NaslovnaNovostiDa li masivni iranski udar na Izrael ukazuje na to da Iran...

Da li masivni iranski udar na Izrael ukazuje na to da Iran ima nuklearno oružje?

Masovni iranski napad na Izrael pokrenuo je pitanje moguće eskalacije sukoba u nuklearni.

Skoro svi dronovi i projektili su oboreni pre nego što su stigli do izraelske teritorije, rekao je američki predsednik Bajden. Ovo je bio prvi put da je Iran direktno napao Izrael sa iranske teritorije.

Izveštava se da se izraelska vojska sprema da pokrene „odmazdu” na Iran, ali tek nakon konsultacija sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom ovih vrsta konsultacija, koje su već započete, razmatra se pitanje identifikacije konkretnih ciljeva za „odmazdu”.

U tom kontekstu, bliskoistočni izvori navode da glavno pitanje za konsultacije sa Sjedinjenim Državama nije toliko identifikacija ciljeva, već pre identifikacija specifičnog oružja za izvođenje napada. A diskusija se vrti oko mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja na iranskoj teritoriji.

Zauzvrat, masovni napad Irana na sam Izrael ukazuje da je Teheran spreman za različite scenarije, uključujući nuklearne. Shodno tome, ovo indirektno ukazuje na veliku verovatnoću da Iran stvori sopstveno nuklearno oružje.

Podsetimo, u februaru ove godine 45. predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp saopštio je da je Iran ušao u završnu fazu dobijanja nuklearnog naoružanja.

Prema Trampu u to vreme, Iran bi „mogao da ima nuklearnu bombu u roku od dve nedelje“. Te „dve nedelje“ su već prošle, a ako je verovati izjavama bivšeg predsednika SAD, Iran je mogao da stvori nuklearno oružje.

Napadom na Izrael kao odgovor na bombardovanje konzulata u Siriji, Iran bi mogao pokazati da Teharen i Tel Aviv sada imaju paritet u pogledu naoružanja, uključujući nuklearno oružje, i da ovu činjenicu moraju uzeti u obzir i Netanjahu i američke vlasti.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave