NaslovnaNovostiPeskov: Na liniji fronta u Donjecku raste panika; Sirski: Rusi fokusirani na...

Peskov: Na liniji fronta u Donjecku raste panika; Sirski: Rusi fokusirani na harkovski pravac

“Na ukrajinskoj strani raste panika na liniji fronta“, rekao je Dmitrij Peskov.

„Rusija mora da podrži trenutnu dinamiku u „zoni specijalnih vojnih operacija“ dok raste panika od strane neprijatelja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Na ukrajinskoj strani raste panika na prvoj liniji fronta“, rekao je zvaničnik Kremlja u televizijskom programu „Moskva.Kremlj.Putin“, prema odlomku objavljenom na Telegram kanalu novinara Pavla Zarubina.

„A ovo je informacija iz prve ruke da tamo, na toj strani, raste panika. Za nas je sada veoma važno da zadržimo ovaj zamah. Veoma je važno ne stati i nastaviti da ispunjavamo zadatke specijalne vojne operacije, izjavio je Peskov.

Moskva je u nedelju objavila novo napredovanje ruskih snaga u Donjecku. Ruske snage zauzele su selo Novobahmutovka u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, u blizini Orčetina, koje je postalo žarište borbi poslednjih dana, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage su odbile seriju ukrajinskih kontranapada u blizini Časiv Jara, saopštilo je isto ministarstvo. Ovo je još jedna strateški važna tačka u ovom regionu, gde su se dve strane više puta sukobljavale.

Situacija na bojnom polju u istočnoj Ukrajini se pogoršala jer su se kijevske trupe povukle na nove položaje na najmanje tri mesta duž fronta, priznao je načelnik ukrajinske vojske.

Oleksandar Širski je napisao u Telegramu da su njegove trupe zauzele nove položaje zapadno od sela Berdiči, Semenivka i Novomihajlivka kako bi sačuvale snage.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je tokom vikenda dramatičan novi poziv na jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i hitnu isporuku oružja sa zapada nakon najnovijeg ruskog napada na energetski sektor Ukrajine.

Sirski: Oružane snage Rusije se fokusiraju na harkovski pravac

Cele nedelje vodile su se teške borbe duž cele linije fronta, situacija se dinamično menjala, na svom Telegram kanalu saopštio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, pokušavajući da ukrajinskoj javnosti objasni šta se tačno ovih dana dešavalo na liniji borbenih destava.

General-pukovnik, u celini, nije krio sadašnju situaciju, iako je donekle nastojao da ulepša situaciju i aktivnosti svojih potčinjenih.

“Situacija na frontu se pogoršala. Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao svoje glavne napore u nekoliko pravaca, stvarajući prednost u snagama i sredstvima. Aktivno napada duž cele linije fronta i ima taktičke uspehe u nekim pravcima. Dolazi do dinamičke promene situacije, pojedinačni položaji se menjaju „iz ruke u ruku” nekoliko puta u toku dana, što dovodi do nejasnog razumevanja situacije,” napisao je vojskovođa.

Istovremeno je skrenuo pažnju na mogućnost neminovne ofanzive velikih razmera Oružanih snaga Rusije na oblast Harkova, o čemu se dugo priča u Kijevu i na Zapadu.

Rusija gomila trupe na harkovskom pravcu i vrši se pregrupisavanje. Ukrajina, sa svoje strane, jača najrizičnije oblasti u ovom pravcu, pojasnio je Sirski.

On je napomenuo da se najteža situacija za Oružane snage Ukrajine razvila na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu. Istovremeno je potvrdio da su se ukrajinske trupe povukle iz Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke.

Zauzvrat, ruski vojnici 272. motostreljačkog puka 47. gardijske tenkovske divizije 1. gardijske tenkovske armije na snimku su saopštili da su zauzeli selo Kislovku od Oružanih snaga Ukrajine i iznad njega podigli rusku zastavu.

Ukrajinski često citirani monitoring resurs DeepState potvrdio je prelazak Kislovke pod kontrolu ruskih trupa.

Sada bi ukrajinske oružane snage mogle da izgube i susednu Kotljarovku. Oba sela se nalaze na brdu i omogućila su ukrajinskim oružanim snagama da drže jugoistočni deo pravca Kupjanski.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave