NaslovnaNovosti„Ne znaš da li je naš ili neprijateljski" Poplava dronova na prvoj...

„Ne znaš da li je naš ili neprijateljski” Poplava dronova na prvoj liniji ukida mogućnost velikih iznenađenja na frontu

Na ukrajinskom frontu ima toliko dronova koji patroliraju nebom, loveći bilo kakav pokret, da je gotovo nemoguće da ukrajinske ili ruske trupe masovno krenu u juriš na bojnom polju, a da ne budu primećeni.

Jeftini dronovi su u početnim danima sukoba davali prednost ukrajinskim vojnicima na bojnom polju. Operateri su usavršili svoje veštine do te mere da mogu da prate jednog pešadinca i da „zarone” iza njega ili da uđu u rovove i skloništa, piše Vašington Post.

Međutim, Rusi su se brzo snašli i počeli masovnu proizvodnju sopstvenih dronova. Područja oko linije fronta, koja se obično nazivaju “siva zona”, prema publikaciji, pretvorila su se u “zonu smrti”.

“Blickrig dronova”

Ukrajinski operateri dronova izveštavaju da može biti do stotinu izviđačkih i napadačkih dronova koji lete napred-nazad u krugu od deset kilometara oko linije fronta.

“Najteže je otkriti da li su u pitanju ukrajinski ili ruski dronovi“, rekao je jedan od njih, koji se predstavio kao Stanislav.

„Kada vidite 10 dronova na nebu, teško je reći da li je to vaš dron koji se vraća iz izviđanja na teritoriji pod kontrolom Rusije ili je to njihov dron koji stiže da nadgleda ili napadne teritoriju pod kontrolom Ukrajine“, objasnio je on.

ruski vojnik operater drona
ruski vojnik operater drona

„Ono čemu smo trenutno svedoci je blickrig dronovima“, rekao je Endru Kote, šef BRINC Drones, manje poznate američke kompanije koja proizvodi borbene dronove, šalje ih na ukrajinski front, i promoviše se radeći to, a za uzvrat ih Vašington Post citira.

Prema njegovim rečima, “dronovi menjaju igru u Ukrajini, kao što su tenkovi bili u Prvom svetskom ratu”.

Vašington post napominje da je tehnološki napredak verovatno rano spasao mnoge živote, jer operateri dronova mogu da „rade“ malo dalje od linije kontakta od tradicionalne pešadije.

Međutim zbog termovizijskih dronova, vojnici sa obe strane fronta ne mogu bezbedno da se kreću čak ni noću, što je znatno povećalo broj žrtava među ruskom i ukrajinskom vojskom poslednjih meseci.

Nebo pretrpano dronom u kombinaciji sa velikim minskim poljima i nedostatkom municije i trupa sada praktično onemogućava Ukrajinu da pokrene veliku ofanzivu, ali se Rusija suočava sa istim problemom, navodi izdranje.

Rusi, koji imaju zalihe projektila i aviona, pokušavaju da proguraju dalje nakon što su zauzeli Avdijevku u istočnoj Ukrajini. U subotu je ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Sirski upozorio da se situacija na istočnom frontu „značajno pogoršala” za Kijev.

Međutim, da dronovi ne vide baš sve pokazuje i nedavni suludi podvig ruskih vojnika.

operater drona
operater drona

Naime, nekoliko boraca iz odreda „Oluja“ i 1. bataljona 123. brigade 2. armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije napali su nedavno ukrajinske vojnike na motociklima, neočekivano napredujući do neprijateljskih položaja kod Spornog u severnom pravcu kod Artjomovska (nekada Bahmuta).

U potpuno neočeivanom i suludom prodoru, ruski vojnici su se dovezli do rovova Oružanih snaga Ukrajine i provalili na lokaciju neprijatelja. Sasvim opravdano, Ukrajinci nisu očekivali takav napad i pobegli su ne uspevši da pruže adekvatan otpor.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave