NaslovnaNovostiJoš jedna američka demonstracija sile: 12 "stelt" bombardera B-2 u vazduhu odjednom

Još jedna američka demonstracija sile: 12 “stelt” bombardera B-2 u vazduhu odjednom

U izuzetno retkom primeru, američko vazduhoplovstvo (USAF) je istovremeno podiglo skoro celu svoju flotu strateških stelt bombardera B-2 Spirit.

“Vajtmenska vazduhoplovna baza „izvela je masovni let od 12 B-2 kako bi završila godišnju vežbu Spirit Vigilance“, saopštilo je američko vazduhoplovstvo, koje je objavilo i fotografiju letelice pripremljene za poletanje u čuvenom “maršu slonova” na pisti aerodroma.

Raspoređivanje na aerodromskoj pisti bilo je toliko veliko da se hvatanje svih 12 aviona u jednom kadru pokazalo izazovom. Tako nijedna zvanična slika sa događaja ne uspeva da uhvati svih 12 aviona odjednom, tvrde iz USAF.

Događaj se održao 15. aprila i predstavljao je „rutinsku aktivnost koja osigurava da su avijatičari uvek spremni da izvrše udarne operacije širom sveta… bilo kada, bilo gde“, navodi USAF.

Ovaj broj predstavlja najveći deo od ukupnog broja aviona B-2 kojima trenutno upravlja USAF, a to je 20 aviona u službi, iako je jedan oštećen tokom incidenta sletanja u bazu, a drugi je još uvek na popravci zbog sličnog incidenta.

Od tog broja, obično je samo 11 ili 12 zapravo „raspoređeno” prema uslovima novog START ugovora sa Rusijom i dostupno je za borbene misije, navodi TWZ.

Ovaj tip aviona zahteva izuzetno intenzivno održavanje i najskuplji je borbeni avion koji leti u inventaru USAF-a.

Imati 12 ovih aviona dostupnih u bilo kom trenutku za poletanje je veoma impresivno i šalje preteću poruku da USAF trenutno može da reaguje.

Spirit Vigilance, vezba koja se održava se svake godine, je osmišljena da poveća ubojitost i spremnost vazduhoplovaca koji podržavaju i izvode misije stelt bombardera B-2 u bazi Vajtman, jedinoj operativnoj bazi B-2.

b 2 spirit
B-2 Spirit

U velikoj krizi, može biti od suštinskog značaja da svi raspoloživi avioni B-2 budu u vazduhu što je pre moguće kako bi se uklonile pretnje koje se pojavljuju i/ili da se bez odlaganja stignu do zadatih ciljnih područja.

Dosadašnja raspoređivanja flote B-2 u drugim prilikama takođe su bila impresivna, ali nijedno u ovom obimu. Na primer, 2022. godine, osam stelt bombardera stiglo je na pistu baze Vajtmen. Prisustvo još četiri od ovih bombardera, svakako je “sledeći nivo”.

B-2 ukratko

Podsećamo na neke od karakteristika aviona B-2 Spirit:

 • posada – 2 osobe;
 • dužina trupa i raspon krila – 21,03 metara, odnosno 52,42 metara;
 • maksimalna masa pri poletanju – 170 tona;
 • pogon – četiri turbomlazna motora F118-GE-100;
 • maksimalna brzina leta – 1010 km/h;
 • maksimalna nadmorska visina – 15.200 m;
 • domet – 11.000 kilometara;
 • borbeno opterećenje – do 18 tona (unutrašnje), uključujući 16 nuklearnih bombi B-61 ili B-83.

B-2 Spirit, poznat i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). 

B-2 je jedinstvena i visoko napredna letelica dizajnirana osamdesetih godina prošlog veka za dugodometne misije s mogućnošću proboja sofisticirane protivavionske odbrane neprijatelja.

Ključne karakteristike B-2 Spirit:

 1. Mogućnost prikrivanja: B-2 Spirit je letelica sa stelt sposobnostima, što znači da je posebno dizajniran da minimizira svoju vidljivost za radarske sisteme. Njegov jedinstven oblik, kompozitni materijali i specijalni premazi pomažu u smanjenju radarskog preseka, čineći ga teško uočljivim i praćenim.
 2. Dug domet: B-2 Spirit ima domet od preko 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara) bez potrebe za dopunom gorivom, što mu omogućava da doseže ciljeve bilo gde na svetu s mogućnošću isporuke kako konvencionalnog, tako i nuklearnog naoružanja.
 3. Teret i naoružanje: B-2 Spirit može nositi do 18.000 kilograma naoružanja, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje. Ima sposobnost isporuke raznih vrsta municije, poput precizno vođenih bombi, krstarećih raketa i termonuklearnog oružja.
 4. Tehnologija niskog uočavanja: B-2 Spirit koristi napredne tehnologije za smanjenje infracrvenog, akustičnog, elektromagnetnog i vizuelnog potpisa. To otežava protivavionskim sistemima neprijatelja da otkriju, prate i dejstvuju na letelicu.
 5. Posada i operacije: B-2 Spirit upravljaju dva pilota. Kokpit je opremljen naprednom avionikom i upravljačkim sistemom. Letelica ima sposobnost da leti na velikim visinama i podzvučnim brzinama.
 6. Istorija upotrebe: B-2 Spirit je prvi put uveden u službu krajem 1990-ih. Korišćen je u raznim sukobima i vojnim operacijama, uključujući bombardovanje Jugoslavije, Irak i, u skorije vreme, operacije protiv ISIS-a.
 7. Cena i proizvodnja: B-2 Spirit je visoko napredna i skupa letelica. Razvoj i proizvodnja B-2 programa su bili značajni. Proizvedeno je samo 21 B-2 Spirit, pri čemu se procenjuje da je svaka letelica koštala preko 2 milijarde dolara po sadašnjem kursu.
b 2 lansira agm 158 jassm
b 2 lansira agm 158 jassm

B-2 Spirit predstavlja značajnu sposobnost za Sjedinjene Američke Države u pogledu dugodometnog udara, odvraćanja i globalne pokrivenosti. 

Njegove karakteristike prikrivanja i napredne tehnologije čine ga idalje ključnim resursom za USAF u održavanju snažne i verodostojne odbrane. Vazduhoplovstvo SAD namerava da B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

11 KOMENTARA

 1. Auuu,brate,strahota živa,čak 21 avion….I još na sve,skalamerija živa,sami od sebe padaju na sletanju u idealnim uslovima,sunčano vrijeme,bez jakog vjetra,vidljivost savršena,bez maksimalnog težinskog opterećenja…i oni padaju.A tek što brzo lete…Avion koji košta više od 2 milijarde dolara leti podzvučnom brzinom kao bombarderi iz 2. svjetskog rata.A ako se nađe iznad tuđe teritorije i ispali rakete ili baci bombe,automatski bude otkriven.Za da bi bio nevidljiv,u svojoj pratnji ne smije da ima lovačke avione.I šta kada ispali rakete ili baci bombe i otkriju ga? Bilo koji lovački avion će lako i brzo da ga stigne i rasturi ko beba zvečku…Ovo kod nas kažu…strašiš mečku šušljivom granom

 2. Zapamtite, mi imamo FK3. Imamo Pancire. KUBove, Neve… Nezvanično imamo S400.
  Da, imamo S400. Imamo i ruske droncoptere.
  Imamo ALAS, Gavran, Vrabac i Komarac…
  Ne podležite NATO propagandi.

  • Ima desetak snimaka na YT da je S400 stigao na vežbu u Srbiji. Prvi i poslednji put da je Rusija poslala S400 u bilo koju stranu državu na vežbu!
   A gde je jedan jedini snimak da je S400 vraćen u Rusiju?
   Nema.
   Tom prilikom su na vežbi učestvovali Panciri i dron kopteri.
   Ali videli smo dron koptere korišćene u toj vežbi izložene u naouružanju Vojske Srbije.
   Naravoučenije, sve to je ostalo ovde u Srbiji.

 3. Замислите колико ту има дугмића. Као код надреалиста: Не то дугме!!!!
  Дајте нама неки имамо довољно аутопутева са којих може да полети. Јес да смо мало у кризи са горивом али набавићемо. Нећете морати да нас бомбардујете већ се посветите другима. Имамо ГСП гараже и можемо да их одржавамо. Неће бити проблема као са аутобусима и неће их возити Индијци. Ако имамо за пензионере, ученике имамо и за то. Трпети ће богаташи али то се подразумева.

 4. Moguce upozorenje.Irancima.Iranci ispali SAD,Izraelu veci problem od Rusije.Nema od rata SAD i Kina oko Tajvana nista,trgovina izmedju Kine i SAD,oko 800 mlrd USD,dok Rusija ,Kina oko 100.Kinezi zbog toga nece Irancima da prodaju lovce J-10c,JF-17. a prodali Pakistanu.Zato Indusi okrenuti odavno Izraelu,i saradjuju sa SAD vojno.

 5. Strasan avion za 80te proslog veka!
  Mi smo tada vozili stojadine i mastali o VW.
  Koji idioti su nas tada zavadili sa takvom Amerikom zato smo i prosli kako smo prosli 90tih.

  7
  4
 6. U tih 21 verovatno računaju i onaj što je “zorao Spačvanske šume” nakon “poljupca” naše rakete ispaljene iz Neve 1999. godine.

  25
 7. Kinezi gledaju i neveruju dal da se smeju ili placu….nema dominacije bez cizme….avioni su bitan faktor ali najbitniji je cizma ako hoces uspeh….nek se Tajvan spremi uskoro na scenario iz Ukrajine…samo nece Kinezi biti nezni ni najmanje…

  15
  2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave