Naslovna Novosti Nakon katastrofalnih gubitaka, Ukrajina traži od Nemačke još tenkova Leopard 2

Nakon katastrofalnih gubitaka, Ukrajina traži od Nemačke još tenkova Leopard 2

1
2 leopard 2a6 i m2a2 ods bradley
uništena ukrajinska oprema
google news

Uzimajući u obzir prve gubitke tokom kontraofanzive, Andrii Melnik, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine, traži još tenkova nemačke proizvodnje, piše ukrajinsko glasilo Evropska Pravda

U pozadini gubitka tenkova koje su zapadni saveznici isporučili za učešće u neprijateljstvima u Ukrajini, Kijev ponovo poziva na pojačanu podršku, posebno Nemačku.

„Ukrajinskoj vojsci je očajnički potrebno mnogo više zapadnih borbenih tenkova, borbenih vozila pešadije i drugih oklopnih vozila“, rekao je Melnik. Svaki Leopard 2 je bukvalno zlata vredan za odlučnu ofanzivu“, dodao je bivši ambasador Ukrajine u Berlinu.

Po njegovom mišljenju, Bundesver je sposoban da obezbedi više od 18 već isporučenih komada iz svojih zaliha od preko 300. Trenutni broj bi mogao da se „utrostruči bez ugrožavanja sposobnosti Nemačke da se brani“.

Melnik je takođe zatražio da se ukrajinskoj vojsci preda „još 60 borbenih vozila pešadije Marder”.

Proukrajinski ostrašćeni bezbednosni političar CDU Roderih Kizeveter podržao je Melnikov zahtev. „Saveznici treba odmah da zamene svu uništenu opremu, uključujući borbene tenkove Leopard i oklopne transportere, i da isporuče dodatnu opremu“, rekao je on.

Markus Faber, vojni političar iz Slobodne demokratske partije, rekao je da bi „jasne izjave o zameni izgubljenog materijala“ mogle „podržati branioce u njihovoj ofanzivi“.

Na primer, Bundestag je odlučio da zameni municiju Leopard 2 u službi nemačkih oružanih snaga. „Ovde možemo povećati broj da pomognemo“, rekao je Faber.

Melnik je takođe ponovio svoj zahtev da Nemačka obezbedi krstareće rakete Taurus i pomogne u izgradnji ukrajinskih vazdušnih snaga.

Ukrajina čeka „stratešku odluku Nemačke o aktivnom učešću u koaliciji borbenih aviona kako bi se ukrajinskim pilotima dala mogućnost da se obučavaju na avionima „Eurofajter” i da se obezbedi deo od više od 130 aviona”.

Kako je saopšteno, nemačka vlada trenutno ne razmišlja o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama dugog dometa Taurus.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version