NaslovnaNovostiNeiznuđena greška: Bombarder Tu-22M3 srušio se u Rusiji odmah nakon borbenog zadatka

Neiznuđena greška: Bombarder Tu-22M3 srušio se u Rusiji odmah nakon borbenog zadatka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 19.04.2024. da se bombarder dugog dometa Tu-22M3 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije srušio u Stavropoljskoj teritoriji na jugozapadu Rusije, na teritoriji Krasnogvardejskog okruga.

Avion se srušio u Stavropoljskom kraju Ruske Federacije, saopštio je guverner Stavropoljskog kraja Volodimir Vladimirov. Avion je pao na terenu, u nenaseljenom području, bez pričinjenih žrtava i materijalne štete na zemlji.

U avionu, koji se vraćao sa borbenog zadatka i kretao ka aerodromu stalnog angažovanja, nije bilo municije.

Prema preliminarnim podacima kojima raspolažu vlasti, proizilazi da se avion srušio zbog tehničkog problema.

Prema pojašnjenjima predstavnika ministarstva, piloti letelice su uspeli da se katapultiraju. Spasilačke ekipe su već evakuisale trojicu članova posade, a za još jednim pilotom se nastavlja potraga.

Bombarder Tu-22M3 koji se srušio na jugozapadu Ruske Federacije možda je bio uključen u borbenu misiju protiv Ukrajine.

Tokom noći, izvori na društvenim mrežama javili su da je šest aviona ovog tipa poletelo sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti i da bi moglo da se uputi ka lansirnim mestima krstarećih raketa.

Za sada se, međutim, nisu pojavile informacije o njihovoj stvarnoj upotrebi u izvođenju napada na ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Tu-22 ukratko

Veruje se da Rusija ima oko 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

Iako su Tu-22 arhaični bombarderi iz sovjetske ere, oni su u velikoj meri korišćeni za lansiranje starijih supersoničnih H-22 i još novijih varijanti H-32, koje su uglavnom moćne protivbrodske rakete i poznate su po gađanju ukrajinskih ciljeva i izazivajući široko rasprostranjena razaranja. Ovo bi verovatno moglo da objasni zašto su ovi bombarderi bili gađani.

Ukrajina je uglavnom imala ograničenu odbranu od ovih brzih projektila, što su ukrajinske vazduhoplovne snage priznale. Sa dolaskom odbrambenih baterija Patriot, protivvazdušna odbrana zemlje je donekle pojačana, ali su one stacionirane u i oko glavnog grada Kijeva, a primera radi Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

tu 22m3 sa protivbrodskom raketom kh 22
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom H 22

Bombarderi T-95 i Tu-160 su glavni među ruskim strateškim bombarderima. Međutim, Tu-22M3 je značajna prednost s obzirom da je ukrajinski vazdušni prostor zasićen i da su krstareće rakete dugog dometa ispaljene iz ruskog vazdušnog prostora najbolja opcija Moskve da zadrži ukrajinsku vojsku na ivici.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] očekuju da popune svoj inventar modernizovanim bombarderima. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša.

Modernizacija Tu-22 do nivoa „M3M“ traje već nekoliko godina. Tu-22M3M je trebalo da uđe u službu 2021. Bombarder je prvi let nakon modernizacije izveo krajem decembra 2019. godine.

Prema ruskim izvorima, Tu-22M3M je naslednik nekih tehnoloških rešenja iz Tu-22M4, modernizacije koju je Ministarstvo odbrane Rusije prekinulo godinama unazad. Rečeno je da će avionika i oprema biti ista kao kod Tu-160M.

Očekuje se da će Tu-22M3M koristiti unapređeni turboventilatorski motor Kuznjecov NK-32-02 sa dogrevanjem za veću bruto težinu i duži let. Novi unapređeni bombarderi Tu-22M3M mogu biti ponovo opremljeni sistemom za dopunu goriva u letu. Rusija je ukinula ovaj sistem pre mnogo godina, usled zahteva prema sporazumima o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije.

Razlog zašto Tu-22M3M izaziva veliko interesovanje je izjava gospodina Jurija Sljusara, šefa United Aircraft Corporation, da je ova modifikacija zapravo novi bombarder. Jedino što je ovaj avion nasledio od starijih verzija je trup, rekao je Slusar u intervjuu 2019. godine.

Gospodin Sljusar dodaje i da će Tu-22M3M imati mnogo veći borbeni potencijal. Pored nove avionike, bombarder dobija sisteme za elektronsko ratovanje, novi radar, novu zaštitu i novi sistem za prenos podataka. Prema pisanju ruskih medija, Tu-22M3M će dobiti novi, ergonomičniji kokpit, kao i poboljšani okvir aviona koji bi trebalo da traje i tri decenije.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Arsenal bombardera će činiti protivbrodsku raketu H-32, koja ima operativni domet od 600 km. Očekuje se da će i hipersonična raketa H-47M Kindžal postati deo arsenala bombardera. Prema nekim izvorima, Tu-22M3M će dobiti krstareće rakete velikog dometa vazduh-zemlja, ali se tačni model ne pominje.

Stiče se utisak da Tu-22M3M dobija sisteme i avioniku teškog strateškog bombardera Tu-160M. Dok je naoružanje Tu-22M3M veoma slično naoružanju drugog ruskog nosača raketa koji već učestvuje u ratu sa Ukrajinom – MiG-31K.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave