NaslovnaNovostiIran je, između ostalog, napao Izrael svojim najnovijim dronovima Šahid-238

Iran je, između ostalog, napao Izrael svojim najnovijim dronovima Šahid-238

Kao odgovor na rastuće tenzije na Bliskom istoku, Iran je pojačao upotrebu dronova u svojoj vojnoj strategiji protiv Izraela.

Prema informacijama koje je Sky News Arabia dobio od izvora u iranskim bezbednosnim vlastima, u napadima su uključeni dronovi kamikaze tipa Shahed-238.

Upotreba dronova Shahed 238, poznatih po svojoj sposobnosti da nose eksploziv i izvode precizne udare, naglašava ozbiljnost Teherana u trenutnom sukobu.

Ove bespilotne letelice predstavljaju značajnu pretnju zbog svojih tehničkih mogućnosti i sposobnosti da prodre duboko u neprijateljsku teritoriju.

Sa svoje strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su upotrebu bespilotnih letelica od strane Irana i istakle da su sve vojne jedinice u stanju pripravnosti. Kao odgovor na ove izazove, izraelski sistemi protivvazdušne odbrane su mobilisani da presretnu i neutrališu pretnju iz vazduha.

Prema pisanju zapadnih medija, Izrael i njihovi saveznici SAD i Britanija uspeli su da obore oko 180 dronova, a drugi deo nije stigao do izraelske teritorije, verovatno zbog aktivnog dejstva opreme za elektronsko ratovanje.

Shahed-238 

Vrhovni vođa Irana Seyyid Ali Hüseyni Hamenei je  19. novembra 2023. godine posetio izložbu Vazdušno-kosmičkih snaga Revolucionarne garde na Ashura Aerospace University of Science & Technology u Teheranu.

Ovde su su mu predstavljeni uzorci najsavremenijeg i najnaprednijeg oružja ali, posebnu pažnju su privukla tri modela jurišne bespilotne letelice Shahed-238, koja je očigledno razvijena iz Shahed-a-136, odnosno, ruskog „polubrata“, Gerana.

Iranski dron je napravljen po dizajnu „bez repa“ sa izraženim trupom, glatko spojenim sa delta krilom. Raniji pogon, preuzet sa „mopeda“, zamenjen je turbomlaznim motorom male veličine.

Sva tri modela imaju elegantnu mat crnu boju, što sugeriše upotrebu antiradarskog premaza za smanjenje radarskog potpisa. Još interesantnije je njihovo navodno punjenje.

Američka specijalizovana publikacija The Drive veruje da prvi model Shahed-238 može biti opremljen antiradarskom glavom za navođenje i suzbijanje/uništenje neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane (SEAD/DEAD).

U drugoj verziji, dron može da nosi aktivni radarski tragač, koji bi mu omogućio da pogodi čak i pokretne mete ako ima sistem za prepoznavanje.

U trećoj varijanti, dron je opremljen elektro-optičkim/infracrvenim sistemom navođenja. Zapadni stručnjaci nagađaju da li se pasivni infracrveni senzor koristi za autonomno otkrivanje izvora toplote, ili se koristi sistem kada operater koristi video sa senzora da vodi UAV do cilja.

shahed 238
shahed 238

Modernizovani iranski dron može da se lansira sa kamioneta pomoću rakete-nosača za jednokratnu upotrebu. Na snimku sa testiranja, Amerikanci su ispitali sferičnu kupolu sa elektrooptičkim senzorom ispod nosa Šahed-238, zaključivši da UAV može da se koristi ne samo u udarne svrhe, već i za izviđanje.

Vrlo je verovatno da novostvoreni Šahed-238 više nije originalni razvoj Irana, već proizvod duboke saradnje ruskog i iranskog vojno-industrijskog kompleksa, izgrađen na iskustvima stečenim tokom SVO.

3 KOMENTARA

  1. Пошто је Израел дигао све своје борбене авионе у ваудух, требали су да им бомбардују све полетно слетне писте да авионе не могу да врате у базе. Бадава им базе за авионе ако немају аеродромске писте!

  2. Нису користили 238,његов домет је око 500 км,што не дозвољава могућност коришћења да Иранске територије,такође постоје снимци лета камиказа преко Ирака где се чује карактеристични звук СУС мотора

    1
    7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave