Naslovna Novosti Ruska vojska uklonila još jedan ukrajinski lovac MiG-29 ali i PVO sistem...

Ruska vojska uklonila još jedan ukrajinski lovac MiG-29 ali i PVO sistem S-300PS kao i radar 79K6 Pelikan

0
ruska vojska uklonila još jedan lovac mig 29 zajedno sa ukrajinskim pvo sistemom s 300ps i radarom 79k6 pelikan
ruska vojska uklonila još jedan lovac mig 29 zajedno sa ukrajinskim pvo sistemom s 300ps i radarom 79k6 pelikan
google news

Ruska vojska je izvela još jednu rundu udara na ukrajinske snage, pogađajući visoko vredne ciljeve u regionima Dnjepropetrovska i Harkova, uključujući lovac MiG-29, PVO sistem S-300 i radar 79K6 Pelikan.

Snimci ovih napada objavljeni su do 20. aprila, a mi smo ih spojili u jedan video koji vidite ispod.

U Dnjepropetrovsku su taktičke balističke rakete uništile borbeni avion MiG-29 u vazduhoplovnoj bazi Avijatorskoe, kao i sistem PVO velikog dometa S-300PS koji je bio raspoređen u blizini.

U međuvremenu u Harkovu, radar 79K6 Pelikan dugog dometa za osmatranje raspoređen u blizini naselja Rozdolne uništen je preciznom municijom, najverovatnije vođenom bombom vazdušnog lansiranja sa dodatim UMPK modulom.

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala udare na visoko vredne ciljeve ukrajinskih snaga iza linije fronta u zoni svojih vojnih operacija, uglavnom koristeći raketni sistem 9K720 Iskander i bombe opremljene UMPK kompletima za jedrenje i navođenje, poput FAB-500 M-62.

Raketni udari su oštetili ili uništili tri ukrajinska lovca MiG-29 u bazi Avijatorskoje i uništili PVO sistem S-300PS u obližnjem naselju Ljubimivka ranije ove nedelje o čemu smo već pisali.

MiG-29

Nedavni udari su istakli loš status ukrajinske protivvazdušne odbrane, koja više nema sposobnost da angažuje čak ni ruske izviđačke bespilotne letelice koje se koriste za koordinaciju raketnih, bombaških i artiljerijskih udara.

Oko 40 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 bilo je u službi kijevskih snaga pre početka ruske operacije u Ukrajini pre više od dve godine. Prošle godine Ukrajina je takođe dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS iz Poljske i Slovačke.

Ruska vojska je oborila dobar deo od ovih lovačkih aviona ili ih uništila na zemlji. Međutim tačan broj se ne zna. Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni. Nije poznato ni koliko je MiG-ova 29 trenutno u službi ukrajinskog vaduhoplovstva.

PVO S-300

Ukrajinske snage su takođe imale u upotrebi oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1 pre početka eskalacije sukoba februara 2022. godine. Kijev je od Slovačke dobio jednu bateriju S-300PMU u prvih nekoliko meseci od eskalacije sukoba.

Mnogi od ovih sistema su takođe uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske, ali kao ni za avione, tačan broj preživelih se ne zna. Ruska vojska je poslednjih meseci intenzivirala udare na vredne ukrajinske ciljeve iza linije fronta.

rakete pogodile lovce mig 29, sistem protivvazdušne odbrane s 300 u ukrajinskom dnjepropetrovsku
rakete pogodile lovce mig 29, sistem protivvazdušne odbrane s 300 u ukrajinskom dnjepropetrovsku

Sa druge strane radar Pelikan je relativno nov. Oružane snage Ukrajine prvi put su izvele uspešno testiranje nove mobilne trodimenzionalne radarske stanice Pelikan 79K6 tokom strateške vežbe „Rubiž 2016“.

Ukrajina u lošoj poziciji ali stiže američka i nemačka pomoć

Danas se ukrajinsko vazduhoplovstvo ali ni PVO ne može smatrati efikasnim. Pokušaji Zapada da ožive ukrajinsku vazduhoplovnu moć do sada su imali malo uspeha uzevši u obzir veličinu teritorije ove zemlje, dok bi sveži PVO sistemi trebalo da stignu iz Nemačke, a od juče saznajemo i iz SAD.

Očekivanih takođe vremešnih 60 lovaca F-16, koji od zapadnih partnera Kijevu počinju da stižu do kraja proleća, donekle može poboljšati poziciju ukrajinskog vazduhoplovstva, međutim to je daleko od dovoljnog. Oni verovatno neće napraviti osetnu razliku u odnosu na superiorno rusko ratno vaduhoplovstvo.

Ukrajinska vojna avijacija je i pre eskalacije sukoba očigledno bila inferiornija u svim aspektima od ruske, ali čak i tada, barem u prvim fazama sukoba, Rusi krenuvši lakoverno i blago, nisu iskoristili ovu prednost.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version