NaslovnaNovostiUkoliko Izrael napadne, Iran preti da će odgovoriti sa do sada nepoznatim...

Ukoliko Izrael napadne, Iran preti da će odgovoriti sa do sada nepoznatim oružjem

Najnovija izjava iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana zvučala je ozbiljno upozorenje Izraelu. Ministar je u razgovoru sa nemačkom ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok izrazio duboku zabrinutost zbog nastavka porasta tenzija u Izraelu.

Amir-Abdolahjan je istakao da će svaki nastavak agresivnih akcija Izraela dovesti do brze i široke reakcije Irana.

„Želimo da upozorimo Izrael na posledice prelaska crvene linije koju smo uspostavili. Naš odgovor će biti trenutan i nadmašiće će sve prethodne mere ako se agresija nastavi“, rekao je Amir-Abdolahian.

Na situaciju je odgovorio i Abolfazl Amui, predstavnik Komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta. Amui je potvrdio da Iran u svom arsenalu ima nove vrste naoružanja koje još nisu korišćene.

„Razvili smo sveobuhvatne strategije za odgovor na sve potencijalne pretnje, a ako bude potrebno, bićemo spremni da upotrebimo oružje koje do sada nije bilo poznato“, naglasio je on. Ne zna se o kakvom oružju je reč.

Izrael može udariti u roku od 24-48 sati: „Napašćemo Iran, ali nećemo nikoga ubiti…“

Kao odgovor na nedavni iranski napad, Izrael planira da pokrene uzvratni udar u narednih 24 do 48 sati. Odgovor bi navodno mogao doći u različitim formatima, uključujući mogućnost sajber operacija.

sajber napad ilustracija
sajber napad ilustracija

Prema rečima izraelskih analitičara, Tel Aviv razmatra opcije za odgovor, izbegavajući agresiju velikih razmera:

„Koncept ’proporcionalnog odgovora‘ nije relevantan u ovom slučaju. Uprkos mogućnosti velike upotrebe bespilotnih letelica, krstarećih i balističkih projektila, fokusiraćemo se na ciljane operacije, možda čak i u oblasti sajber bezbednosti.

Iran je, predviđajući moguće udare, doveo svoje PVO snage u maksimalnu borbenu gotovost. U tako napetoj situaciji, izraelski premijer Netanjahu ćuti, što bi, prema analitičarima, moglo da stvori dodatne unutrašnje političke rizike:

„Ćutanje u ’dijalogu‘ sa Teheranom ne samo da nam stvara novu i lošu formulu, već i podriva premijersku fotelju ispod nje.

Iranski novinar Haial Muazin, komentarišući situaciju, ukazuje na oprezan pristup Izraela: „Mi ćemo udariti na Iran, ali nećemo nikoga ubiti… Možda.

Iranska protivvazdušna odbrana

Poslednjih godina Iran je udvostručio svoje napore da opremi Hezbolah i druge regionalne saveznike naprednim sistemima protivvazdušne odbrane, a ranije ove godine je predstavio dva nova sistema protivvazdušne odbrane .

Antibalistički sistem Arman ima srednji domet i može da identifikuje ciljeve na 180 kilometara i da ih uništi na 120 kilometara. Sistem može da gađa šest ciljeva istovremeno.

khordad 15
Khordad-15, iranski PVO sistem sličan američkom Patriot

Sistem PVO Azarakhsh može da se montira na nekoliko tipova vozila i koristi radar, elektro-optički sistem i termalni sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Pored ovih novih protivvazdušnih sistema, Iran se u velikoj meri oslanja na Khordad-15, savremeni sistem protivvazdušne odbrane uveden 2019. godine koji je sličan sistemu Patriot američke vojske.

Ovaj sistem može istovremeno da gađa do šest ciljeva veličine lovačkog aviona u dometu od 120 kilometara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave