Naslovna Novosti “Prekretnica za rat u Ukrajini”: Kongres SAD izglasao vojnu pomoć Kijevu od...

“Prekretnica za rat u Ukrajini”: Kongres SAD izglasao vojnu pomoć Kijevu od 60 milijardi

10
američki kongres ilustracija
američki kongres ilustracija
google news

Odluka republikanskog predsednika Predstavničkog doma da glasa o zakonu kojim bi se otključala vojna pomoć Ukrajini, demokrate nazivaj “prekretnicom za rat u Ukrajini”.

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu republikanci, usvojio je, može se reći očekivano, u subotu prvi u nizu zakona u zakonodavnom paketu vrednom 95 milijardi dolara koji pruža pomoć Izraelu, Tajvanu i Ukrajini.

„Ako ne reagujemo sada, posledice će biti razorne. To nije blanko ček za Ukrajinu“, rekao je Majk Džonson, nekoliko minuta posle glasanja na plenarnoj sednici Predstavničkog doma.

Podsetimo, Majk Džonson je već uverio da će tokom vikenda biti dovoljno glasova za usvajanje zakonodavnog paketa o pomoći Ukrajini.

Direktor CIA Vilijam Berns dodao je pritisak samo dva dana pred glasanje, u četvrtak, kada je izjavio da bi, bez dodatne pomoći SAD, Ukrajina „mogla da izgubi na bojnom polju do kraja 2024. godine“.

“Istorijska odluka”

Smatra se da Evropa ne može da pruži ni polovinu neophodne pomoći Kijevu, a da su oružje i municija koje isporučuju SAD navodno od suštinskog značaja.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Takođe se kroz sve veće zapadne medije naširoko propagiralo da ako paket podrške Ukrajini sada ne bude odobren, verovatnoća da će ukrajinski front doći do kolapsa bio bi neminovan.

Na moral ukrajinskih trupa već utiče kašnjenje američke pomoći, a dalje odlaganje bi presudno uzdrmalo sposobnost Kijeva da mobiliše svoje vojno i civilno stanovništvo.

„Shvatamo da ne može više da se odlaže“, rekao je Majk Džonson, poslanik sa kojim je Politiko razgovarao pod uslovom da ostane anoniman. „Radili smo sa njim mesecima da pokušamo da ga ubedimo.

Tokom proteklih nekoliko meseci, Bela kuća (uključujući šefa CIA-e Bila Bernsa i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana) izvršila je pritisak na Džonsona. Bajdenova administracija je održala nekoliko brifinga iza zatvorenih vrata za Džonsona i druge poslanike kako bi ih “obavestila o pogoršanju situacije u Ukrajini”. O njihovoj propagandi kroz medije ne treba ni trošiti reči.

Pomoć može stići i za nekoliko danas

Pentagon će brzo početi da prenosi municiju, artiljerijske granate i protivvazdušnu odbranu sada kada je Kongres konačno odobrio pomoć.

„Pentagon se sprema da pošalje artiljeriju i protivvazdušnu odbranu u Ukrajinu dok se Dom zatvara za glasanje“, pisao je Politiko par sati pred donošenje zakona, i ističe da SAD žele da ubrzaju proces isporuke oružja.

SAD imaju „veoma robusnu logističku mrežu koja nam omogućava da veoma brzo prenosimo materijale“ — verovatno u roku od nekoliko dana, potvrdio je i portparol Pentagona, general-major Patrik Rajder, bez detaljnijeg objašnjenja.

„Mogli bismo da počnemo odmah, u roku od nedelju ili dve, da obezbedimo municiju, artiljerijsku municiju, da obezbedimo presretače Ukrajini“, rekla je takođe pomoćnica sekretara Pentagona za međunarodnu bezbednost Seleste Valander.

Koliko novca ide Ukrajini?

Nacrt zakona daje vojsci 23,2 milijarde dolara za popunu zaliha naoružanja i opreme dostavljene Ukrajini.

Još 13,8 milijardi dolara otićiće u “Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini” za kupovinu novog oružja za Kijev.

Pored toga, 11,3 milijarde dolara će finansirati operacije obuke trupa u Evropi.

Zakon takođe ponovo ovlašćuje Pentagon da pošalje Ukrajini zalihe oružja u vrednosti do 7,8 milijardi dolara, koje će zatim biti zamenjeno finansiranjem iz paketa.

Dakle, sada kada stignu sve ove milijarde u naoružanju i opremi, dolazi red na Kijev da opravda uloženo. Da li će? Ostaje da vidimo.

10 KOMENTARA

  1. Plaši me ovo… koliko god da me raduje propast satanista, amerike, engleska je već gotova ali… Približava se momenat kada će morati amerika i engleska kao legitimni ciljevi da budu sravnjeni sa zemljom nuklearnim bombama..

    12
    1
  2. Znači AMERIČKI komunističi oligarsi hoće da operu još 60 milijardi…
    Žali Bože urajinskog naroda.
    Šta im onaj Zelenski napravi pa to je katastrofa. Zemlju neće oporaviti nikada.
    Slično kao kada bi nama opet Đilas došao na vlast…

    5
    1
    • kad je Djilas bio na vlasti? drugo Zelenski unisti zemlju i rastera narod na svoj nacin i pobeze narod jel je rat, ovaj nas rastera radno sposobne bez rata u Srbiji odose deca po Evropi….nego Veseline imam jedno pitanje da mi objasnis posto vidim da podrzavas predsednika koja je logika kupiti 12 rafala za 3 milijarde dolara, ako je za te pare mozes uzeti 50 komada su-34 i su-35 da nisu rafali bolji? inace nisam prozapadno orjetisan i ne podrzavam politiku Djilasa ali trenutno u Srbiji nemas politicku struju sem sps-a koja gravitira istoku a nisam iskreno ni za istok voleo bi nekog ko bi radio u interesu naroda a takav nema na politickoj sceni Srbije a daviti narod pricom kako Djilas unistava Srbiju je smesna i nju samo mogu da progutaju veoma glupi ljudi….Djilas ne odlucije mnogo ni u svojoj partiji a jos manje sta da se radi po Srbiji…kaze Predsednik bivsa vlast koja bivsa vlast covece vedris i oblacis vec 12 godina….a najcrnje kad to kaze neko iz SPS-a a oni od 89 samo 3 godine nisu bili u vlasti i tad nam je bilo najbolje….

      • Đilas je bio gradonačelnik u Beogradu kada je Austrijska firma Alpina gradila most na Adi koji je zvanično koštao 650 miliona evra bez pristupnik saobraćajnica. Ta Alpina je tužila Srbiju zbog profita koji nigde nikada nije ugovoren, tvrdili su na sudu da su dali pare vlastima za beneficije.
        To je očigledno korupcija i kriminal.
        Poređenja radi, most u Čikagu sa dve linije metroa i gasovodom je tada koštao 350 mil dolara.
        Ako ti bilo šta još nije jasno osim terorističke propagande daj napiši pa da ti objasnim.
        Da naučiš nešto u životu…

  3. Komedija.
    Eno vam tekst JD Vancea koji lepo kaže da US pravi 500 (pet stotina) raketa za patriot GODIŠNJE.
    Sa ovom pomoći (koja ne ide Ukrajini nego Amerčkom MIC) proizvodiće 650 raketa.
    Tolkio o prekretnici.

    11
  4. Ево вам Трампа. Он ће да се договори са Русијом. Човек који је завршио West Point не зна шта је Амерички интерес. Неће републиканци гласати.

    2
    2
  5. Sad ce se mrcvare Rusi,Ukrajnci .Rusima odgovarala brza pobeda.Ima da dodje vreme Ukri da dobiju lovce F35.

    7
    1
    • do sada su dobili preko 250 milijardi raznih pomoci i kad su ih dobijali bili su u mnogo boljem polozaju nego sada tako da im ovih 61 milijadru dolara samo produzava rat nekih 3-5 meseci mozda i manje…61 milijarda nije samo za oruzije a posto moraju da kupuju americko koje je tri do 10 puta skuplje od sovjetskog znaci to i nisu neke pare….nista ovo nece promeniti kao ni avioni f-16…samo moze da produzi sukob nekoliko meseci….ako zele da pobede Ruse moraju poslati vojsku i to u velikim kolicinama bar 70000-150000 hiljada sve ostalo je produzetak agonije Ukrajinskog naroda…poslali bi oni vojsku kad bi znali da ce imati gubitke kao u iraku….ovde moraju imati vece gubitke a to treba opravdati narodu u Americi jedan Vjetnam su progutali tesko da bi ovaj…

      38
      • Oni da se nisu plašili odmazde poreznika pustili bi vojsku i u Srbiju, ali uvideli su da će smrtnost biti nenormalna, na Kosovu su legije sranaca desetkovali naši vojnici, u Hrvatskoj je nato vojska imala neku mogućnost jer su imali paravojne formacije kao podrške.
        U ukrajni,pa mislim da bi fapovi 3000 padali više od kiše, tamo je zemlja toliko već razorena i zatrovana da me stvarno jad hvata kad gledam, nikad mi neće biti jasna ta zla krv od amerikanaca i britanaca.
        I dalje mislim i podržavam svedočenje nacističkih podmorničara da nisu oni potopili prvi američki brod iz komvoja koji je išo ka engleskoj nego da su to englezi uradili da bi uvukli ameriku u rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version