Naslovna Novosti Rakete pogodile lovce MiG-29, sistem protivvazdušne odbrane S-300 u ukrajinskom Dnjepropetrovsku

Rakete pogodile lovce MiG-29, sistem protivvazdušne odbrane S-300 u ukrajinskom Dnjepropetrovsku

10
rakete pogodile lovce mig 29, sistem protivvazdušne odbrane s 300 u ukrajinskom dnjepropetrovsku
rakete pogodile lovce mig 29, sistem protivvazdušne odbrane s 300 u ukrajinskom dnjepropetrovsku
google news

Ruska vojska izvela je razorni raketni napad na ukrajinsku vazdušnu bazu i obližnju lokaciju protivvazdušne odbrane u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Video snimak napada, koji je, po svemu sudeći, izveden taktičkim balističkim projektilima, objavljen je na društvenim mrežama 18. aprila.

Rakete naoružane kasetnim bojevim glavama pogodile su vazdušnu bazu Avijatorskoje, oštetivši najmanje tri lovca MiG-29 i uništivši skladišta municije.

Još jedna raketa sa istom bojevom glavom pogodila je protivvazdušnu odbranu dugog dometa S-300PS raspoređenu na mestu u obližnjem naselju Ljubimivka, potpuno ga uništivši.

Oko 40 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 bilo je u službi kijevskih snaga pre početka ruske operacije u Ukrajini pre više od dve godine. Prošle godine Ukrajina je takođe dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS iz Poljske i Slovačke.

Kijev pored lansiranja američkih JDAM i od nedavno francuskih Hammer, koristi svoje MiG-29 za presretanje ruskih bespilotnih letelica Geran-1 i 2, kao i za gađanje ruskih radarskih sistema i sistema protivvazdušne odbrane koristeći američke anti radar rakete AGM-88 HARM.

u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer
u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vođenom bombom hammer

Ruska vojska je oborila dobar deo od ovih lovačkih aviona ili ih uništila na zemlji. Međutim tačan broj se ne zna. Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni. Nije poznato ni koliko je MiG-ova 29 trenutno u službi ukrajinskog vaduhoplovstva.

Tokom prošle godine, mnogi su oboreni od strane ruskih PVO i borbenih aviona. Tokom oktobra 2023. godine, Ministarstvo odbrane Rusije prijavilo je obaranje čak sedam ukrajinskih MiG-ova 29 u jednom danu. Ruska vojska je izjavila kako je u roku od 24 sata oborila 2 ukrajinska lovca MiG-29 krajem februara ove godine.

Kijevske snage su takođe imale u upotrebi oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1 pre početka eskalacije sukoba februara 2022. godine. Zemlja je od Slovačke dobila jednu bateriju S-300PMU u prvih nekoliko meseci operacije.

Mnogi od ovih sistema su takođe uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske, ali kao ni za avione, tačan broj se ne zna.

Ruska vojska je poslednjih meseci intenzivirala udare na vredne ukrajinske ciljeve iza linije fronta, uglavnom koristeći raketni sistem 9K720 Iskander.

Danas se ukrajinsko vazduhoplovstvo ali ni PVO ne može smatrati efikasnim. Pokušaji Zapada da ožive ukrajinsku vazduhoplovnu moć do sada su imali malo uspeha uzevši u obzir veličinu teritorije ove zemlje, dok bi sveži PVO sistemi trebalo da stignu iz Nemačke.

ruske rakete raznele još jedan nemački pvo sistem srednjeg dometa iris t slm ukrajinskih snaga
ruske rakete raznele još jedan nemački pvo sistem srednjeg dometa iris t slm ukrajinskih snaga

Očekivanih takođe vremešnih 60 lovaca F-16, koji od zapadnih partnera Kijevu počinju da stižu do kraja proleća, donekle može poboljšati poziciju ukrajinskog vazduhoplovstva, međutim to je daleko od dovoljnog. Oni verovatno neće napraviti osetnu razliku u odnosu na superiorno rusko ratno vaduhoplovstvo.

Ukrajinska vojna avijacija je i pre eskalacije sukoba očigledno bila inferiornija u svim aspektima od ruske, ali čak i tada, barem u prvim fazama sukoba, Rusi nisu iskoristili ovu prednost.

10 KOMENTARA

  1. Na osnovu ovog članka, nadam se da će uredništvo uvideti besmisao ovih pluseva i minusa.
    Niko normalan ne klikće na to sranje osim NATO botova iz regiona…

    38
    43
    • Vrlo je važno šta ove raspale Nato botine žele sa svojim životom.
      Teroristička NATO organizacija im ne može to ostvariti.
      Samo vas lažu.

      38
      47
  2. Kako god da je se desilo – za Ukrajinu je najpovoljnija opcija da odmah, bez časa razmišljanja, potpišu bezuslovnu predaju.
    Doduše, tu postoji u ovom trenutku, nepremostiva, prepreka – cionista Zelenski, koji savršeno obavlja svoj zadatak. Ali ne i заувијек.

    225
    249
    • Tačno je kako ste naveli, ali ti migovi i S 300 su u vlasništvu ukrajine što im je ostalo nakon raspada SSSR-a

      47
      2
        • Budalo glupa, ajde pametni reći kada se pojavila prva generacija s300? Ako znaš ili možda tih godina tata nije mislio ni da te napravi. Pitajte oficire JNA ’87 i ’88 da li su postojali ti sistemi a zašto su naši raketasi tada išli na obuku na istima!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version