su dobri glumci(cigani)i da varaju svet mislim da ce ih ostatak sveta izbrisati sa lica zemlje a i dosta im je trajalo cao do drugog kolumba gut baj ameriko dosta paljevine .

    1
    1
  4. Agm 88 Er ima domet do $00km,glava za navođenje je ista kao i na ranijim modelima dodali su i optički tragač a brzina je oko 600m/s,identična prethodnom modelu koji je doživeo debakl u Donjecku jer je uništeno oko ,96 procenata i to torovima i pancirima jadan je to ubica sofisticiranih pvo!

  5. Hhhh danas sam procito gluposti.ciganskog portala KURIRA pise index HR iz nase junacke Hrvotije ,prenpsi i sminka kurir unistili pvo s 400 na krimu u noci subote na nedelju i stavlje neeki snimak preko dana sa ratista ko zna kada ,tako radi novinarsk bagra cigana

    4
    2
  6. Hahaha….to je u teoriji…ali kako ke u praksi?dok se ne dokazu u borbi nista im ne verujem.i zs kraj i na tarabi pise zenski polni organ al malo morgen nije!!!!

    14
    2
  7. Видели смо ми много тих њихових убица. Када су вишеструко надмоћнији, када је њих 66 против једне, неупоредиво мање земље, скромније наоружане и опкољене, е тада те убице заиста и убијају. Е сада имају испред себе Русију. Нешто ми се јавља да ни ова њихова “убица” неће проћи боље од свих њихових претходних “убица”. Биће убијена.

    107
    • Саладине, свему наведеном ја бих додао и обавезне санкције, да се одбрамбена моћ одређене државе што више уруши, па да онда могу, “надмоћно” и без секирације да бомбардују.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave