Naslovna Analitika Mine se pokazale većom pretnjom zapadnim tenkovima od modernih sistema naoružanja

Mine se pokazale većom pretnjom zapadnim tenkovima od modernih sistema naoružanja

0
tri od šest vozila za čišćenje mina leopard 2r koje je finska donirala ukrajini izgubljena su na istom terenu.
tri od šest vozila za čišćenje mina leopard 2r koje je finska donirala ukrajini izgubljena su na istom terenu.
google news

Jedan od znakova sporog i neizvesnog razvoja ukrajinske kontraofanzive je veliki broj uništenih oklopnih vozila, uključujući i ona NATO porekla. Uprkos tome, Oružane snage Ukrajine (OSU) i dalje vrše pritisak na prvu liniju odbrane ignorišući sopstvene gubitke.

Istovremeno, već se može pretpostaviti šta bi moglo poslužiti kao znak da kontraofanziva ipak počinje da se gasi. U ovom trenutku možemo reći da su značajan doprinos smanjenju udarnog potencijala mehanizovanih jedinica OSU i njihovom uništavanju dali ne samo artiljerija i avijacija, već i inženjerija.

Deminiranje

Na Južnom frontu inženjerci su izgradili slojeviti odbrambeni sistem, koji svakodnevno „melje“ ukrajinske kopnene snage. Široko razvučena minska polja primoravaju Ukrajince da se kreću u kolonama, izbacujući napred oklopna vozila za čišćenje mina koja rade pod okriljem dimnih zavesa. Bez obzira na maskiranje, ona su pogodne mete za ruske jurišne helikoptere, artiljeriju i protivtenkovske sisteme.

Međutim, OSU, još uvek dovoljno snažne i motivisane, postepeno napreduju, ostavljajući uništene tenkove i borbena vozila pešadije u minskim poljima. To primorava Ruse da redovno postavljaju sve više minskih polja pored onih preko kojih su već prešli Ukrajinci i koja su im poznata. Ruske oružen snage imaju nekoliko sistema da daljinsko miniranje koji se mogu koristiti ne samo u odbrani, već i u ofanzivi.

UMZ

UMZ (Univerzalni minopolagač) je konstruisan na bazi kamiona ZIL-131, nasleđenog još od bivšeg su SSSR. Na karoseriji se nalazi šest rotacionih uređaja sa kasetnim blokovima za bacanje mina, a u kokpitu je kontrolni panel. UMZ je predviđen za daljinsko miniranje ubacivanjem, mine mogu biti protivtenkovske, protivpešadijske i mešovite. Borbeni komplet čini 180 mina, po 30 komada u svakom od 6 blokova. Vreme punjenja je do 2 sata. Opseg daljinskog miniranja je relativno mali – od 55 do 120 metara.

UMZ “Klešč-G”

UMZ “Klešč-G” je modernija porodica inženjerskog vozila za dajlinsko miniranje, koja mogu biti na gusenicama ili na točkovima. U najtežoj verziji, minopolagač je izgrađen na osnovu šasije tenkova T-72 i T-90.

umz 22klesc g22
UMZ “Klešč-G”

Ovo obezbeđuje dvočlanoj posadi dobru oklopnu zaštitu; na korpusu je postavljena kupola sa mitraljezom „Kord“ kao sredstvo poslednje odbrane. Borbeni komplet čini 270 kaseta, maksimalna brzina na autoputu dostiže 60 km/h, brzina tokom miniranja je do 40 km/h.

Klešč-K

Srednja verzija UMZ ove porodice, nazvana „Klešč-K“, izgrađena je na bazi oklopnog automobila „Astejs (Астейс)-70202-0000310“. Reč je o zaštićenom kamionu težine 18,7 tona, u čijem zadnjem delu je montirano šest lansera. Inženjerijsko vozilo je dobro prilagođeno terenskoj vožnji i može dostići brzinu do 100 km/h. Nije obezbeđeno nikakvo drugo naoružanje osim mina. Borbeni komplet čini 180 kaseta. 

Laka verzija minopolagača „Klešč-T“ razvijena je na bazi oklopne šasije Tajfun-VDV. Borbena masa UMZ je 14,5 tona, brzina kretanja je uporediva sa „Klešč-K.“ Borbeni komplet vozila pčine dva lansera sa po 60 kaseta, posadu čine 2 vojnika.

Očito je da pomenuti UMZ nisu namenjeni za postavljanje minskih polja direktno na liniju dodira pod neprijateljskom vatrom. Njihov zadatak je da unapred i maksimalno efikasno pripreme fortifikacione linije odbrane. Za operacije na prvoj liniji postoje dva pogodnija minopolagača.

VSM-1

Prvi je helikopterski minopolagački sistem VSM-1 nastao na bazi helikoptera Mi-8. Dizajniran je da ubrza proces miniranja područja protivpešadijskim, protivtenkovskim i protivdesantnim minama kasetnog tipa. Ideja je preuzeta od Amerikanaca koji su slične sisteme koristili još tokom rata u Vijetnamu. 

Borbeni komplet VSM-1 čine četiri kontejnera okačena sa spoljne strane trupa, gde se, u zavisnosti od tipa koji se koristi, postavlja od 116 do 7424 mine. Daljinsko miniranje se vrši sa visine od 30 do 150 metara pri brzini leta do 160 km/h. Osim u Vijetnamu, helikopterski minopolagački sistem dobro se pokazao i u Avganistanu, gde su sovjetske trupe brzo izvele baražno miniranje na planinskim stazama koje je koristio neprijatelj.

Zemljedelije

Drugi efektivni daljinski minopolagač je ISDM „Zemljedelije“ (Poljoprivreda, Agrikultura). Borbeno vozilo je napravljeno na bazi veoma prohodnog vozila KamAZ i sličan je  MLRS (ruski RSZO). Ovaj UMZ takođe ima zajednički princip rada sa višecevnim raketnim sistemom: ispaljuje dva paketa od po 25 raketa kalibra 122 mm na udaljenost od 5 do 15 kilometara.

Njegova razlika od bilo kog “Grada” leži u činjenici da rakete ne eksplodiraju, već samo prodiru duboko u zemlju i aktiviraju se na principu klasičnih mina. „Zemljedelije“ može u jednojm plotunu da zaseje površinu jednaku nekoliko fudbalskih terena. Koordinate polaganja mina se automatski beleže na elektronsku kartu, dok je moguće daljinski eliminisati već postavljena minska polja.

Upravo UMZ tipa „Zemljedelije“ i VSM-1 mogu doneti maksimalnu korist tokom odbrambenih operacija na Azovskom pravcu i u Donbasu. Uz njihovu pomoć moguće je brzo i sa bezbedne udaljenosti „zasejati“ minska polja tamo gde nisu bila pre nekoliko sati.

„Zemljedelije“ ima veliki potencijal za korišćenje u toku kontraofanzive, kada će biti moguće daljinski opkoliti i blokirati neprijatelja, pr čemu se dejstvom vatrene podrške eliminišu pokušaji deminiranja.

Ruska vojska je već uspela da uništi značajan deo oklopnih vozila za razminiranje (BMR) koja je Kijev dobio od zemalja članica NATO, uključujući i finske Leopard 2R HMBV.

U uslovima pozicionog ratovanja jednostavno je nerealno napasti bez takve opreme. Spremnost Severnoatlantske alijanse da nastavi da podržava kontraofanzivu pokazaće to da li će OSU u bliskoj budućnosti dobiti nove BMR ili ne.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version