NaslovnaNovostiDrastično veći broj lovaca F-35 u nego Su-57, do 2030. čak 500:...

Drastično veći broj lovaca F-35 u nego Su-57, do 2030. čak 500: Rusija neće moći da ostvari nadmoć u vazduhu

Smatran sposobnošću koja može da promeni tok oružanog sukoba, avion F-35 najčešće je prodavan lovac u Evropi. Da li pod pritiskom ili zato što ga zaista žele, činjenica je da će američkih lovaca pete generacije do 2030-ih godina u Evropi biti čak 500 komada.

Četiri američka aviona F-35 Lightning II zamenila su isti broj aviona četvrte generacije raspoređenih u Evropi (Nemačka) i već su počela sa radom u okviru vazdušne baze Lask u Poljskoj, praktično inaugurišući prisustvo aviona visokih performansi duž istočne EU granice sa Rusijom.

„Letelica je zamenila četiri F-16 Fighting Falcon-a iz 52. borbenog krila, sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Spangdalem u Nemačkoj, kako bi nastavila integraciju sa NATO saveznicima“, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi od 2. aprila. „Ova sposobnost je od suštinskog značaja za blagovremen i koordinisan odgovor ako i kada je to potrebno.

Stoga, dolazak dodatnih F-35 posmatra se kao strateška mera za projekciju sile u istočnoevropskom regionu, dok propaganda konstantno forsira tezu o “mogućoj ruskoj agresiji”, pozivajući se na sukob u Ukrajini.

NATO tvrdi da ima šest puta više aparata pete generacije nego Rusija

Da li milom ili silom, činjenica je da se broj zemalja koje nabavljaju, razvijaju i koriste avione F-35 udvostručio poslednjih godina, a sposobnost NATO-a da postavi kolektivne multinacionalne snage aviona pete generacije sposobne da rade umreženo ne može se potceniti.

Izbegavajući upoređivanje tehnoloških performansi aviona pete generacije u vlasništvu dveju strana, takođe je činjenica da NATO ima značajnu brojčanu prednost nad Rusijom.

Rusija prema tvrdnjama sa zapada trenutno koristi oko 22 Su-57, sa još 76 najverovatnije na različitim nivoima proizvodnje, dok NATO već koristi skoro šest puta više aviona pete generacije.

„Danas u Evropi ima oko 120 F-35 u šest zemalja. Do 2030. očekujemo da će više od 500 lovaca F-35 iz više od 10 evropskih zemalja, uključujući dve pune eskadrile američkih F-35, biti integrisano u RAF Lakenheath u Velikoj Britaniji“, navodi se u saopštenju proizvođača Lockheed Martin.

Dakle, kakav god bio odnos snaga jedan na jedan Su-57 protiv F-35, njihov broj jednostavno nije dovoljan da pokuša da ospori superiornost, a kamoli nadmoć u vazduhu, F-35 koji su u Evropi.

Prednosti masovne upotrebe F-35 u Evropi

Prednost NATO i evropskih aviona F-35 je što rade umreženo. Svi F-35, iz svake države članice, dizajnirani su sa zajedničkom višenamenskom naprednom vezom za prenos podataka (MADL), tehnologijom koja povezuje sve F-35 preko, smatra se, bezbedne veze za prenos podataka velike brzine.

To znači da bi avioni F-35 iz zemalja koje imaju te avione mogli da deluju ujedinjeno i sinergijski duž istočnoevropskog fronta, a mogli bi da budu pozicionirani da brzo razmenjuju informacije o izviđanju, osmatranju i napadu, dajući bolje pozicioniranim avionima F-35 sve podatke neophodne za izvođenje preciznih udara u sigurnijim uslovima.

f 35a b61 12
f-35a lansira nuklearnu bombu b61-12

F-35 se takođe hvali svojim detaljnim datotekama sa podacima o misiji, koji uključuju opsežnu i specifičnu bazu podataka pretnji koja se kontinuirano ažurira direktno sa senzora.

Ako senzor naiđe na određeni tip aviona, kompjuter u avionu ga odmah identifikuje i podaci se stavljaju na raspolaganje pilotima koji treba da pokrenu brzi napad i žele da provere autentičnost mete.

Baze podataka sa kategorijama i vrstama tehnike, parametrima signala, vrstama pretnji itd. stalno se popunjava i ažurira tako da svaki novi sistem koji se pojavi može biti prepoznat i klasifikovan kao meta i to brzo.

Ukoliko na to dodamo da od nedavno američki F-35 u verziji A sada sme da leti i dok je vremenski uslovi nisu idealni, zaista ova izjava iz Lockheed Martina o svojoj uspešnosti prodaje i plasiranju proizvoda zaslužuje pohvale.

Ukratko o američkom lovcu F-35 Lightning II

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor

7 KOMENTARA

  1. Zamenila 4 F-16 iz 52.borbenog krila !??? U originalu sigurno stoji ’52. fighter wing’, a prevedeno je kao ‘borbeno krilo’, mada znaci ‘lovacki puk’ ??? Ko vam radi prevode sa engleskog, ocigledno Google !

  2. И ово је још једна потврда чувеног постулата идеологије којој и сам покушавам да припадам а то је да квантитет у одређеном тренутку прераста у нови квалитет. У конкретном случају већи квантитет Ф-35 у односу на Су-57 даје и нови квалитет тј. превласт у ваздуху. Е сад, не треба сметнути са ума да у случају напада нато хијена на Русију, неће им се супротставити само Су-57. Има ту и још по неки Су-35 а и новије верзије Су-30 и Су-27 могу итекако да изненаде умрежене Ф-35. Шта рећи о МиГ-у 31 са ракетама Р-37м! Ту је и наравно непревазиђена ПВО са плејадом С система. Сасвим је друга ствар хипотетички напад Русије на нато или неку од земаља тог хијена савеза. У том случају Русија не би била баш у повољној ситуацији. Али опет, не сме се заборавити и да Русија има планове за нове авионе тзв пете генерације који су за сада само на папиру или у некој фази развоја али ако се узме у обзир брзина којом Руски војно-индустријски комплекс може да повећа и убрза производњу, ствар постаје још неизвеснија. Наравно, ту је и фактор Кина. Кина је свесна да у случају пада Русије и она долази у егзистенцијалну опасност и тешко да би у неком сукобу већег обима само посматрала или слала чипове Русији. А ако се у сукоб укључи пар улица из Пекинга…. Све у свему, не бих са сигурношћу могао да прогнозирам на шта би све то изашло и надам се да никада нећу ни сазнати. Само, не би било лоше да нам Русија буде негде у комшилуку.

    19
    1
    • Suprostavice im se jedno spolovilo od ovce, sve to sto si nabrojao su kante i metalolom rusi i, rusi su jedno obicno spolovilo na biciklo!

      4
      37
      • “Spolovilo”?! Na kojem je to jeziku? Purgerskom? Kad ne umeš da argumentovano osporiš navode Saladina onda je bolje da ćutiš. Ovako se samo blamiraš. Elem, F35 ima toliko nedostataka, o čemu je pisala i zapadna štampa, da je to prosto za ne poverovati. SU35S je avion koji bez problema može da uništava F35. A njih Rusi imaju podosta. Jedno je zapadnjačka reklama (“najbolje, nepobedivo, neuništivo …”), a onda u stvarnosti gori od pogotka najobičnijeg drona, koji košta par stotina evra. Kao što je bilo sa Leopard 2, Ejbramsima, Čelendžerima i tsl.

        20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave