NaslovnaNovostiUzbuna u Pekingu! SAD po prvi put izvoze nove antibalističke sisteme Typhon...

Uzbuna u Pekingu! SAD po prvi put izvoze nove antibalističke sisteme Typhon i to na prag Kine

Sistem Typhon se reklamira kao “superoružje” jer može uništiti neprijateljske strateške ciljeve, uključujući dolazeće balističke rakete.

Američki mediji izveštavaju da je američka vojska poslala komponente najnovijeg kopnenog raketnog sistema po imenu Typhon po prvi put van teritorije SAD, tačnije na Filipine.

U ovoj azijskoj ostrvskoj državi, američki sistemi Typhon će učestvovati u međunarodnim vojnim vežbama.

Sistem Typhon može da lansira krstareće rakete Tomahawk i višenamenske rakete SM-6. Raketa SM-6 je moćna raketa koja deluje kao antibalističko oružje koje štiti važne američke vojne ciljeve. Zanimljivo je da kada je reč o pomoći Ukrajini, napredni sistemi poput ovog, nisu niti jednom spomenuti za skoro dve ipo godine sukoba.

Međutim, zašto Amerikanci šalju ovako moćne raketne sisteme na prag “pravog neprijatelja broj jedan”, Kine?

Vežbe sa sistemom Typhon su samo početak

Vežbe američkog Typhon-a na Filipinima samo su početak američkog plana. Pentagon planira da trajno rasporedi ove strateške sisteme na Filipine, podižući tenzije sa susednom Kinom.

Dolazak Typhon sistema šalje Pekingu jasnu poruku odvraćanja, te demonstrira sposobnosti američke vojske u Aziji.

Za sada ne znamo koliko će Typhon nizova Vašington poslati na Filipine da učestvuju u međunarodnoj vojnoj vežbi Salaknib 24. Međutim, znamo da su neki sistemi već stigli u zemlju uz pomoć američkih transportera C-17A.

Ovo je prvi put da je sistem Typhon u vazduhu. Bilo je potrebno više od 15 sati da ovaj teški sistem stigne do Filipina, oko 13.000 kilometara udaljenih od tačke polaska letelice.

Kompletan niz Typhon sistema sastoji se od 4 lansera, komandnog vozila i drugih pomoćnih vozila i opreme.

„Ovo je važan korak u našoj saradnji sa Filipinima, našim najstarijim saveznikom u regionu“, rekao je američki brigadni general Bernard Harington i dodao da „ovaj korak stvara nove mogućnosti za saradnju u našoj bilateralnoj obuci i spremnosti“.

mrc typhon sistem
mrc typhon sistem

Čak je i slanje lansera Typhon na Filipine strateški potez za američku vojsku. Kao što je gore pomenuto, sistem može da lansira krstareće rakete Tomahawk (protivbrodske i kopnene verzije) i rakete SM-6.

Rakete SM-6 su prvenstveno dizajnirane za upotrebu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva, uključujući balističke rakete, međutim kada su ispaljene iz sistema Typhon njihova primarna uloga je da pogode neprijateljske strateške ciljeve na kopnu i moru, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i komandni centri.

Takođe se smatra da su u stanju da presreću dolazne supersonične pretnje tokom svoje terminalne faze leta, čineći sisteme zaista dobrim oružjem.

Odnosi Kine i Filipina (SAD)

Dok SAD jačaju svoju vojnu saradnju i zalivaju naoružanjem Manilu, ova zemlja jugoistočne Azije čini se da je pokušava sopstvenoj javnosti da pokaže kako nije zainteresovana da Vašingtonu dozvoli još više pristupa nego što već ima.

Filipini naizgled pokazuju više političke autonomije nego ranije, iako ostaju neprijateljski raspoloženi sa Kinezima.

Međutim, nakon što je preuzeo dužnost 2022. godine, predsednik Ferdinand Markos mlađi odobrio je američkim snagama pristup još četiri filipinske vojne baze, čime sada ima ukupno devet lokacija na kojima je američkim trupama dozvoljeno da se smenjuju na neodređeno vreme.

u juznom kineskom moru doslo do sukoba izmedu kineskih i filipinskih brodova
u juznom kineskom moru doslo do sukoba izmedu kineskih i filipinskih brodova

„Ovo su reakcije na ono što se dogodilo u Južnom kineskom moru, na agresivne akcije sa kojima smo morali da se nosimo“, izjavio je filipinski predsednik.

On opravdanja za svoja dela nalazi navodno agresivnim Pekingom, te upotrebi lasera ​​i vodenih topova od strane brodova kineske obalske straže kako bi odvratili filipinske brodove da uđu na teritoriju koju Peking smatra svojom. O ovom, možda čak i komičnom incidentu smo već pisali.

2 KOMENTARA

  1. Isto kao i Ukrajna Amerika dovede na vlast nekog kretena koji ce da joj prepusti teritoriju.
    Za mene drzava nije drzava ako joj tudja vojska seta po teritoriji kako oce.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave