Naslovna Novosti Ruska vojska zarobila prvi tenk Abrams američke proizvodnje; Destinacija: izložba NATO opreme...

Ruska vojska zarobila prvi tenk Abrams američke proizvodnje; Destinacija: izložba NATO opreme u Moskvi

1
zarobljeni abrams
zarobljeni abrams
google news

Ruska vojska je 28. aprila prvi put zarobila glavni borbeni tenk američke proizvodnje M1A1 SA Abrams od ukrajinskih snaga.

Uništeni tenk je navodno pronađen na periferiji naselja Berdiči severozapadno od grada Avdejevke u pravcu Donjecka.

Istaknuti ruski novinar Vladimir Solovjov objavio je na svom Telegram kanalu snimak na kojem se vidi kako tenk, težak nešto više od 61 tone, vuku pozadi dva inženjerska vozila BREM-1 Grupe snaga „Centar“.

Drugi video koji se kasnije pojavio na mreži pružio je bliži pogled na zarobljeni tenk.

Sjedinjene Države su prošle godine isporučile Ukrajini 31 tenk Abrams i nepoznati broj vozila M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), koja su napravljena na istoj šasiji.

Ruski izvori tvrde da je najmanje trećina ovih vozila već uništena ili oštećena. Ranije ove nedelje, ruska vojska je takođe zarobila jedan M1150 Assault Breacher.

Nedavni izveštaj Asošiejted presa otkrio je da su kijevske snage povukle sve tenkove Abrams sa fronta nedavno kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo tenkovima da rade bez otkrivanja ili napada.

Međutim, Kijev je navodno ubrzo nakon toga demantovao Pentagon. Ukrajinska brigada Magura je izjavila da „neće povući nijednog Abramsa sa linije fronta“

Iako sramotan za Ukrajinu i SAD, neuspeh Abramsa nije bio iznenađujući. Tenk je u prošlosti bio poražen oružjem iz sovjetske ere i u Iraku i u Jemenu.

Abrams koji je zarobila ruska vojska navodno će biti izložen u vojnom muzeju na Poklonoj brdu u Moskvi. Kasnije će ruski stručnjaci verovatno proučavati tenk kako bi bolje razumeli njegove mogućnosti i slabosti.

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se ukrajinska vojska mučila da samo održava i upravlja tenkovima.

SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD možda neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalju sramotu.

Otvaranje izložbe NATO opreme zakazano za 1. maj

Prvog maja ove godine na Poklonoj brdu u Moskvi počinje jedinstvena izložba zarobljenog naoružanja i vojne opreme koju su ruske trupe zaplenile tokom specijalne vojne operacije, saopštava Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Događaj će se održati u Parku pobede i trajaće ceo mesec.

Planirano je da na izložbi bude predstavljeno više od 30 komada vojne opreme iz različitih zemalja sveta, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku i druge.

Među eksponatima posebno mesto zauzimaće čuveni tenkovi Abrams i Leopard, borbeno vozilo pešadije Marder iz Nemačke, američko borbeno vozilo pešadije Bredli, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90 i francusko borbeno oklopno vozilo AMX-10RC.

brejdi u centru moskve! kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe
kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe

Pored velike opreme, posetioci izložbe moći će da vide i primerke malokalibarskog naoružanja koje koriste vojske stranih država, kao i vojna dokumenta, karte i ideološku literaturu.

Izložba će biti podeljena u nekoliko tematskih zona i opremljena informativnim štandovima koji će govoriti o zemljama koje su proizvele opremu, njenim taktičko-tehničkim karakteristikama, kao i o mestu i okolnostima zaplene ovih trofeja od strane ruske vojske.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version