NaslovnaNovostiPrimarno oružje Izraela za udare dugog dometa, lovac F-15 oštećen tokom „hitnog...

Primarno oružje Izraela za udare dugog dometa, lovac F-15 oštećen tokom „hitnog sletanja“

Lovac F-15 izraelskih vazduhoplovnih snaga (IAF) prinudno je sleteo u vazduhoplovnu bazu Tel Nof, koja se nalazi otprilike 25 kilometara južno od grada Tel Aviva, 11. aprila nakon što je doživeo tehnički kvar, navodi izraelska Javna radiodifuzna korporacija, poznata kao Kan na hebrejskom.

Borbeni avion je pretrpeo štetu nakon sletanja, izvestio je Kan, napominjući da incident nije rezultirao žrtvama.

F-15 IAF-a se smatra primarnim oružjem Izraela za udare dugog dometa. Zanimljivo je da je incident u vazduhoplovnoj bazi Tel Nof prijavljen odmah nakon što je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua objavila da je Netanjahu posetio neotkrivenu bazu F-15.

Tokom svoje posete, Netanjahu je obećao da će uzvratiti na svaki napad koji Iran može da izvede kao odgovor na izraelski napad 1. aprila na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije, Damasku, u kojem je poginulo 13 ljudi, uključujući više komandante Korpusa garde Islamske revolucije.

„Nalazimo se u izazovnim vremenima. Nalazimo se u jeku rata u Gazi koji se nastavlja punom snagom. Pored toga, nastavljamo sa neprestanim naporima da vratimo naše taoce, ali se takođe pripremamo za izazove sa drugih frontova“, rekao je Netanjahu pilotima u bazi.

„Postavili smo jednostavan princip: svako ko nas udari, mi ga udarimo“, rekao je Netanjahu, očigledno misleći na iranske pretnje da će izvesti napade na Izrael. „Spremni smo da ispunimo naše odgovornosti za bezbednost Izraela, u odbrani i napadu.

f 15 i izraelskog rv
f 15 i izraelskog rv

„Ja i ceo Izrael vam verujemo“, rekao je premijer pilotima F-15, poželevši im „puno uspeha“.

Dan ranije, Blumberg je izvestio da je veliki iranski napad na Izrael neizbežan i da bi se mogao dogoditi u narednim danima. Pre samo nekoliko sati objavili smo izveštaje brojnih agencija koji se pozivaju na američke bezbednosne službe, koje su i izvor ovih očekivanja.

Pozivajući se na ljude koji su upoznati sa procenama američkih i izraelskih obaveštajnih službi, novinski mediji navode da bi Iran mogao da izvede napade koji uključuju visokoprecizne rakete i bespilotne letelice samoubice na vojne i vladine lokacije u Izraelu.

General Majkl Kurila, šef Centralne komande Sjedinjenih Država, doputovao je u Izrael 11. aprila, kako smo pisali, da bi održao konsultacije sa ministrom odbrane Joavom Galantom i drugim zvaničnicima kako bi razgovarali o pretnji iranskog napada.

Izraelski F-15

Iako su stelt mogućnosti poput F-35 koje takođe poseduje Izrael odsutne, najnovija verzija F-15, poznata kao F-15EX, veoma je cenjena zbog svog velikog dometa leta. Ova karakteristika F-15 izdvaja od svih ostalih aparata koji dolaze iz zapadnog sveta.

Iako je njegov domet manji u poređenju sa mnogim modernim ruskim i kineskim lovcima, kao što je Su-35 koji je nedavno prodat izraelskom regionalnom konkurentu, Iranu, Izrael ceni domet svojih F-15. Ovaj atribut omogućava potencijalne udare na ciljeve unutar iranskih granica.

F-15 je najstariji lovac koji se još uvek proizvodi u svetu, sa svojim prvim letom 1972. godine, letelica je stara 52 godine. Međutim, najnovija verzija, F-15EX ima solidan niz mogućnosti kao što je jedan od najmoćnijih radara na lovcima u zapadnom svetu, APG-82.

f 15ex 1
F-15EX

Uparen sa savremenom avionikom, nizom naprednog naoružanja i modernim kompozitnim delovima aviona, idalje predstavlja dobru imovinu.

Izrael je poslednji put opremio svoju flotu sa F-15 još 90-ih godina. Ova nabavka je uključivala 25 udarnih lovaca F-15I, koji su činili jednu eskadrilu. Pored toga, nabavili su nekoliko desetina prethodnih modela F-15A, B, C i D tokom Hladnog rata.

Novi F-15 Tel Avivu potrebni odmah

Trenutno je izraelska flota F-15 široko priznata kao najstarija još uvek u upotrebi širom sveta. Njihove operacije u velikoj meri zavise od zastarelih AIM-7 raketa vazduh-vazduh i radarskih sistema, bez pristupa mnogim novijim klasama vođenog oružja koje bi novi F-15EX mogao da primeni sa daleko većom efikasnošću.

Na sve to, neki izvori navode da će se svi novi F-15 prodati Izraelu razlikovati od onih koji se proizvode za američko ratno vazduhoplovstvo. Ove verzije će verovatno uključivati lokalno proizvedenu avioniku i oružje.

Zanimljivo je da je Stejt department već prosledio neformalno obaveštenje dva zakonodavna odbora, podstičući zakonodavce da počnu razmatranje zakona. Najmanje pet nezavisnih izvora navelo je da se potencijalna prodaja F-15 trenutno razmatra.

Izveštaji naovde da je Izrael zvanično zatražio 25 F-15 još u januaru 2023. godine, sa opcijom da nabavi dodatnih 25. Majkl Mekol, predsednik komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD, dao je zeleno svetlo ovom sporazumu krajem januara 2024. godine obaveštavajući o tome odgovarajuće kongresne kancelarije.

jedan od mig ova 29 tokom razlicite misije borbene obuke sa f 15 i f 16. izraelsko vazduhoplovstvo
MiG-29 zajedno sa F-15 i F-16. izraelsko vazduhoplovstvo

Uprkos značajnom smanjenju izraelske ekonomije zbog tekućih sukoba u Pojasu Gaze, predviđa se da će velikodušna vojna pomoć Sjedinjenih Država, bez premca ni kod jednog drugog saveznika čak ni Ukrajine, nadoknaditi značajan deo ovih troškova.

Međutim, sa sadašnjim tempom, čini se da je 2032. najraniji realan rok za završetak isporuke od 50 aviona.

Zanimljivo je dodati da se F-35 može pohvaliti nizom jedinstvenih avionskih pogodnosti i stelt sposobnosti koje ga čine istaknutim članom flote. Međutim, stručnjaci smatraju da se F-35 nije idealan kada je u pitanju potencijalni sukob punog obima sa Iranom, zahvaljujući čestim problemima i njegovom ograničenom dometu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave