NaslovnaNovostiEkspresna poseta komandanta američkog CENTCOM-a Izraelu: Nije pitanje da li će Iran...

Ekspresna poseta komandanta američkog CENTCOM-a Izraelu: Nije pitanje da li će Iran napasti, već kada

Situacija na Bliskom istoku može da eskalira veoma brzo, pri čemu se pretnja rata između Irana i Izraela koju je provocirao Tel Aviv, smatra vrlo verovatnom.

Bajden upozorava Iran: „ Naša posvećenost bezbednosti Izraela je gvozdena“

Američki predsednik Bajden upozorio je Iran da ne pokreće napad na Izrael u znak odmazde za napad na zgradu iranskog konzulata u Damasku, u Siriji, rekavši da će „zli režim biti kažnjen“.

Strahujući od skorog iranskog napada, on je rekao da će američka podrška Izraelu biti “gvozdena” i da će Vašington učiniti “sve što može” da ga zaštiti od napada Teherana.

Zvaničnici američke obaveštajne službe veruju da će napad uključivati „visoko precizne rakete“ direktno iz Irana, a ne proksi napad preko organizacija kao što je Hezbolah u Libanu.

iranska mornarica
iranska mornarica

“Učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući, posle sastanka sa japanskim premijerom Kišidom Fumijem, sa kojim je razgovarao između ostalog i o „događajima na Bliskom istoku, uključujući podršku za prekid vatre, sporazum o oslobađanju talaca i hitne napore za rešavanje humanitarne krize u Gazi“.

Američki predsednik je takođe rekao da obojica žele da se „suoče sa pretnjom” koju predstavlja Iran i rekao da Teheran „preti da će pokrenuti veliki napad na Izrael”, dodajući:

„Kao što sam rekao premijeru Netanjahuu, naša posvećenost bezbednosti Izraela od ovih pretnji iz Irana i njegovih zastupnika je gvozdena. Dozvolite mi da to ponovim, gvozdeni. Učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela .

Teheran: „Udar na Damask bio je ekvivalentan napadu na sam Iran“

U sredu je ajatolah Ali Homeini, iranski lider, rekao da je udar na Damask jednak napadu na sam Iran. Iranski vrhovni lider je ranije rekao da Izrael “mora biti kažnjen i da će biti kažnjen” za napad na diplomatsku bazu.

U očiglednom odgovoru Homeiniju, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da će Izrael odgovoriti ako Iran napadne Izrael sa svog tla.

Izrael je rekao saveznicima da čeka da se napad izvede pre nego što pokrenu kopnenu ofanzivu na Hamas u Rafi u Gazi, iako je nejasno koliko brzo bi ta operacija mogla da počne.

gvozdena kupola
gvozdena kupola

Vašington očekuje iranski napad na Izrael

SAD i njihovi saveznici veruju da su raketni ili dronovski napadi Irana ili njegovih zastupnika na vojne i vladine mete u Izraelu neizbežni, tvrde njihovi ljudi iz obaveštajnih službi.

Do mogućeg napada, verovatno upotrebom visoko preciznih projektila, moglo bi doći u narednim danima, rekli su, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Na to se gleda više kao na pitanje kada nego da li, rekao je jedan od bezbednjaka, na osnovu procena američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

SAD su aktivirale “svoje” arapske zemlje da intervenišu u Iranu radi deeskalacije

Takođe, američki izaslanik za Bliski istok Brett McGurk pozvao je ministre spoljnih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Iraka da pošalju poruku Iranu pozivajući ga na deeskalaciju sa Izraelom, što su oni i uradili, rekao je izvor, takođe anoniman.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su ministri spoljnih poslova četiri arapske zemlje razgovarali telefonom sa iranskim kolegama i razgovarali o regionalnim tenzijama. Bela kuća je odbila da komentariše ovo.

Taj “potez” usledio je nakon što je iranska novinska agencija objavila izveštaj na platformi X društvenih medija u kojem se navodi da je vazdušni prostor iznad Teherana zatvoren za vojne vežbe od ponoći.

Agencija je kasnije uklonila izveštaj i demantovala da je objavila takvu vest.

nova iranska hipersonična raketa stiže do tel aviva za 4 minuta
nova iranska hipersonična raketa stiže do tel aviva za 4 minuta

Nemačka avio kompanija Lufthanza saopštila je ranije nakon pažljive procene da je obustavila letove za i iz Teherana od 6. aprila do verovatno četvrtka, 11. aprila, “zbog trenutne situacije na Bliskom istoku”.

Miriše na barut

Strane diplomatske misije se pripremaju za moguće udare, praveći planove za vanredne situacije za evakuaciju usred zahteva izraelskim vlastima za hitne zalihe kao što su generatori i satelitski telefoni.

Još nije jasno da li će potencijalni napad Irana i njegovih zastupnika pretvoriti sukob u širi, dugotrajniji rat ili će ostati obuzdani.

Međutim, direktan iranski napad na izraelski grad bio bi prvi i značajno bi eskalirao neprijateljstva.

Izraelske ambasade se takođe vide kao mete mogućih napada nakon prošlonedeljnog udara u Damasku, gde je nekoliko njih širom sveta zatvoreno.

Šef CENTCOM-a posetio Izrael radi koordinacije oko mogućeg napada Irana

Majkl Erik Kurila sastaće se sa visokim izraelskim vojnim zvaničnicima, ministrom odbrane Joavom Galantom, prenose turski mediji.

Komandant američke Centralne komande general Majkl Erik Kurila posetiće Izrael u četvrtak kako bi razgovarao o koordinaciji planova odbrane od mogućeg napada Irana i njegovih zastupnika, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će se Kurila sastati sa visokim izraelskim vojnim zvaničnicima i izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom. U izveštaju medija se navodi da su izraelski zvaničnici rekli da se pripremaju za „mogući, bez presedana direktan napad na Izrael sa iranskog tla“, dodajući da će Izrael uzvratiti.

iranska zolfaghar raketa
iranska zolfaghar raketa

Razmena pretnji između Izraela i Irana povećala je tenzije, a izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je izdao oštro upozorenje u objavi na društvenim mrežama.

U objavi na mreži X, napisanoj na hebrejskom i perzijskom i direktno usmerenom na iranskog vrhovnog vođu Alija Homeinija, Kac je rekao da će njegova zemlja uzvratiti ako Iran pokrene napad na Izrael sa svog tla.

Galant je takođe tvrdio da bi svaka agresija na njegovu zemlju bila dočekana snažnom odbranom praćenom snažnim odgovorom na teritoriji agresora.

Njegovi komentari usledili su ubrzo nakon Homeinija izjave u Teheranu, gde se obratio okupljenima uoči praznika Ramazanskog bajrama koji obilježava kraj muslimanskog posta Ramazana, rekavši da je „zli režim napravio grešku i mora biti kažnjen.”

5 KOMENTARA

  1. Zanimljiva teza, bockaš nekog olovkom u ledja, ovaj posle sat vremena popizdi prodere se da prestaneš, a ti odma zavapiš i jadaš se kako si ugrožen i kako je neko nasilan prema tebi.
    Trebalo bi svi ti ratovi koje su američka gov.. započela prebaciti na njihov kontigent.

    21
  2. A zasto Rusija dozvoljava da im cifuti saveznik a Siriju non stop maltretiraju?
    Kako god Veliki satana podrzava cifute tako bi I Rusija da podrzava Siriju Iran…svoje prijatelje…

    • Putin je postovao americke sankcije Iranu i sev Koreji a sada trazi pomoc od njih protiv Amerike.

      Eto i to ti je Putin.

      1
      1
      • ti znas da postovao sanskcije, pa kako funkcionise severna koreja da nije Rusa i Kineza odavno nebi postojala na mapi, svo njihovo oruzije je na bazi sovjetskog, kao i Iransko..nuklerni program irana nebi bio odrziv bez Rusa…te sankcije jedino imaju smisla kad su u pitanju male zemlje kao Srbija…..Severna Koreja je poslala rakete da proba u stvarnim uslovima kako funkcionisum Iranci posalli drnove isto..i sa su Sahedi mnogo bolji od Barjatara naprimer, vidis Patriot nikada nije delovao protiv ozbiljnih vojski i vidis da su ga Rusi slupali kao i Iris-T…normalno je i Patriot je naneo gubitke Rusima, ali vidis zapad vise ne salje jer je skupo a Rusi nasli nacin da ga brzo neutralisu…ovaj rat je trenutno velika pozornica naoruzanja istocnog protiv zapadnog nema tu nikakve pomoci sve se svodi na interese…ko zna koliko je i kineskog naurazanja probano kao Rusko u Ukrajini…i Kinesko nauraznje je manje vise kompatibilno sa sovjestkim kao severno korejsko ono je bukvalno preslikano…ne trazi Putin niciju pomoc, vise bi rekao da pomoc treba zapadu trenutno jer su se nasli u neobranom grozdju, rat u Ukrajini, rat na bliskom istoku jos Kinez da otvori front oko Tajvana e tek ce onda poceti haos, Evropa ce osati na cedilu bez pomoci USA a sama nema kapacitet ni zasta…sem Poljske armije sve ostale su manje vise smesne, Turci nece reagovati oni ce drzati po strani cekati da oslabi evropa da se NATO raspadne pa da krenu na Kipar i Rodos i ostala grcka ostrva koja su u blizi turskih granica…ovo je tek pocelo a kad ce se zavrsiti niko ne zna…ali od Evrope nece nista ostati jer Alzirci i Markonaci nece ratovati za Francusku, Turci i Sirijci za nemacku…Spanija i Portugal ce cutati i zujati kao u drugom svetkom ratu itd….mi Srbi cemo opet cackati mecku umesto da ostanemo po strani pa cemo opet najebati itd….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave