Naslovna Novosti Iranu stiže pojačanje: Čak 24 ruskih lovca Su-35 u Teheran sleće sledeće...

Iranu stiže pojačanje: Čak 24 ruskih lovca Su-35 u Teheran sleće sledeće nedelje

9
su 57 su 35 i su 34 formacija
su 57 su 35 i su 34 formacija
google news

Iran će u narednih nekoliko dana dobiti prvu seriju najnovije generacije ruskih borbenih aviona Suhoj SU-35 , javili su danas iranski mediji. Iran će sledeće nedelje dobiti ukupno 24 nova lovca.

Prema zapadnim izveštajima, Rusija je potpuno spremna da pomogne Iranu da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i Su-35 i satelitskim uslugama i tehnologijom balističkih raketa.

Iran je kupio lovačke avione 4++ generacije prošle godine u novembru, a prva isporuka bi trebalo da bude obavljena narednih dana.

Nisu objavljeni drugi detalji, ali prema izveštajima, Iran će dobiti ukupno 24 nova lovačka aviona.

Podsetimo, Su-35 dolazi sa raketom vazduh-vazduh R-37M, čiji domet prema nekim izveštajima prelazi 300 km što predstavlja ozbiljan problem za izraelske eskadrile F-16 i F-15. Čak su i ukrajinski piloti raketu R-37M ispaljenu sa Su-57 nazvali „najopasnijom“.

Iransko vazduhoplovstvo je u februaru ove godine predstavilo i podzemnu taktičku vojnu bazu pod nazivom „Orao 44“ spremnu za nove lovce Su-35.

S-400 za Iran

Izveštaji pokazuju da je iranska delegacija otputovala u Rusiju da razgovara o brzoj isporuci S-400 Iranu.

Ovo rusko oružje, koje se smatra najnaprednijim na svetu u svojoj klasi, pomoći će odbrambenoj sposobnosti Irana od izraelskih vazdušnih udara, piše Vašington post, kako se pretpostavlja, sa ruskim operaterima, pošto obuka ovih sistema zahteva mnogo meseci.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

Slučaj snabdevanja Iranom sa Su-35 traje duže vreme, kako smo već pisali. Poznato je da je Rusija diverzifikovala svoju taktiku u Ukrajini, fokusirajući svoje udare na energetsku infrastrukturnu mrežu zemlje, široko koristeći dronove kamikaze koje je nabavljala od Irana.

To je rezultiralo sklapanjem strateškog sporazuma između Moskve i Teherana, koji uključuje, između ostalog, prodaju ruskih lovaca Su-35 Iranu.

Nakon što je Rusija kupila iranske kamikaza dronove, vazduhoplovne snage Irana su navodno razmatrale kupovinu Suhoj Su-35 u zamenu za dalje isporuke municije, dronova i balističkih projektila Rusiji.

Ministarstvo odbrane Islamske Republike saopštilo je prošle godine da je zemlja nabavila jurišne helikoptere Mi-28H i Jak-130 od Rusije pored SU-35.

Nakon propasti nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj bila da navodno spreči Iran da nabavi nuklearno oružje, i naknadnog ponovnog uvođenja zapadnih sankcija, Teheran je intenzivirao svoje odnose sa Moskvom.

Zapad optužuje Iran da podržava Rusiju uz logističku vojnu podršku u ratu Moskve protiv Ukrajine, posebno da Teheran snabdeva Moskvu takozvanim kamikaza dronom, za koje Zapad kaže da su korišćene mnogo puta u ratu u Ukrajini. Teheran negira ove tvrdnje.

Su-35 u Ukrajini

Su-35S je glavni borbeni avion u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva. 

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je i najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Od svih, možda najveću pažnju u naoružanju Su-35 zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ga je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

Pored R-37M (domet do 400 km), lovac je opremljen i vođenim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 (110 km) i antiradarskom vođenom raketom srednjeg dometa X-31P.

r 37m
r 37m

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. 

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

Nije slučajno što su ukrajinski vojnici koji opslužuju bateriju Patriot u Ukrajini izjavili kako sanjaju da njihova prva meta bude Su-35

Taj san je pokvaren, jer je, prema tvrdnjama Oružanih snaga Ukrajine, Patriot navodnooborio rusku hipersoničnu raketu Kindžal. Na nama ostaje da poverujemo u te tvrdnje.

Ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu. Pre samo nekoliko meseci četiri ruske letelice su pale iznad Brjanske oblasti, od kojih je jedna navodno Su-35.

su 35 maltretira mq 9 reaper
su 35 maltretira mq 9 reaper

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

9 KOMENTARA

  1. За Сашу
    Поправио си ми расположење, видим да има и паметних!
    Што бирекли кратко и јеби….но

  2. Rusi prodaju Su-35 Iranu nisu se nesto pokazali u Ukrajini,neki oboreni starim Sovj.Pvo.Uglavnom delovali iz Ruskog vazdusnog prostora,moguce radarski odraz i pored smanjenja,i dalje velik,zbog zmaja aviona,nastao iz SU-27.

    3
    10
    • Rusi prodaju Irancima avione, iako su im preko potrebni zbog rata, kao odgovor na Izraelski (uz pomoć ‘zapada’) napad na Iran.

      1
      1
  3. zasto mi kupujemo 12 rafala za 3 milijarde dolara kad smo mogli da kupimo 50 komada su-35 koji su jeftiniji sa odrzavanje i laksi za obuku nase vojske koja je vecinski orjetisana sovjetima….ako ima neko zna da mi objasni jer ja ne vidim logiku nasi piloti vise od 70 godina lete na sovjetskim avionima i sad odjednom NATO, ajde da su oni Kineski i oni imaju slicnosti sa sovjetima…..

    8
    7
    • Ma još bolje da kupimo 100 komada Su-57, prokopamo tunel ispod Bugarske, pa do sredine Crnog mora da bi nam Rusi dostavili avione. A Rusi se predaju u Ukrajini, jer valjda je bitnije da daju nama braći avione, nego da ih isporučuju svojoj avijaciji koja je u ratu. Još je gluplje da se objašnjavamo da teški lovac nije pogodan ni isplatljiv za male teritorije poput Srbije. Još predlažem i da kupimo svemirske brodove od Cejlonaca, da rušimo američke satelite.

      7
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version