NaslovnaNovostiIzraelci likvidirali komandante Hezbolaha kao odgovor na udar kamikaza dronova po 'Gvozdenoj...

Izraelci likvidirali komandante Hezbolaha kao odgovor na udar kamikaza dronova po ‘Gvozdenoj Kupoli’?

Sukobi na libansko-izraelskoj granici, koji su izbili u pozadini izraelskog rata u palestinskom pojasu Gaze, eskalirali su u poslednja 24 sata, pri čemu je Hezbolah napao ključne komandne baze, a Izraelske odbrambene snage (IDF) odgovorile su ubistvima.

Kako je klima sa Iranom toplija nego ikada, a rat u Gazi protiv palestinskog Hamasa nastavlja se kao i obično, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je neutralisan Ismail Josef Baz, komandant obalnih snaga libanskog Hezbolaha.

Konkretno, u objavi na društvenoj mreži X koja se poziva na zvanično saopštenje izraelske vojske navodi se da je vojni komandant Islamske organizacije ubijen u vazdušnom napadu.

Kao što se može videti na snimku koji su objavile Izraelske odbrambene snage sa nepoznatim sistemom naoružanja, Izraelci su raketirali Josefov automobil dok je bio unutra.

Što se lokacije tiče, čini se da se udar dogodio u južnom Libanu, tačnije u gradu Ain Bal, međutim, nepoznato je u kom pravcu se kretalo komandantovo vozilo. Na osnovu zapadnih vojnih podataka, položaj Ismaila Josefa Baza u hijerarhiji Hezbolaha može se smatrati uporedivim sa položajem brigadnog generala u NATO (tj. američkoj vojsci).

Izgleda da je izraelski udar bio delimično osvetoljubiv, jer je, kako navodi publikacija, Josef Baz pomagao u operacijama libanskog Hezbolaha za raketne napade na Izrael . Navodno je i sam učestvovao u planiranju i u samom napadu komandnih jedinica.

Hezbolah tvrdi pogodak dronovima u Gvozdenu Kupolu

Eskalacija je počela 16. aprila popodne kada je Hezbolah sa dva kamikaza drona napao lansere sistema protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola raspoređene u blizini naselja Beit Hilel.

IDF je potvrdila da su bespilotne letelice uticale na to područje, ne navodeći nikakve detalje. Ovo je bio drugi napad grupe dronom na sisteme Gvozdene kupole u ​​severnom Izraelu za manje od nedelju dana. Prvi je bio 13. aprila. Objavljen je takođe video snimak napada koji možete da vidite ispod, te sami procenite o čemu se radi.

Hebrejski mediji su izvestili o napadu dronom, ne priznajući gubitke. Ubrzo posle podne, dve izraelske bespilotne letelice pogodile su vozila na dve odvojene lokacije u južnom Libanu, srcu Hezbolaha. Prvi pogodak ubio je gore spomenutog Ismaila Josefa Baza.

U drugom saopštenju, IDF je saopštila da je drugi napad dronom na grad Kfar Dunin ubio Muhameda Šahurija, komandanta Hezbolaha odgovornog za raketnu jedinicu Radvana u zapadnom okrugu.

Šahuri je bio „odgovoran za planiranje i izvođenje mnogih raketnih napada na izraelskom domaćem frontu“, iz zapadnih i centralnih oblasti južnog Libana, prema IDF-u. Pored Šahurija, u napadu je poginuo još jedan komandant Hezbolaha, Mahmud Fadlalah, saopštila je ID, koji nije bio član Hezbolahove raketne jedinice.

Hezbolah je priznao smrt Baza, Šahurija i Fadlalaha, ne potvrdivši da su oni bili komandanti u njihovim redovima. U tri odvojene izjave, grupa je jednostavno rekla da su trojica ubijena „na putu za Jerusalim“, fraza koja se koristi za one koji su izgubili živote u tekućim sukobima sa ID.

Pored ovih atentata, serija izraelskih udara pogodila je gradove Ain Baal, Alma al Šab, Hanin i Jarun na jugu Libana. IDF je saopštila da su napadi bili usmereni na zgrade koje koristi Hezbolah i mesta okupljanja boraca te grupe.

Pokret Amal, najbliži saveznik Hezbolaha u Libanu i druga najveća šiitska partija u zemlji, oplakala je jednog od svojih članova nakon ovog udara.

Hezbolah odgovorio na likvidacije a Izrael uzvratio

Hezbolah je na ciljana ubistva i druge udare odgovorio talasom napada. Kasno 16. aprila, grupa je granatirala bazu ID u blizini Bejt Hilela, štaba 769. teritorijalne brigade u naselju Kirijat Šemona, ključne baze za kontrolu vazdušnog saobraćaja Izraelskog vazduhoplovstva na planini Meron i štaba 146. divizije. blizu naselja Gaaton.

Grupa je pokrenula još napada rano 17. aprila, uključujući i onaj koji je gađao štab 91. divizije ID u kasarni Pranit. U hebrejskim medijima nije bilo izveštaja o žrtvama nakon napada grupe.

IDF je uzvratila gađanjem kompleksa i zgrada koje koristi Hezbolah u južnim libanskim gradovima Hiam, Mansouri, Alma al-Shaab i Iater preko noći. Ni libanski mediji nisu izvestili o žrtvama. Snimak udara vidite ispod.

Od izbijanja izraelskog rata u Gazi prošlog oktobra, Hezbolah i njihovi saveznici počeli su skoro svakodnevne napade na ID kao podršku Pokretu Hamas i drugim palestinskim oružanim frakcijama u Pojasu.

U graničnim sukobima na izraelskoj strani poginulo je osam civila, kao i najmanje deset vojnika i rezervista ID. Na libanskoj strani ubijeno je više od 400 ljudi, uključujući 260 boraca Hezbolaha i najmanje 70 civila.

Najnovija eskalacija na granici usledila je nakon neviđenog raketnog i raketnog napada Irana, glavnog podržavaoca Hezbolaha, na Izrael, kao i usred planova IDF-a da proširi kopnene operacije u Gazi na gusto naseljeno područje Rafah na granici sa Egiptom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave