NaslovnaNovostiNeverovatni kadrovi: Borci ruskog odreda Oluja u neočekivanom jurišu na motorciklima osvojili...

Neverovatni kadrovi: Borci ruskog odreda Oluja u neočekivanom jurišu na motorciklima osvojili ukrajinske rovove

Nekoliko boraca iz odreda „Oluja“ i 1. bataljona 123. brigade 2. armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije napali su ukrajinske vojnike na motociklima, neočekivano napredujući do neprijateljskih položaja kod Spornog u severnom pravcu kod Artjomovska (nekada Bahmuta).

U potpuno neočeivanom i suludom prodoru, ruski vojnici su se dovezli do rovova Oružanih snaga Ukrajine i provalili na lokaciju neprijatelja. Sasvim opravdano, Ukrajinci nisu očekivali takav napad i pobegli su ne uspevši da pruže adekvatan otpor.

U međuvremenu, ruske oružane snage se pripremaju za juriš na Časov Jar, koji se nalazi zapadno od Artjomovska, i proširuju mostobran. Pre toga su se učvrstili na istočnoj periferiji sela.

Ruske trupe napadaju Časov Jar, zaobilazeći ga sa severa i juga dok napadaju sa istoka. Uspešni napadi sa boka omogućavaju povećanje kontrole vatre nad ukrajinskim položajima u gradu, što zauzvrat uništava uporište, olakšavajući napad. Kakve će rezultate ova taktika doneti, ostaje da vidimo.

Azovci ne izvršavaju naređenja?

Oružane snage Ukrajine doživljavaju velike poteškoće u odbijanju ruskih napada na ovom području. Prema tvrdnjama ruske strane, sve su češća odbijanja naređenja svojih komandanata i odlaska u borbu, međutim, u pitanju su tvdnje sukobljenih strana koje slušamo često u okviru propagadnog rata.

Tako su prema najnovijim informacijama vojnici 3. odvojene jurišne brigade, koja je ranije bila deo nacionalne formacije Azov, odbili da brane Časov Jar. Podsetimo da su militanti iz ove grupe delovali slično u Avdijevki, prema tvrdnjama ruske strane.

Prema tvrdnjama ruskih izvora, „Azov” je trebalo da zadrži napredovanje ruske vojske, ali nije.

3 jurisna brigada bivsi azov
3 jurisna brigada bivsi azov

Tada je, zbog odluke „azovaca” da ne izvrše naređenje i ne uđu u grad, došlo do kolapsa ukrajinske odbrane. Pripadnici ove brigade su svoju odluku objasnili kao „kritičnu situaciju“.

Sada su i komandanti „Azova“ navodno izjavili da smatraju da je Časov Jar izgubljen za Oružane snage Ukrajine.

Kada je reč o puku Azov, još od početka sukoba u Donbasu 2014. godine, ovo ime ne skida se s naslovnih strana svih medija. Jedinica je ime dobila po ruskom gradu Azovu. Detaljan istorijat o njima možete pročitati ovde.

Nastavljaju se žestoke borbe duž cele linije fronta

Nastavljaju se žestoke borbe između Oružanih snaga Ruske Federacije i Ukrajine na frontovima u Zaporoškoj i Donjeckoj oblasti, kao i na Bahmutskom i Luganskom pravcu.

Situacija na zaporoškom sektoru fronta ostaje stabilna, ali napeta, uz aktivnu upotrebu dalekometnog naoružanja sa obe strane. U oblasti severozapadno od Verbovoja, Oružane snage Rusije nastavljaju da vrše pritisak na ukrajinske položaje, beležeći manje taktičke uspehe, prema ruskim ratnim dopisnicima.

Prema rečima ruskih vojnih komandanata, na Donjeckom pravcu ofanzivna dejstva njihovih trupa navodno dobijaju na zamahu duž cele linije dodira. U Novomihajlovki se nastavljaju juriši, uz snažan otpor ukrajinskog garnizona.

ukrajinski tim dignut u vazduh ruskim preciznim udarom

Posle žestokih borbi, selo Pervomaiskoje je u potpunosti prešlo pod kontrolu Oružanih snaga Rusije, stvarajući nove pretnje ukrajinskim pozicijama. Slična situacija se razvija u Semjonovki i Berdičiju, gde inicijativa ostaje na ruskim trupama.

Na frontu u Lugansku, ruske trupe, prema sopstvenim tvrdnjama, napreduju ka Vjemki i nastavljaju juriš u oblasti Belogorovke, gde se takođe vode aktivna neprijateljstva.

8 KOMENTARA

 1. Ne bije boj puška u vojnika nego srce istog vojnika. Odlučnost i odbrani je srazmeran Svetinji koju braniš, rodnu grudu, kosti predaka, svoju porodicu.

  26
  12
    • Dragi Vladimire,
     I sam sam grešio nazivajući Kosmet.
     Jeste lakše za napisati. Znam.
     Ali sada sam naučio da Metohija u našoj istoriji po Dušanovom zakoniku znači Crkvena zemlja.
     Metohija je crkvena zemlja.
     Dok je Kosovo SRPSKO podneblje naseljeno Srbima i kmetovima koji su pod vlašću držali Srbe, romanizovane Srbe iliti Vlahe, i Dardane – Srbe koji su promenili veru pod Otomanskom okupacijom.
     Posle su pokušali Albanci da preuzmu Dardane ali istorijske činjenice su ih u tome sprečile…
     Dakle, nema Kosovo ili Kosmet, samo postoji Kosovo i Metohija.

     16
     7
     • Postoje osnovane sumnje i ako dozvolite optužbe da su Albanci preci Ilira što ni jedna naučna institucija ne može da potvrdi.
      Pre će biti da su Albanci proterano pleme sa teritorije današnjeg Azerbejdžana i Jermenije, postoje naučni dokazi i mape, jer su čak i u to vreme bili previše agresivni. Zato su ih liferovali, iselili na Balkan da služe katoličkim interesima iako su bili muslimani.
      Poštujem tvoju ispravku, zato sam i osetio odgovornost da ti ovo napišem u nadi da ćeš pročitati i razumeti.
      Mir Božiji

      18
      10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave