Naslovna Novosti SAD neće dodatno da kvare ugled: Ukrajina povukla sa fronta tenkove Abrams...

SAD neće dodatno da kvare ugled: Ukrajina povukla sa fronta tenkove Abrams zbog njihove ranjivosti

2
pojavio se novi snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje
pojavio se novi snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje
google news

Ukrajinske oružane snage su privremeno prestale da koriste američke tenkove Abrams prebačene u Sjedinjene Države zbog pretnje koju predstavljaju ruski dronovi, prenosi Associated Press pozivajući se na američke vojne zvaničnike.

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je minimum trećina ovih tenkova već uništena ili oštećena. Svi gubici su bili u blizini grada Avdijevke u pravcu Donjecka.

Prema rečima zamenika predsednika Združenog komiteta načelnika štabova admirala Kristofera Grejdija i još jednog predstavnika Ministarstva odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, tenkovi su privremeno povučeni sa linije fronta, dok SAD “planiraju da rade sa Ukrajinom na promeni taktike borbenih dejstava”.

„Široka upotreba dronova na bojnom polju znači da ne postoji otvoreno područje kroz koje možete jednostavno proći bez straha od otkrivanja“, rekao je jedan od predstavnika Pentagona.

„Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovni oklop u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni može biti u opasnosti“, rekao je Grejdi za AP u intervjuu ove nedelje, dodajući “da su tenkovi i dalje važni”.

Prva serija američkih tenkova Abrams stigla je u Ukrajinu krajem septembra 2023. godine, kako je ranije izvestio koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

atgm kornet krivac za cetvrti unisteni tenk abrams
atgm kornet krivac za cetvrti unisteni tenk abrams

SAD će raditi sa Ukrajincima na menjanu taktike, rekli su zamenik predsednika Združenog generalštaba admiral Kristofer Grejdi i drugi vojni zvaničnik.

„Sada postoji način da se to uradi“, rekao je. „Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi to mogli da iskoriste, u takvom promenjenom okruženju sada, gde se sve vidi odmah.

Dok su američki vojni zvaničnici koji su razgovarali za AP rekli da su ruski dronovi glavna pretnja sa kojom se suočavaju ukrajinski tenkovi Abrams, mnogi gubici su u stvari uzrokovani protivtenkovskim vođenim projektilima. Podsetimo, jedno uništenje je takođe pripisano ruskom glavnom borbenom tenku T-72B3.

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se ukrajinska vojska mučila da samo održava i upravlja tenkovima.

SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD možda neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalju sramotu.

2 KOMENTARA

  1. Неће да кваре “углед” ?! Који углед? Па ти каубојски разбојници имају најгори углед који може да се замисли! Лопови, лажови, преваранти и убице! У њиховој ишчашеној свести то је нешто за углед?! На то да се угледамо? Језиво.

    42

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version