NaslovnaNovostiDirektor FBI: Kina infiltrirala hakere koji mogu da napadnu kritičnu infrastrukturu SAD...

Direktor FBI: Kina infiltrirala hakere koji mogu da napadnu kritičnu infrastrukturu SAD u bilo kom trenutku

Hakeri koje koordinira Kina mogu da sruše čitave sektore kritične američke infrastrukture, sugeriše direktor FBI, koji dolazi sa više nego alarmantnom izjavom:

“Kina planira da iskoristi svoje hakerske grupe, koje je već infiltrirala u kompjuterske mreže kompanija za kritičnu infrastrukturu za destabilizaciju Sjedinjene Američke Države”.

Hakeri povezani sa kineskom vladom već su prodrli u kritičnu američku infrastrukturu i čekaju „pravi trenutak da zadaju razorni udarac“. Ovo je doslovce izjava direktora FBI Kristofera Reja, koju citira Rojters.

Prema njegovim rečima, kineska hakerska grupa poznata kao Volt Typhoon uspešno je dobila pristup kompjuterskim mrežama brojnih američkih kompanija u telekomunikacijama, energetici, vodosnabdevanju i drugim kritičnim sektorima.

Prema rečima direktora FBI-ja, Kina razvija „sposobnost da fizički uništi našu kritičnu infrastrukturu u bilo koje vreme koje izabere“.

„Njihov plan je da pokrenu podle napade na civilnu infrastrukturu kako bi pokušali da izazovu paniku“, kaže direktor FBI Kristofer Rej.

Po njegovom mišljenju, “namere hakerske grupe su u skladu sa širom namerom Kine da spreči SAD da zaštite Tajvan”.

ilustracija haker
ilustracija

Kako Rojters primećuje, ranije ove nedelje portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da hakerska grupa Volt Typhoon nije povezana sa kineskom vladom i da je deo kriminalne grupe specijalizovane za ransomware.

Ransomware je inače zlonamerni kod koji sajber kriminalci koriste da ograniče pristup, izmene, unište ili ukradu vaše podatke ili sisteme. Kod otkupa, napadači obično koriste enkripciju (kriptografsku) da vam ograniče pristup vašim podacima.

Zatim nude rešenje – ključ za dešifrovanje u zamenu za neku vrstu plaćanja (otkupninu). Ovo je najčešći alat, zajedno sa phishing-om i drugim taktikama napada, koji se koristi u napadima ransomware-a.

Poslednjih godina odnosi između SAD i Kine su se naglo pogoršali, a tome je navodno posebno doprinela ruska operacija u Ukrajini. Međutim, glavna tenzija između dve države potiče od borbe za uticaj u jugoistočnoj Aziji i zapadnom delu Tihog okeana.

Kina tvrdi da se Tajvanom demokratski upravlja i da je njena suverena teritorija. Peking nikada nije odustao od ideje da ostrvo stavi pod svoju kontrolu. Proameričke vlasti na Tajvanu se snažno protive Kini.

Podsetimo, SAD i Kina trenutno vode globalnu bitku između ostalog i za dominaciju u industriji poluprovodnika, koja je postala vitalni sektor za sve, od pametnih telefona do napredne vojne tehnologije.

S obzirom na učestalo uveđenje sankcija kompanijama, zabranama rada firmama poput Huawei pa čak i TikTok-a, ne treba biti stručnjak iz pomenutih oblasti pa zaključiti ko vodi u trci, a ko pribegava svim mogućim metodama sabotaže.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave