NaslovnaNovostiIzrael primoran da po prvi put upotrebi pomorsku gvozdenu kupolu: PVO sistem...

Izrael primoran da po prvi put upotrebi pomorsku gvozdenu kupolu: PVO sistem C-Dome oborio dron Huta

Izrael je prvi put upotrebio pomorski protivraketni i protivvazduhoplovni odbrambeni sistem da obori dron koji se približavao sa Crvenog mora koji je aktivirao sirene u lučkom gradu Eilatu, saopštila je juče izraelska vojska.

Izraelci su prvi put sa mora upotrebili sistem Gvozdena kupola, integrisan na brodovima izraelske mornarice.

Nakon dejstvovanja, nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima usled presretanja. Najnoviji događaj usko prati još jedan incident u kojem se dron opasno približio udaru u jednu od izraelskih korveta klase 6 Sa’ar stacioniranih u Eilatu, ali je na kraju promašio i udario u pomorsko skladište.

Eilat je više puta bio na meti grupa koje se protive izraelskoj okupaciji Gaze i koje podržava Iran. U novembru prošle godine, dron lansiran iz Sirije pogodio je školu u Eilatu, dok je u martu ove godine krstareća raketa ispaljena iz Jemena pogodila otvoreno područje severno od grada.

Eilat je česta meta udara Huta, jemenskih pobunjenika, koji izvode napade kako bi podržali Hamas, palestinsku islamističku grupu koja vlada Gazom, a nad kojom prethodnim masakrom isprovocirani Izrael, vrši egzekucije još od oktobra prošle godine.

Kopneni sistem Gvozdena kupola često je korišćen za presretanje raketa lansiranih iz Pojasa Gaze koji kontroliše Hamas. Međutim, najnovije presretanje sada su reklamirala efikasnost pomorske verzije Gvozdene kupole u ​​suprotstavljanju napadima dronova.

Novi C-Dome sistem

Neposredno nakon što je izbio rat u Gazi, Izrael je rasporedio korvete za transport raketa u Crveno more, saopštila je vojska.

Prema Times Of Israel, izraelske korvete klase Sa’ar 6, koje se obično koriste za zaštitu naftnih platformi u Sredozemnom moru, opremljene su naprednim sistemima Gvozdene kupole, poznatim kao “C-Dome”.

U utorak uveče, jedan od ovih brodova klase Sa’ar, verovatno korveta INS Magen, oborila je dron koristeći novi C-Dome sistem. Prema izveštaju, dve rakete su lansirane sa korvete i presrele su dron.

„Preko noći je raketna korveta klase Saar koja pripada Izraelskim odbrambenim snagama uspešno presrela bespilotnu letelicu koja se približavala sa istoka i prvi put letela u oblasti zaliva Akabe“, saopštila je vojska.

C-Dome, prema proizvođaču, izraelskoj odbrambenoj kompaniji Rafael, koristi iste rakete presretače kao i mnogo poznatiji Iron Dome, izraelski kopneni sistem protivvazdušne odbrane koji služi za odbranu od dronova i projektila kratkog dometa.

Sistem se sastoji od tri osnovne komponente: presretača Tamir, modularne jedinice za vertikalno lansiranje i komponente za komandu i kontrolu. Ovi elementi rade u tandemu kako bi se maksimizirala operativna efikasnost.

saar 6 lansira raketu presretac pvo sistema c dome
saar 6 lansira raketu presretac pvo sistema c dome

Za razliku od Gvozdene kupole, koja ima sopstveni namenski radar, C-Dome je integrisan sa brodskim radarom za otkrivanje nadolazećih ciljeva. Vertikalno lansirani presretači nude pokrivenost od 360 stepeni, obezbeđujući brz i agilan odgovor na različite vrste pretnji.

Uprkos svojim mogućnostima, C-Dome se može pohvaliti kompaktnošću, što olakšava integraciju na različite pomorske platforme, uključujući patrolne brodove i manje korvete.

Sistem dopunjuje slojevitu protivvazdušnu odbranu Izraela, koja, između ostalog, koristi američko-izraelske rakete Arrow-3, dizajnirane da presreću balističke rakete koje lete izvan Zemljine atmosfere.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave