Naslovna Novosti CNN: SAD ne sumnjaju u istinitost izjava ukrajinaca u vezi presretanja rakete...

CNN: SAD ne sumnjaju u istinitost izjava ukrajinaca u vezi presretanja rakete Kinžal

11
mig 31 nosi kindzal
mig 31K nosi kindzal
google news

Sjedinjene Države imaju veliko poverenje u istinitost tvrdnji Ukrajine da su koristile američki protivvazdušni sistem Patriot da presretnu rusku hipersoničnu balističku raketu Kinžal.

Si-En-En napominje da iako je sistem Patriot bio uspešan u suprotstavljanju balističkim projektilima, njegova sposobnost da zaustavi hipersonične rakete iz vazduha bila je čisto teoretska pre prošle nedelje. Ukrajinsko presretanje hipersonične rakete Kinžal u realnim borbenim uslovima je prava demonstracija sposobnosti sistema Patriot – nešto što se u Pentagonu smatralo velikim razvojem, rekao je navodni izvor CNN-a.

Proizvodnja hipersoničnih balističkih projektila uvek je bila izazov za Rusiju, a sankcije su je samo otežale, nadovezuje se CNN.

Ali sve do prošle nedelje, Rusi su računali da kada upotrebe hipersoničnu balističku raketu, meta će sigurno biti pogođena, rekao je izvor. Ovo presretanje je dovelo u pitanje te proračune.

Za Pentagon je važnija činjenica da su ovo presretanje izvršili ukrajinski vojnici koji su bili obučeni u Oklahomi, ali koji nisu imali američke koordinatore na bojnom polju, dodao je izvor na koji se poziva Si-En-En.

Presretanje je verovatno izazvalo ozbiljan stepen neizvesnosti za Rusiju, postavljajući pitanje da li Ukrajina poseduje zaista efikasan sistem protiv hipersoničnih balističkih projektila, dodao je izvor CNN-a.

Publikacija Difens ekspres je, nakon priloženih fotografija ostataka rakete, sugerisala da je hipersonična raketa H-47 Kinžal prvi put uspešno oborena iznad Kijeva u ranim satima 4. maja.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da ukrajinska protivvazdušna odbrana nije oborila rusku balističku raketu iznad Kijeva 4. maja.

Da bi se 6. maja, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, predomislio i rekao da ukrajinska vojska ipak jeste oborila rusku raketu Kinžal. Nakon toga CNN i ostali kreću u kampanju članaka poput ovog.

Kindžal

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (ruski Х-47М2). Najpoznatija kombinacija sistema je MiG-31 naoružani hipersoničnim raketama 9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9К720. 

Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31.

„MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka“, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka. 

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

„Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara“, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

„Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini“, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja je isporučena vojsci 2022. godine.

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad. 

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora.

11 KOMENTARA

  1. Neverovatno je koliko metričkih tona je prosečan šupljoglavi zapadnjak u stanju da proguta.

    “Ne sumnjamo u NAŠEG vazala da je oborio raketu SMRTNOG NEPRIJATELJA NAŠIM sistemom, što dokazuje da smo MI UVEK u pravu, a SVAKO DRUGI ko nam se zameri u krivu. Ovo pomaže NAMA i NAŠEM VAZALU da prodamo još NAŠIH sistema, iako zakoni fizike tvrde drugačije. MI imamo ministarstvo ISTINE jer sve što MI kažemo jer ISTINA, dok ne promenimo mišljenje – onda je ono što kažemo ponovo ISTINA, a ono što smo ranije rekli – NISMO REKLI. Ko god tvrdi drugačije, biće ukinut i sankcionisan.”

  2. Више него Холивуд.Колико мораш бити глупав да бих купио ,,патрот” на основу рекламе укро рајха.Медиске победе америчких подгузних мува.

  3. MiG-31 ima plafon leta 20.6Km a ne 25Km ! Samo je SR-71 mogao da dosegne tu visinu i niko drugi. A što se Kindžala tiče, on ne udara metu hipersoničnom brzinom, već u završnoj fazi leta usporava i može se oboriti. Na visini manjoj od 8 Km , ako bi se kretao hipersoničnom brzinom izgoreo bi kao šibica i NE POSTOJI materijal koji to može izdržati.

  4. Holivud u funkciji reklamiranja “patriota”. S obzirom na cenu, ako se i jedna budala (država) upeca, isplati se.

  5. Svasta su im ameri poslali, mada mislim da je super men jos uvek spor, ali ko zna kakav napitak iz holivuda je popio. Taj holivud je sveszran

  6. Samo budala moze povjerovati u istinitost ovih sranja ukoliko sajt oruzje online zaista ima sumnji u ovo onda njegovi autori predstavljaju supljoglave idiote!,Slika je ne autenticna mjesto pada izgleda kao pozornica,a za razliku od objekta prikazanog na slici kinzal ima multislojevitu strukturu!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version