NaslovnaNovostiMinistar spoljnih poslova Ukrajine: Blizu smo da ubedimo saveznike da nam pošalju...

Ministar spoljnih poslova Ukrajine: Blizu smo da ubedimo saveznike da nam pošalju 2 baterije Patriot i jednu SAMP-T

Šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem o sistemima protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je Ukrajina u „aktivnim pregovorima” u vezi sa dve baterije Patriot i francusko-italijanskim sistemom Samp-T.

Prema njegovim rečima, sve baterije Patriot na kraju zavise od odluke SAD, jer je reč o američkom sistemu.

„Sigurno znamo gde je i šta je. Sada su u toku aktivni pregovori oko 2 baterije Patriot i jedne baterije SAMP-T“, rekao je on u intervjuu koji je objavljen u emisiji koju po komandi emituju svi ukrajinski TV kanali.

Kuleba je siguran da kada bi zemlje u kojima se ti sistemi sada nalaze spremne da ih predaju Ukrajini, to bi bilo „pitanje nedelja” i Kijev bi mogao da ih primi.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
Dmitro Kuleba, MSP Ukrajine

Takođe, šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem o potrazi za PVO sistemima za Ukrajinu.

Kuleba je napomenuo da su razgovarali o konkretnim koracima o tome kako Italija, koja predsedava G7, može aktivno da učestvuje u potrazi za sistemima PVO i donošenju odluka o njihovoj isporuci Ukrajini.

PVO je vruća tema

Ukrajini je navodno ostalo još nekoliko sistema Patriot i bateriju Samp-T, koji su sposobni da obaraju pojedine ruske rakete i avione, ali njihov broj je nedovoljan.

Usred bombardovanja, ukrajinski zvaničnici su više puta pozivali, zahtevali i obraćali se autoritativno svojim partnerima da im hitno predaju takve sisteme kako bi zaštitili gradove i kritičnu infrastrukturu u zemlji.

Kijev momentalno zahteva prenos sistema Patriot iz Poljske, Rumunije i Španije, izjavile su za Fajnenšel tajms dve osobe upućene u pregovore.

Međutim, saveznici su rekli da ne planiraju da pošalju više sistema u Ukrajinu, tvrdeći da moraju očuvati svoje odbrambene sposobnosti. Koliko je PVO sistema Patriot potrebno Ukrajini i koliko ih je zaista ostalo u svetu pročitajte ovde.

Podsetimo, okvrino Patriot baterija košta oko 1,1 milijardu dolara: 400 miliona dolara za sistem, 690 miliona dolara za rakete – cena jedne rakete PAC-3 se procenjuje na 4,1 milion dolara.

aster 30 sampt
aster 30 sampt

Sa druge strane, prema istraživanjima savremenih raketa protivvazdušne odbrane, SAMP/T je jeftiniji sa nešto preko 500 miliona dolara za bateriju i 2 miliona dolara po raketi presretaču Aster-30.

Koliko Patriot sistema preživelo u Ukrajini tokom ovog sukoba se tačno ne zna, niti će se verovatno ikada saznati, međutim, s obzirom na kampanju Kijeva bez presedana za novim sistemima, može se pretpostaviti da je broj izuzetno nizak.

SAMP/T – Mamba

SAMP/T, poznat u francuskoj vojsci i kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thales-a. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km.

Ovaj sistem se koristi za zaštitu od vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere i balističke projektile, pružajući efikasnu odbranu protiv neprijateljskog vazduhoplovstva.

SAMP/T Mamba se sastoji od lansera sa raketama, sistema za upravljanje vatrom i komandnog vozila. Lanser je platforma sa vertikalnim lansirnim kontejnerima u kojima se smeštaju rakete. Sistem za upravljanje vatrom omogućava praćenje i identifikaciju ciljeva, dok komandno vozilo upravlja celokupnim sistemom.

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema. 

SAMP/T Mamba koristi dvostepene rakete zemlja-vazduh, koje imaju sposobnost presretačkih dejstava na velikim daljinama. Rakete su opremljene naprednim vođenim sistemima i mogućnostima manevrisanja tokom leta radi obezbeđivanja preciznosti i presretanja ciljeva.

mbda aster 30 sam sistem
mbda aster 30 sam sistem

SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

27 KOMENTARA

  1. U Rusiji su hvala BOGU i Putinu još uvek Tata i Mama….Očuvanje porodice kao osnovni koncept življenja i svrha postojanja. Nato sluge i ostali satanisti bi to vrlo rado da unište ali su se debelo zajebali. Živeo PUTIN.

    217
    29
    • Najveća stopa razvoda na svetu je u toj porodičnoj rusiji, a opše je poznato da su ruskinje najveće svetske eskort dame a muškarci najveći pijanci i nasilnici, ako tome kao zemlja težimo onda je ok.

      • ALI U RUSIJI ZNASE KOI JE MAMA I KOJE TATA .I NEMA PEDERA NI LEZBEJKI..A KOD OVE DEON KRATE NEZNASE NI RED NI POCETAK..SAMO DA HUSKAJU I DA ZIVE OD TUDJE KRVI .I DA PRAVE RATOVE SFUDA PO SVETU..

  2. SAMP/T i Patriot, najduze traju😂😂😂😉, posto imaju bolje 3D radare, i rakete su savremenije, ali Rusi imaju protiv otrov u vidu Kinzala, kliznih bombi i lutajuce municije, od kojih nema leka.

    24
    11
    • Kukuleba kaže da su spremni da ga prime.Ma odavno spremni samo ruje gi malko silje al polako ima vremena da ga ukri prime.Kukuleba budeš strpljiv.

      15
      33
  3. Đžaba Vam PVO, avioni i NATO vojska, medved je probuđen i došao je po svoje, na radost slobodarskog sveta!!!

    64
    6
    • Baš se vidi taj slobodarski svet gde se ubivaju neistomišljenici, svi koji nisu za poremecenog diktatora i svi koji su za mir , ubivaju se naučnici, novinari, gde vlada medijski mrak i propagandni komunistički mediji

      31
      231
      • To nisi neistomisljenici i ne ubivaju se nego se ubijaju i treba da se ubijaju jer su skuge satane i zele da se Rusi vrate u doba 90 tih tj da krcme zemlju za male pare a na racun te satanisticko liberalno transgenderske mase i duboke drzave.Sa vama njihovim.poklonicima samo tako moze i mora

        128
        9
      • Ako su ukrajinci “SLOBODARSKI SVET” ko ubi silan ruski narod u Ukrajini u proteklih 10 godina, ko ote ruske crkve na teritoriji Ukrajine. Odakle toliki FAŠIZAM u Ukrajini. I na kraju da vas pitam gde vi živite kada ovo pišete. ?

        30
        28
        • Kad su ruski teroristi ušli na Krim i donbas i počeli rat i ubijali i prognali redom civile koji se ne slažu sa njima nisi ništa pisao. Većina stanovnika Donbasa su Ukrajinci po svim popisima a 91 je bio referendum na Krimu gde se većina izjasnilo da želi da ostane u sastavu Ukrajine, niko ne želi sa orcima da živi na planeti zemlji osim zatucanih putinofila u srbadiji

          • Ti samo pises o Rusima…Ajde malo da pricamo o Amerima, sta su oni radili po svetu? O tome sigurno ne zelis da pricas? Posto i cela evropa zna ko su Ameri xD

          • Pametnjakoviću,
            Malo si se zbunio i pobrkao lončiće,
            U pravu si, Referendum je bio, i preko 90% se izjasnilo, ali da želi u sastavu rusije jer preko 90% rosa živi tamo.
            Zato informiert se pre nego lupaš gluposti

            5
            1
      • Ma da u pravu si, u Rusiji je mrak,ali je na zapadu sve, čisto i transparentnost, pravedno i čedno. Zašto li onda drže Asanza heroja slobodarskih medija u zatvoru i preti mu se teškom kaznom. Jel to ta zapadna sloboda i demokratija. Jeli bratac,odgovori .

        38
      • Slobodarski, mislis na Asanaza, ili mislis da znaju sta se desava u nekom zatvoru u Sibiru a ne znaju ko je ubio Epsteina u najnaprednijoj zemlji na planeti

        10
        4
      • Majko Milan, koj si ti šaban,
        Lupiš nešta i ostaneš żiv, misliš da i ti znaš nešta pametno da izjaviš?
        Ne bih rekao

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave