Naslovna Novosti Moskovska izložba NATO opreme raste: Američki M1150 Assault Breacher zarobljen u pravcu...

Moskovska izložba NATO opreme raste: Američki M1150 Assault Breacher zarobljen u pravcu Avdijevke

3
zarobljeni m1150 assault breacher
zarobljeni m1150 assault breacher
google news

Ruska vojska je zarobila vozilo (Assault Breacher Vehicle, ABV) američke proizvodnje M1150 od ukrajinskih inženjerskih trupa u pravcu Donjecka.

Istaknuti ruski novinar Vladimir Solovjov objavio je 24. aprila na svom Telegram kanalu video-snimke i fotografije na kojima se vidi kako oštećeno inženjersko vozilo M1150 vuče pozadi rusko inženjersko vozilo BREM-1 Grupe snaga Centar.

Prema rečima Solovjeva, vozilo je pronađeno u oblasti u blizini naselja Berdiče u blizini grada Avdijevke. U tom pravcu ruske trupe su onesposobile najmanje dva ovakva vozila.

ABV je dizajniran da očisti puteve za trupe i druga vozila kroz minska polja i duž puteva bombi i improvizovanih eksplozivnih naprava. M1150 ABV je relativno novo vozilo za stvaranje prolaza u minskim barijerama, za koje kombinuje dva sistema odjednom. Prvi je minski plug.

Drugi je sistem za lansiranje linijskih punjenja, kako je implementiran u sistemu M58 MICLIC. Odnosno, vozilo može istovremeno da raznese prolaze u minskim poljima dužine oko 100-150 metara.

Vozilo od 72 tone i 12 metara zasnovano je na glavnom borbenom tenku M1 Abrams sa motorom od 1.500 konjskih snaga, ali je opremljeno samo mitraljezom .50 BMG M2 i plugom od 4,6 metara postavljenim napred, podržanim metalnim skijama koje kliziti po prljavštini.

M1150 je opremljen sistemom Linear Demolition Charge System, koji se sastoji od raketa koje nose eksploziv C-4 do 137 metara napred, detonirajući skriveni eksploziv na bezbednoj udaljenosti, tako da trupe i vozila mogu bezbedno da prolaze.

Prošle godine, ukrajinske snage su dobile nepoznat broj ovakvih inženjerskih vozila, navodno ne više od šest, iz Sjedinjenih Država zajedno sa ukupno 31 tenkom M1A1 SA.

Istovremeno, broj M1150 je čak i u vojsci SAD je prilično mali, prema Military Balance-u – svega 149 jedinica, iako je za kopnene snage tokom operacije u Avganistanu napravljena narudžbina za 187 jedinica.

m1150 assault breacher u ukrajini
m1150 assault breacher u ukrajini

Ruski stručnjaci će verovatno proučiti zarobljeni M1150 kako bi bolje razumeli njegove mogućnosti i slabosti. Posle toga, vozilo će verovatno završiti izloženo u muzeju tenkova Kubinka u blizini glavnog grada Moskve ili nekom drugom vojnom muzeju u Rusiji.

Ubrzo nakon što su Predstavnički dom američkog Kongresa, a potom i Senat odobrili dugo očekivani paket vojne pomoći za ukrajinske oružane snage, ruska vojska prebacila je tenkove NATO-a u srce zemlje da pokaže ruskom narodu opipljiv dokaz superiornosti na ukrajinskom ratištu.

Tačnije, pre nekoliko dana na internetu su objavljeni video snimci na kojima se vide dizalice kako postavljaju oklopna vozila zapadne proizvodnje na trgu u centralnom delu ruske prestonice Moskve. Jedno od ovih vozila je M2 Bredli, izgleda da je u fantastičnom stanju.

Tokom rata, mnoga oklopna vozila i drugo oružje zapadne proizvodnje koje je NATO poslao ukrajinskoj vojsci za upotrebu na bojnom polju palo je u ruke ruske vojske. Naročito u poslednjih godinu dana. Nakon totalnog debakla kontraofnazive, ukrajinska vojska je sada oslabila zbog, kako tvrde, nedostatka municije.

Otvaranje izložbe NATO opreme zakazano za 1. maj

Prvog maja ove godine na Poklonoj brdu u Moskvi počinje jedinstvena izložba zarobljenog naoružanja i vojne opreme koju su ruske trupe zaplenile tokom specijalne vojne operacije, saopštava Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Događaj će se održati u Parku pobede i trajaće ceo mesec.

Planirano je da na izložbi bude predstavljeno više od 30 komada vojne opreme iz različitih zemalja sveta, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku i druge.

Među eksponatima posebno mesto zauzimaće čuveni tenk Leopard, borbeno vozilo pešadije Marder iz Nemačke, američko borbeno vozilo pešadije Bredli, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90 i francusko borbeno oklopno vozilo AMX-10RC.

brejdi u centru moskve! kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe
brejdi u centru moskve! kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe

Pored velike opreme, posetioci izložbe moći će da vide i primerke malokalibarskog naoružanja koje koriste vojske stranih država, kao i vojna dokumenta, karte i ideološku literaturu.

Izložba će biti podeljena u nekoliko tematskih zona i opremljena informativnim štandovima koji će govoriti o zemljama koje su proizvele opremu, njenim taktičko-tehničkim karakteristikama, kao i o mestu i okolnostima zaplene ovih trofeja od strane ruske vojske.

3 KOMENTARA

  1. Интересантно је место изложбе. Поклонска гора је добила име тако што су путници, долазећи са запада у Москву, с тог брежуљка могли да угледају град и да му се поклоне. Један од највећих војних музеја на свету. У близини је и Музеј бородинске битке. Лепа симболика. Кад год сам био у том музеју, без пола дана нисам излазио…

  2. POZOVITE”SVE ZAPADNE KURVE-AMBASADORE”NA OTVARANJU”….njihove:BRUKE,SRAMOTE,NEMOCI…🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version