Naslovna Novosti SAD tajno u Ukrajinu prebacile jedno od najzaštićenijih oklopnih vozila na svetu,...

SAD tajno u Ukrajinu prebacile jedno od najzaštićenijih oklopnih vozila na svetu, M1150 Assault Breacher

1
assault breacher u ukrajini na promo fotografisanju
assault breacher u ukrajini na promo fotografisanju
google news

Američke vlasti su tajno isporučile Ukrajini visokotehnološka inženjerska vozila Assault Breacher dizajnirana za probijanje odbrambenih utvrđenja i uklanjanje mina, prenosi Forbs.

Iako nije bilo zvanične potvrde američke vlade, prema pisanju časopisa, najmanje jedno takvo vozilo, a moguće i nekoliko, već je prebačeno kijevskim vlastima.

M1150 Assault Breacher, zasnovan na glavnom borbenom tenku M1 Abrams, težak je 55 tona i sposoban je da efikasno pređe protivtenkovske jarke, minska polja i druge inženjerske prepreke.

Ova vrsta opreme je jedno od najzaštićenijih multifunkcionalnih sredstava inženjerijskih trupa i može značajno povećati potencijal ukrajinskih oružanih snaga u borbenim uslovima ukoliko im se isporuče veće količine.

Vašington je ranije najavio značajne pakete vojne pomoći, uključujući nabavku smrtonosnog oružja, municije i opreme za uklanjanje mina. Međutim, konkretan transfer Assault Breachera se smatra veoma neočekivanom odlukom.

m1150 assault breacher u ukrajini
m1150 assault breacher u ukrajini

M1150 ABV je relativno novo vozilo za stvaranje prolaza u minskim barijerama, za koje kombinuje dva sistema odjednom. Prvi je minski plug. Drugi je sistem za lansiranje linijskih punjenja, kako je implementiran u sistemu M58 MICLIC. Odnosno, vozilo može istovremeno da raznese prolaze u minskim poljima dužine oko 100-150 metara.

Međutim, ako MICLIC ima samo sama punjenja i zasnovan je na oklopnom transporteru M113, onda je M1150 ABV svestranije i, što je najvažnije, mnogo zaštićenije vozilo. Ovo poslednje je omogućilo da se koristi u ulozi jurišnog tenka za poraz zaštićenih položaja neprijatelja.

Istovremeno, njihov broj u vojsci SAD je prilično mali, prema Military Balance-u – svega 149 jedinica, iako je za kopnene snage tokom operacije u Avganistanu napravljena narudžbina za 187 jedinica.

Štaviše, raspoloživi M1150 ABV-a američke vojske uključuju oko 30-50 koji su prebačeni iz američkog marinskog korpusa nakon odluke da se tenkovi povuku iz redova marinaca.

M1 Assault Breacher Vehicle (ABV) M58A4 MICLIC Live Fire
M1150 Assault Breacher

S obzirom na navedeno, može se zaključiti da je prebacivanje M1150 ABV u Ukrajinu prilično ozbiljan korak za SAD, s obzirom na očigledan nedostatak takvih sistema.

To takođe znači da su SAD veoma oprezne u pogledu zadovoljenja potreba Ukrajine u borbenim sistemima, neophodnim za rešavanje zadataka sa kojima se trenutno suočavaju Oružane snage Ukrajine.

Prvobitno planirano i medijski široko najavljivano “probijanje odbrane neprijatelja i oslobađanje teritorija” se nije maklo iz mesta od početka kontraofanzive. Finski Leopard-2R, sistem sličan američkom Assault Breacher-u, je već desetkovan na prvim linijama fronta.

finski patria hmbv leopard 2r
finski patria hmbv leopard 2r

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version