NaslovnaNovostiUkrajina će uništiti Kerčki most u prvoj polovini 2024, tvrde zvaničnici Obaveštajne...

Ukrajina će uništiti Kerčki most u prvoj polovini 2024, tvrde zvaničnici Obaveštajne uprave ukrajinske vojske

U novoj operaciji protiv Ruske Federacije, najviši zvaničnici HUR/GUR (obaveštajne strukture ukrajinske vojske) javno su govorili o planovima za postizanje dugo željenog cilja Kijeva: zauzimanje Krima, uključujući i uništenje Kerčkog mosta koji su podigli Rusi nakon aneksije poluostrva u aprilu 2014. godine.

Verovatno za mnoge očekivano, upravo britansko glasilo Gardijan predstavlja „planove“ koje dele zvaničnici GUR-a na čelu sa Kiriom Budanovim, koji tvrde da je uništenje Krimskog mosta neizbežno.

Ovaj signal iz Kijeva samo dodatno povećava napetost i bezbednosne mere koje je preduzela Ruska Federacija da zaštiti Kerčki most – ključni koji povezuje poluostrvo sa konenom Rusijom.

Međutim, još važnija za Ruse je simbolična vrednost mosta; njegovo uništenje bi predstavljalo veliki udarac imidžu Rusije i ruske armije.

GUR: uništenje je “neizbežno”

Kako piše Gardijan pozivajući se na visoke zvaničnike GUR-a, vojska te službe planira treći napad na most i tvrdi da je njegovo uništenje “neizbežno”.

Kako britansko izdanje takođe “primećuje”, “za Putina je most simbol jednog od najvećih političkih dostignuća: povratka poluostrva Rusiji 2014. godine.”

Istovremeno dodaju da je za Kijev “most zastrašujući simbol nelegalne aneksije poluostrva”.

Gardijan takođe piše da će “njegovo uništenje ojačati ukrajinsku kampanju za oslobađanje Krima i podići moral na bojnom polju i van njega.”

GUR: Učinićemo to u prvoj polovini 2024

„Učinićemo to u prvoj polovini 2024. godine“, rekao je visoki zvaničnik GUR-a i dodao da šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov već ima „većinu sredstava za postizanje ovog cilja“.

budanov
budanov

Gardijan napominje da nije jasno kako će ukrajinski napad biti izveden – „postoje ozbiljne sumnje da je GUR sposoban da izvede specijalnu operaciju protiv tako dobro zaštićene i očiglednog cilja“.

Prognoze u vezi sa rušenjem Krimskog mosta

Kerčijev most je do sada dva puta bio pogođen i odmah potom popravljan. U julu 2023. ukrajinske pomorske bezposadni čamci naneli su štetu na delu puta. U oktobru 2022. godine, eksplozija kamiona bombe izazvala je pad nekoliko delova mosta u vodu. Sve je sanirano u najkraćem mogućem roku.

Ako bi most bio trajno ugrožen, Moskva bi bila prinuđena da transportuje zalihe kroz južnu Ukrajinu.

U februaru je šefica za komunikacije Odbrambenih snaga južne Ukrajine Natalija Humenjuk rekla da Ruska Federacija priprema rezervni plan u slučaju rušenja Krimskog mosta.

Prema njenim rečima, Rusi su započeli izgradnju železničke pruge u zoni Zaporoške i Hersonske oblasti kako bi izbegli potpunu blokadu logistike u slučaju rušenja mosta na Krimu.

Komandant Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine viceadmiral Aleksij Neijpapa najavio je da će 2024. biti godina „urušavanja“ Krimskog mosta.

Sa svoje strane, vojni ekspert Oleg ZJdanov ne sumnja da će Krimski most biti napadnut 2024. godine. Da biste to uradili, potrebno je uništiti oslonac, bez kojeg će biti nemoguće obnoviti most. Ovo se može uraditi pomoću dronova ili projektila Storm Shadow, SCALP i ATACMS.

taurus
taurus

Takođe, Zelenski je u više navrata tražio od Berlina krstareći raketni sistem Taurus (rakete slične Storm Shadow/SCALP, ali sa superiornim karakteristikama), ali je Olaf Šolc do sada odbijao, uz obrazloženje da bi ovaj gest eskalirao sukob.

Bivši glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, penzionisani američki general Ben Hodžis, rekao je da bi “uništavanje mostobrana na Krimu bilo poniženje za Putina i da bi izazvalo ozbiljne probleme okupatorima”. On je uveren da će Ukrajinci pronaći potpuno neočekivan način da unište infrastrukturni objekat.

Podsetimo, većini do sada ukrajinskim raketnim i dronovskim napadima na Krim prethodile su izviđačke misije zapadnih špijunskih letelica zaličitih tipova, ponekad čak i pet u isto vreme.

24 KOMENTARA

  1. У основи читав овај рат се води на територији Русије одн. у федералним републикама Луганска, Доњецка и Запорошке области које су се легално, након референдума организованим по Украјинском уставу и законима, прикључиле Руској Федерацији

    38
    2
  2. taj most moze da se osteti da se srusi kompletan bas tesko jer je predugacak za tako nesto, nije to recni most naprimer na dunavu, moze da se srusi par stubova i to je to…posle nekog vremena ce biti ponovo obnovljen…most je sada vise simbol Rusije i vise sluzi za civilne svrhe nego vojne, Rusija ima logistiku sa Istokom i Jugom sad kopnenim putem…ako su uspeli da bez mosta izvrse aneksiju Krima uspece i bez mosta da ga zadrze, kad jednom svi koji prate ovaj sukob shvate da se Rusija nece povuci sa Krima, DNR, LNR i Zaporoske oblasti koju sad drzi po cenu globalnog sukoba svetskih razmera bice lakse da se ovaj rat okonca….samo da Rusi prodju granicu gde je Rusko stanovnistvo vecinsko (zato Harkov jos nije pao jer bi civilne Ruske zrtve bile prevelike) znaci prodju vise se nece ustrucavati kao sad….zato je bolje da se sto pre sedne za sto i napravi neki kompromis za sve dobar…ovo sto predlaze zapad ili plan sa granicama iz 1991 je toliko smesan i ne realan trenutno..bez obzira…Gruzini su predali Osetiju i Juznu Abhaziju odrekli se Nato-a i sad slobodno mogu da zive u miru…njih je zapad prvo nasankao…

    185
    54
  3. Šta mlsliš da je neko napao Srbiju i svi likuju kako bi se mi osećali. Ne mogu shvatiti one koji likuju na okupatora.

    73
    105
    • pa taj Nato nam je otikunuo deo teritorije ako se dobro secamo, ovoj sukob nikad nebi postojao da se NATO nije umeso u unutrasnje stvari Ukrajine, prvo je zapad preko Gruzije pokusao da destabilizuje Rusiju, znamo kako su Gruzini prosli, probali su na 100 nacina…i onda su odlucili da to probaju preko Ukrajine i verovartno ce i tu lose proci…koje sledeci ne znam….ali se zapad nece smiriti dok jedna od dve strane se ne slomi, veca verovatnoca ce biti da ce se Evropa slomiti (USA se izvlaci polako okrece se saveznicima u Aziji)…Rusi nece odustati njihov narod moze da zivi sa raznim ogranicenjima za razliku od Evropljana….zivece na korenju ali odustati nece…zapampti moje reci…

      308
      47
  4. Konacno vam je doslo iz guzice u glavu uradicete to znajuci da ce rusija zavrsit sa vama posle toga naravno unkorist rusije a most ce se potom opet izgradit

    50
    31
    • …..taj most je privremeno resenje.
      Sada RF ima”kopnenu vezu sa bracom”…KIJEVSKA RUSIJA SE VRACA KUCI.

      180
      62
    • Bolje da misle o”TORPEDAMA”koji su oko ostrva….spavaju.A treba cetiri komada da uniste”PIRGAVE VODENE KURVE”.

      51
  5. Nemože bedna ruska vojska da uništi generala Budanova Heroja Ukrajine , pokušali su ruski pacovi već desetak puta i uvek slomili zube ! Večna Slava Ukrajini i hrabrih Herojima Ukrajine!🤗🇺🇦💪👏👍

    8
    234
    • Jao bre Stevice crni Stevice, koliko nickova imas, i u svima koristis iste izraze nazive koji svedoce o tvom osludnom intelektu.

      28
      1
    • Stevo par pitanja:
      -Dali nosis dedino prezime.?
      -Dali znas naziv”Ksne slave predaka”.?
      -Dali znas groblje predaka.?
      -Kada cete da postavite spomenik na trgu pored”Bana srbina”jos jednom”fals srbinu?
      -Taj vas”SPASITELJ-UJEDINITELJ”koji vam je dao drzavu sahranjen na”OPLENCU…TOPOLA KG”.On vas je spasio da umrete u balegi”BECKI KONJUSARI”….CIBE KWRINO POKATOLICENA NE POGANI SAJT….VUCE TE KRV…NIJE VODA.

      50
      1
    • Дао ти Бог памети,прочитај мало историју и видећеш како и када је Крим дат Украјини?А то да су хероји,и то ти се дивим када су по теби хероји они који побише толико цивила од 2014 до данас по Донбасу.Тиме само показујеш мој “Стевице” стање своје психе и свој дух.За кога си,такав си.

      44
      1
    • Nevjerovatno si glup ili se drogiraš,zabole Ruse ko će voditi ukrajince bitno da oni polako nestaju za intetes zapada,sve im je unisteno a i prezadizeni su da narednih 1000g. ne mogu vratiti dugove

      17
    • О па где си Бука(чу) из ‘лијепе ваше’ (ил неке западне ембасаде по пропаганд-дужности) сад су узео и србско име Стевица да нас превариш (сад си Стевица Бука) ал не можеш то – јер ми Срби смо варвари, имамо чист мозак и здрав интелект, и одмах намирешемо такве, а стил коментара ти је остао исти, баш си јадан и прост. Промени нешто! Ал опет ћемо те открити!/ И што долазите на наше портале више, нико вас не зове, ми на ваше не идемо! Ви сте мислили кад сте се отцепљивали да ми без вас нећемо моћи и да ћемо кукати за вама, а сад кад видите да није тако и да нас ‘заболе уво’ за вама криво вам је и опет трчите код нас. Ајд оканите се више и идите својим путем!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave