NaslovnaNovostiIzraelski ministar odbrane navodno zatražio odlaganje uzvratnog udara na Iran

Izraelski ministar odbrane navodno zatražio odlaganje uzvratnog udara na Iran

Tokom nedavnih sastanaka izraelskog ratnog kabineta, ministar odbrane Joav Galant i ministar Beni Ganc pozvali su na odlaganje uzvratnog udara na Iran dok se ne stvori regionalna koalicija protiv iranskog režima; međutim, većina u kabinetu smatrala je da izraelski odgovor treba da bude hitan, sa ili bez koordinacije sa drugim saveznicima.

Ministar kabineta Beni Ganc, koji je član ratnog kabineta sa pravom glasa zajedno sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom, zalaže se za „regionalnu koaliciju“ s kojom bi „Naplatili tačnu cenu od Irana, kako i kada onog trenutka nama odgovara”.

“I što je najvažnije, suočeni sa željom naših neprijatelja da nam nanesu štetu, ujedinićemo se i postati jači.“ Iz Gancove perspektive, pitanja koja treba odmah rešiti odnose se na oslobađanje izraelskih talaca: „I uklanjanje pretnji stanovništvu sa severa i sa juga“.

Takvo razmišljanje je neupitno podstaknuto i odgovorom administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je zatražio od Netanjahua da „veoma pažljivo i strateški razmisli“ o svojim sledećim koracima.

„Dobili ste pobedu“, navodno je Bajden poručio Netanjahuu, „iskoristite pobedu“. Američki državni sekretar Antoni Blinken takođe je izneo svoje mišljenje da kako kaže „snaga i mudrost moraju biti dve strane istog novčića“.

SAD veruju da će odgovor Izraela na iranski napad bez presedana u nedelju rano ujutru verovatno biti ograničen i da će se možda fokusirati na pogađanje ključnih ciljeva izvan Irana u pokušaju da se izbegne širi sukob, izvestili su američki mediji u utorak.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Napominjući da je američka procena zasnovana na razgovorima sa izraelskim zvaničnicima pre napada i da se pristup Izraela od tada možda promenio. Četiri američka zvaničnika su rekla za En-Bi-Si da bi nedostatak ozbiljne štete od Teherana mogao da podstakne Tel Aviv da traži manje agresivan odgovor.

Umesto da direktno udare Iran kao odgovor, na šta su izraece saveznici upozorili da rizikuje da region pošalje u spiralu sveopšteg rata, zvaničnici su za En-Bi-Si rekli da bi Izrael mogao da udari na iranske zastupnike, kao što su njihove milicije u Siriji ili Hezbolah u Libanu.

U izveštaju se dodaje da SAD očekuju od Izraela da pruži najnovije informacije o odlukama koje donosi, ali ne nameravaju da učestvuju u bilo kakvoj odmazdi.

Evropska unija odbila zahtev Izraela da se iranski IRGC doda na listu terorističkih organizacija

Izrael je zatražio od više od 30 država da navedu iransku Islamsku revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju. Međutim, poziv Tel Aviva nije naišao na odgovor ni u SAD ni u Evropi.

Kako je objasnio šef diplomatije EU Žozep Borel, udruženje trenutno nema mogućnost da na listu terorističkih organizacija doda elitnu jedinicu iranskih oružanih snaga, IRGC.

Za to je neophodno da pravosudni organ države članice EU smatra da je ova organizacija izvršila teroristički akt. Trenutno to nije slučaj, objasnio je Borel.

Podsetimo, apel izraelske vlade svetu usledio je nakon uzvratnog udara Irana, usled čega niko nije pretrpeo nikakvu štetu, osim nekoliko rupa na pisti u pustinji Negev.

nevatim vazduhoplovna baza idf u pustinji negev
nevatim vazduhoplovna baza idf u pustinji negev

Uprkos tome, Izrael je već dao neadekvatnu izjavu o predstojećem udaru odmazde na iransku teritoriju i izrazio je neobične diplomatske zahteve, dok ih SAD navodno odvraćaju u namerama.

Sa druge strane, Sjedinjene Države i Evropska unija takođe bi imali osnova da ID proglase za terorističku organizaciju, smatraju stručnjaci na istoku. Izraelske odbrambene snage već nekoliko meseci sistematski istrebljuju Palestince u Pojasu Gaze.

Prema mišljenju stručnjaka na istoku, međunarodna reakcija na izraelski poziv je jasna demonstracija da ni SAD ni Evropska unija ne žele da eskaliraju sukob na Bliskom istoku, dok jedini igrač koji zaista ima koristi od toga je izraelski premijer Netanjahu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave