Naslovna Novosti Hrvatskoj stiglo prvih 6 lovaca Rafale: „Vazdušni prostor od danas još bezbedniji“

Hrvatskoj stiglo prvih 6 lovaca Rafale: „Vazdušni prostor od danas još bezbedniji“

19
rafale f4 u vazduhoplovnoj bazi mont de marsan 118
rafale f4 u vazduhoplovnoj bazi mont de marsan 118
google news

Prvih šest od ukupno 12 višenamenskih lovaca Rafale stiglo je u Hrvatsku u četvrtak, više od dve godine nakon potpisivanja ugovora sa Francuskom vrednog više od milijardu evra.

Očekuje se da poslednji ugovoreni avion stigne početkom 2025. godine.

Pozdrav hrvatskih pilota iz kokpita CRO Rafale

Šest polovnih lovaca Rafale, od kojih su dva sa dvostrukom komandom, sleteo je u Hrvatsku u četvrtak, što je veliki korak napred u jačanju hrvatskih odbrambenih i bezbednosnih sposobnosti, objavilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Avionima Rafale upravljali su hrvatski piloti koji su se pre toga 15 meseci obučavali za njihovu upotrebu.

Po ulasku u hrvatski vazdušni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim svojim građanima:

„Ulazimo u hrvatski vazdušni prostor, koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski avioni Rafale i hrvatski piloti stigli su kući“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Hrvatska vojska će tako imati modernizovanu flotu borbene avijacije, što predstavlja najveću investiciju Vlade i Ministarstva odbrane u odbrambene snage”, rekao je ministar odbrane.

Ceremonija prijema prve serije višenamenskih borbenih aviona održana je u vazduhoplovnoj bazi Pleso, koja je bila opremljena simulatorima, hangarom za održavanje, zgradama za održavanje motora i magacinom.

rafale u hrvatskoj
rafale u hrvatskoj

Vrednost celog kompleksa od 20 hektara procenjena je na oko 37 miliona evra.

Hrvatska bi do kraja ove godine trebalo da ima 8 aviona, a preostale 4 aviona je obećano do kraja prvog kvartala 2025. godine. Ukupno 12 višenamenskih lovaca Rafale operativno će koristiti 191. lovačka eskadrila 91. krila Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, navodi se i u saopštenju Ministarstva odbrane.

Odluku o kupovini borbenih aviona Rafale Vlada je donela 28. maja 2021. godine, kada je zadužila Ministarstvo odbrane da preduzme sve neophodne radnje u vezi sa zaključenjem ugovora između Hrvatske i Francuske.

Za kupovinu Rafala u periodu 2021-2026. godine, iz državnog budžeta, obezbeđeno je ukupno 1,13 milijardi evra.

Obuka pilota iz savezničkih i partnerskih zemalja takođe bi se trebala odvijati u Hrvatskoj u Centru za obuku borbenih pilota, koji se očekuje od 2026. godine.

rafale stigao u hrvatsku
rafale stigao u hrvatsku

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, avioni Rafale ušli su u vazdušni prostor Republike Hrvatske tačno u podne.

„Po ulasku u Hrvatsku, piloti su odgovorili pozdravnom porukom i nastavili let preko Cresa do područja Like, gde su formirali formaciju od aviona 2×3 i nastavili let do zagrebačkog aerodroma.

Dassault Rafale ukratko

Dassault Rafale je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je razvila francuska kompanija Dassault Aviation, u službi francuske mornarice i vazduhoplovstva od 2004. (mornarica) i 2006. (vazduhoplovstvo), respektivno.

Rafale je koncipiran kao višenamenski borbeni avion koji može izvršavati širok spektar zadataka, uključujući vazduhoplovnu borbu, napad na ciljeve na zemlji i moru, izviđanje i elektronsko ratovanje.

Dassault Rafale je napravljen prema dinamičkoj šemi Dassault Aviation tradicionalnoj za lovce Dassault Aviation sa dodatnim visoko ležećim prednjim horizontalnim repom, trouglastim krilom srednjeg položaja sa prilivima korena i dva motora u zadnjem delu trupa.

Prednji rotacioni horizontalni rep nalazi se ispred krila kako bi se povećala manevarska sposobnost aviona (maksimalno preopterećenje – 9G). U pitanju je dvomotorac. Može se upravljati sa piste dužine 400 m. Jednokobilica.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu

Postoje različite verzije Rafala, uključujući borbeni avion Rafale C, mornarički Rafale M i verziju za napad na tlo Rafale B.

Rafale se koristi u Francuskom ratnom vazduhoplovstvu i Francuskoj mornarici. Takođe se izvozi i koristi se u vazduhoplovnim snagama nekoliko drugih zemalja, uključujući Egipat, Indiju, Grčku, Hrvatsku (nedavno stigao prvi).

Karakteristike:

Tip:Višenamenski lovac
Posada:1-2
Borbeni radijus:1400 km
Maksimalna brzina:2200 km/h
Maksimalna visina leta:15.200 m

Varijante:

  • Rafale A Eksperimentalni;
  • Rafale B Dvosed, zemaljski;
  • Rafale C Jednosed, zemaljski;
  • Rafale D Originalno ime Rafale C (preimenovano 1990);
  • Rafale M Jednosed, na bazi nosača;
  • Rafale N Dvosed, na bazi nosača;
  • Rafale BM (prvobitno nazvan Rafale N) nosač nuklearnog oružja;
  • Rafale DM Dvosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EM Jednosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale DH Dvosed za indijsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EH Jednosed za indijsko vazduhoplovstvo;

19 KOMENTARA

  1. Jedino sto je tacno od ovih Rafala da su jako stari avioni i velike vajde od njih ne bude,o novima i nihovoj kvaliteti jako upitno.Nesto znam oko toga i Nikad se nebih opredelio za njih iz vise razloga a geostrateski na Francuze se ne mozemo osloniti ako ih i dobijemo,rez.delovi,naoruzanje, ….

    5
    15
    • Lažeš , ovi su avioni pravljeni 2008 i sada kompletno obnovljeni na posljednji standard isporučeni sa velikim kompletom naoružanja !

      8
      1
  2. Dace bog i srbija da nabavi RAFALE..RAATATATATATAAA…bice ganc novi, dobro je sto uopste ne razmisljaju o nabavci ruskih krsina!

    14
    25
    • Vučiću je Macron nedavno u Parizu saopštio da neće da prodaju Srbiji avione jer nije u NATO a prijatelji su neprijateljskih Rusa ! 🤗😂

      6
      2
  3. Dobri avioni,za tu cenu.Novi preskupi,duga lista cekanja,mala proizvodnja.Kineski J-10c/d dobri avioni ,ali kratak zivotni vek motora u odnosu na Rafal.Plus Kinezi nece da prodaju svakom,prodali Pakistanu,a nece Iranu,a svi u Briksu?Moguce da preko Pakistana drze tenziju sa Indijom,zato se Indijci pored odlicnih,veza sa Izraelom,okrecu SAD.Nabavka Ruskih aviona,trenutno nemoguca za duzi rok.

    9
    1
    • Indija već naručila od Francuza 86 Rafala a prave i tvornicu sa Amerikancima za proizvodnju najnovije verzije F-16 Falcon !

      11
      1
  4. Kroatesi su ih dobili i oni su vec iznad neba,mi dok ih sacekamo proci ce mnogo vremena.Daj Boze da ne ostanemo i bez Rafajla i bez novca.(Namerno Rafajl)

    15
    4
  5. Veseline, oni su ga nabavili a Srbija jos nije ni potpisala ugovor..a u svetlu trenutnih politickih dogadjanja u vezi primanja tzv Kosova u SE i optuzbi za genocid pitanje je hoce li uopce i biti potpisan.

    • Ništa od srpskih Rafala , Vučiću je Macron nedavno u Parizu saopštio da neće da prodaju Srbiji avione jer nije u NATO a prijatelji su neprijateljskih Rusa ! 🤗😂

      8
      2
    • Sve rusko je krsi metalolom..sto dalje od ruskih metaloloma, toster nisu u stanju da naprave, kako ce onda vrhunsko oruzje?!?

      30
      17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version