Naslovna Novosti 50% ukrajinskih tenkova Leopard-2R dobijenih od Finske, uništili Rusi

50% ukrajinskih tenkova Leopard-2R dobijenih od Finske, uništili Rusi

1
finski patria hmbv leopard 2r
finski patria hmbv leopard 2r
google news

Usred tvrdnji ruskih medija o uništavanju ukrajinskih tenkova Leopard-2, postoje izveštaji da je Kijev izgubio 50% svojih vozila za čišćenje mina (MCV) Leopard-2R u svojoj aktuelnoj kontraofanzivi.

Čini se da su ruske trupe uništile tri finska tenka Leopard u Ukrajini, javili su finski mediji Helsingin Sanomat. Rusi su delili fotografije uništenih vagona na Telegram kanalima nakon bitke. Proverivači činjenica, novinari Helsingin Sanomata su potvrdili gubitke.

Izdavanje navodi da su tenkovi lako prepoznatljivi kao finski jer su Leopard-2 koje je Kijevu dostavio Helsinki u suštini oklopna vozila za čišćenje mina sa ugrađenim minskim plugom. Ovo ih čini drastično drugačijim od drugih Leopard-2 glavnih borbenih tenkova u ukrajinskom arsenalu.

Finska je najavila da će prebaciti svih šest Leopard-2R koje je napravila, u Ukrajinu ranije ove godine. Ova vozila su se u Finskoj, navodno, retko koristila jer je njihovo premeštanje po zemlji tokom zime bilo izazovno.

Džon Helin, proveravač činjenica u Helsingin Sanomat-u, primetio je da se, na primer, slika koju je objavio Telegram kanal Sotilasilmantaja čini autentičnom. U poruci Telegram kanala tvrdilo se da je fotografija iz Zaporoške oblasti, što je i Helin overio.

U kontraofanzivi koja je pokrenuta u regionu Zaporožja prošle nedelje, Oružane snage Ukrajine (OSU) takođe su pretrpele gubitak glavnih borbenih tenkova Leopard-2, zajedno sa borbenim vozilima pešadije (BVP) Bredli.

Od tada, ruski izvori tvrde i prilažu fotodokumentaciju kako su uništili mnoge tenkove Leopard-2.

2 MBT Leopard 2A6 i 5 BVP M2A2 ODS uništeni od snaga RF

Kontraofanzivne operacije sa ciljem probijanja odbrane koju su ukrajinske trupe preduzele prošle nedelje eksperti su nazvali najopasnijom, posebno zato što je nije bila praćena praktično nikakvom vazdušnom podrškom i neadekvatnom artiljerijskom vatrom.

Prema nekim stručnjacima, Rusi su poslali svoje bespilotne letelice da prikupe tačne koordinate ukrajinskih brigada, nakon čega je Rusija artiljerijom i protivtenkovskim vođenim raketama napala ukrajinske BVP Bredli i Leopard-2. Mnogi su izgubljeni u pedantno postavljenom minskom polju od strane Rusa.

Međutim, gubitak tri vozila za čišćenje mina Leopard-2R je značajan. Za razliku od borbenih tenkova Leopard-2, ova finska vozila igraju drugačiju ulogu na bojnom polju i veoma su retka.

Finski Leopard-2R

Ova vozila, opremljena minskim plugovima i valjcima, vode tenkove i borbena vozila pešadije kroz minska polja tako što oru i čiste put kroz mine tako da tenkovi i BVP mogu da prođu pored neprijateljske odbrane.

leopard 2r
leopard 2r

Finska kompanija Patria pretvorila je tenk Leopard 2A4 sa dizel motorom i težinom od 69 tona u Leopard-2R, specijalizovano vozilo za čišćenje terena. Pun naziv je Patria teško vozilo za probijanje mina (Heavy Mine Breaching Vehicle, HMBV).

Kupole su uklonjene, a trupovi modifikovani minskim plugom pune širine. Leopard-2R prima tri osobe koje upravljaju plugom uz pomoć motora od 1.500 konjskih snaga. Blok bezbedno uništava sve mine, otvarajući put do rovova i nasipa koje vojske često grade iza minskih polja.

Pored toga, vozilo ima pozadi postavljen sistem obeležavanja očišćene trase. Kako mašina napreduje, zastavice se rašire i sade na zemlju. Preko poklopca motora prema nazad, veliki kontejneri su opremljeni dodatnom specijalizovanom opremom.

Za dodatnu izdržljivost, sva sedišta posade su pričvršćena za krov. Vozilo ima NBC sistem zaštite. Mnoge kamere okrenute napred i pasivni uređaji za noćno osmatranje takođe su deo vozila.

unisteni leopard 2r
unisteni leopard 2r

Leopard-2R koji je upravo očistio minsko polje može da se probije pored obližnjih nasipa bacanjem blata u rovove, gradeći zemljani most. Nakon probijanja utvrđenja, tenkovi i trupe mogu napredovati. Vozila za čišćenje mina opremljena su smo mitraljezima, a ne i tenkovskim topovima.

Veruje se da je Leopard-2R najbolje vozilo za proboj na svetu i da je finski ekvivalent Assault Breacher-u koji koristi američka vojska. Međutim, uprkos tome što su najbolja na svetu, stručnjaci kažu da su vozila teško stradala u trenutnoj kontraofanzivi jer je probijanje frontalne neprijateljske odbrane najskuplji manevar u kopnenom ratu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version