NaslovnaNovostiBritanski mediji: Ukrajina će uništiti Krimski most do sredine leta uz pomoć...

Britanski mediji: Ukrajina će uništiti Krimski most do sredine leta uz pomoć „pravog oružja“

Ukrajina će do sredine leta ove godine uništiti Krimski most, za to će joj trebati „pravo oružje“, piše britanski list The Sun, pozivajući se na mišljenje stručnjaka.

Rušenje Krimskog mosta, na koji je Putin toliko „ponosan“, biće važan korak ka pobedi Ukrajine u sukobu sa Rusijom, pošto će glavni put snabdevanja ruske vojne grupe na Krimu biti presečen.

Barem tako misli Brajan Klark, viši saradnik na Hadson institutu i ​​direktor Centra za odbrambene koncepte i tehnologije. Prema njegovim rečima, Ukrajina će moći da uništi most, ali samo ako bude imala „pravo oružje“.

Generalno, prema Klarkovim rečima, za napad na Krimski most, Ukrajini će biti potrebno američkih lovaca F-16, od 20 do 40 britanskih projektila Storm Shadow ili njihovih francuskih SCALP pandana i pomorski dronovi.

Sve ovo bi istovremeno trebalo da pogodi most, rakete po gornjim konstrukcijama, a besposadne kamikaza čamci trebali bi da udare u podnožju mosta. Kao rezultat toga, most mora da se sruši, tvrdi Klark.

Najviše branjeniji most na svetu mogao bi da bude uništen višestrukim vazdušnim i morskim napadom u stilu ‘Velikog praska’, rekao je stručnjak.

Ranije je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Budanov obećao da će uništiti Krimski most do kraja prve polovine ove godine.

„Učinićemo to u prvoj polovini 2024. godine“, rekao je visoki zvaničnik GUR-a i dodao da šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov već ima „većinu sredstava za postizanje ovog cilja“.

Prognoze u vezi sa rušenjem Krimskog mosta

Kerčki most je do sada dva puta bio pogođen i odmah potom popravljan. U julu 2023. ukrajinske pomorske bezposadni čamci naneli su štetu na delu puta. U oktobru 2022. godine, eksplozija kamiona bombe izazvala je pad nekoliko delova mosta u vodu. Sve je sanirano u najkraćem mogućem roku.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Ako bi most bio trajno ugrožen, Moskva bi bila prinuđena da transportuje zalihe kroz južnu Ukrajinu.

U februaru je šefica za komunikacije Odbrambenih snaga južne Ukrajine Natalija Humenjuk rekla da Ruska Federacija priprema rezervni plan u slučaju rušenja Krimskog mosta.

Prema njenim rečima, Rusi su započeli izgradnju železničke pruge u zoni Zaporoške i Hersonske oblasti kako bi izbegli potpunu blokadu logistike u slučaju rušenja mosta na Krimu.

Komandant Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine viceadmiral Aleksij Neijpapa najavio je da će 2024. biti godina „urušavanja“ Krimskog mosta.

Sa svoje strane, vojni ekspert Oleg Zdanov ne sumnja da će Krimski most biti napadnut 2024. godine. “Da biste to uradili, potrebno je uništiti oslonac, bez kojeg će biti nemoguće obnoviti most. Ovo se može uraditi pomoću dronova ili projektila Storm Shadow, SCALP i ATACMS,” smatra Zdanov.

Takođe, Zelenski je u više navrata tražio od Berlina krstareći raketni sistem Taurus (rakete slične Storm Shadow/SCALP, ali sa nešto boljim karakteristikama), ali je Olaf Šolc do sada odbijao, uz obrazloženje da bi ovaj gest eskalirao sukob.

taurus storm shadow scalp
taurus storm shadow scalp

Bivši glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, penzionisani američki general Ben Hodžis, rekao je da bi “uništavanje mostobrana na Krimu bilo poniženje za Putina i da bi izazvalo ozbiljne probleme okupatorima”. On je uveren da će Ukrajinci pronaći potpuno neočekivan način da unište infrastrukturni objekat.

42 KOMENTARA

  1. Па треба сравнити ту гамад од Енглеза да свет одахне и прогледа…

    4
    1
  2. Zluradi Britanci😂😂😂, njima onako degenerisanima, ne treba rat da nestanu. Doveli su Arape i Indijce da im poprave krvnu sliku, ali bezuspesno, jedino su britanke srecne.i zadovoljne😂😂😂😂😂

    11
    1
  3. Kad im Rusi posalju jednu podvodnu raketu koja pravi cunami do 400m visine, nema vise Engleske ima da nestane sa zemaljske kugle. Samo nek se igraju sa svojim narodom.

    51
    3
  4. Добро…изгледа да је време да се мишија рупа испод ЛаМанша затрпа

    50
    2
  5. Hmmm englezi I ameri postaju klasucni teroristi savremenim I partizani nekadasnjim jezikom a Ukrajinci nazalost ginu a ove fab 3000 su strasne I one manje su Jake a sta reci komicar pun para a sada mu vojska otkazuje poslusnost

    48
    2
  6. Ako se na englesku ne baci atomska svet ce i dalje da smrdi jer oni su toliko smrdljivi da moze samo nuklearka da spsi svet najvece zlo koje je djavo stvorio su latini njih bog nije stvorio takve debile nemoze bog da stvori to su izrodi od djavola samo rusi mogu i nadam se da to rese da ih iskorene kao buve to i jesu

    127
    102
    • Енглези су највећи окупатори у свету,колонисти ,Африка се још опорљава од њих а у Србији да налог да било који роб уђе биће слободан човек,код њих и даље постојала робовласничка друштва!

      13
      1
  7. Djilkose iz britanije ne zanima sa koje se strane gine bitno je da ginu rusi zato dragi ukrainci shvatite da vas latini zavlace to su stare varalice oni dobro nisu doneli nikome na svetu latinima oni donose haos bedu drogu prostituciju suze tugu zal ina kraju ispostave racun koji morate da platite zato vas molim bezite od njih iste vam je fele vas glumac koga je postavio zapad

    70
    2
  8. Te vesti ne treba pratiti one samo truju um i imaju za cilj bas to da nas drže pod tenzijom . A u ostalom britanci su govna i treba ih zaobilaziti u širokom luku jer smrde

    57
    1
  9. Imali vecih skotova na svetu od Engleza pitam se…i nadam da ce im Rusi u skorije vreme “zaciniti”corbu…

    62
    1
  10. Sami Ukrajinci ne mogu da ga sruše!! Srušiće ga Britanci kao i do sada kako navode projektile!! A i ako ga sruše,kakve to ima veze?? Ishod rata neće đoći da se promeni,a Rusi će ponovo da ga izgrade!! Bolje ti Britanci kako su poslali u smrt već 720 000 ukrajinslih vojmika!!

    37
    1
    • Па шта? Изградиће га поново!
      Али источном фронту тај мост није потребан,до Кијева се може доћи и без моста. У сваком случају тако нешто би само убрзало пад целе Украјине,био би то само окидач за општу и брзу офанзиву. Али Руски генерали то сигурно знају.

      41
      1
  11. Мислим да завршетак овог лудила ће морати да се нешто тектонски деси после чега ће усијане главе са једне, друге, треће, десете стране да спусте лопту и да ће не да се дозову памети, јер је очигледно немају страст и мржња тренутно су им преплавили мозгове. То што ће да их заустави ће да буде СТРАХ. Страх је оно што човека спута и набије га у мишју рупу, одакле само светле окице. Тада већ почиње да у мозгу ради друга хемија, то важи за поприличан број људске богами и животињске популације. Дал’ тога има и код биљака, има и оних који то проучавају. Е сад шта ће то тектонски да буде, човечијом руком направљено и управљано, моћ природе која човека може да тотално паралише, неко/нешто нама непојмљиво, то ћемо да сазнамо, боље пре, касније ће можда да последице буду много заје…није.

    46
    1
  12. Nisam ni čitao šta prognoziraju Britanski debili! Vrlo je moguće da će srušiti ili uništiti krimski most, samo ne mogu da zamislim šta će Ukrajincima za uzvrat uništiti i srušiti Rusi?! Od toga mi podilazi jeza, s obzirom da Rusi ne sede skrštenih ruku, i već su u izradi bombe FAB6000 i FAB9000, a pominju se i neke rakete koje su već napravile haos, a niko ih nije ni vodeo ni registrovao! O izradi novih raketa” nosača”, i dekonzerviranju par desetina hiljada nuklearnih bojevih glava, da i ne govorim! Ako Ukrajina nastavi ovakvim tempom i ponašanjem, vrlo brzo će se vratiti u strednji vek!

    167
    2
    • Tako je . Verujem da ti je Putin posalo spisak svega pa znaš. A i vidim da si ozbiljan strateg . Jel to prirodni talenat ili si išao na obuku. Meni deluje da su oba slucaja u pitanju . U svakom slučaju si slučaj. Alo bre koga treba da boli uvo vise za taj rat jasno je ko dan da rusi nece izgubiti ali ga brate nece ni dobiti. Uvek je problem kad se rat završi jer onda kreću pitanja a što a zbog koga i gde je poso gde su plate .

      54
      10
  13. Al kenjaju ovi englezi smrdljivi. Sa Amerima to su teroristi najveći. Pa da moze davni dana bi bio srušen. Jeste čuli za posejdona jedan je dovoljan generale ili agente . Nije Rusija Srbija da pisate po njoj

    175
    19
  14. Da su mogli i da imaju cime srusili bi ga do sada. Pokusaja ce biti, ostecenja ce biti ali rusenje…teeskoo. Zao mi naroda. Mogli su se dogovoriti kao ljudi.

    60
    1
    • Tako je . Kao što bi se mi dogovorili za Kosovo . Mada mi smo izabrali ko ce se digoviriti tj vec dogovorio umesto nas. Svi znamo da bez rata nema kosova u srbiji. Ali dobro kažeš da ne gine narod .

      51
      6
  15. Ovaj je baš šašav, sve to u jednom trenutku da udari o most i on će pasti.
    Mislim da je takođe realističnije da navedu krdo slonova da maršira preko mosta, tako će sigurno takođe pasti.

    39
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave