NaslovnaNovostiNemački Eurofajteri presreli ruski avion Il-20 iznad Baltičkog mora bez aktiviranog transpondera

Nemački Eurofajteri presreli ruski avion Il-20 iznad Baltičkog mora bez aktiviranog transpondera

Nemački avioni Eurofajter presreli su ruski avion koji je leteo iznad Baltičkog mora i kome nije bio aktiviran transponder. Lovački avioni su poleteli iz letonskog grada Lielvarde, navodi Njuzvik, koji se poziva na nemačko vazduhoplovstvo.

Ruski izviđački avion Il-20 je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru, a avion NATO-a ga je „pratio” jedno vreme.

Krajem februara, francuska vojska je takođe objavila da su njeni borbeni avioni Miraž 2000-5 presreli ruske avione kod obale Estonije.

Prošle godine, prema NATO-u, vazdušne snage Alijanse širom Evrope presrele su ruske vojne letelice koje su se približavale vazdušnom prostoru Alijanse više od 300 puta. Većina presretanja dogodila se iznad Baltičkog mora.

NATO je ranije saopštio da je pojačao svoju protivvazdušnu odbranu na svom istočnom krilu kao odgovor na rusko-ukrajinski sukob, povećavši broj borbenih aviona i izviđačkih letova i proširivši svoju kopnenu mrežu protivvazdušne odbrane.

Ruski ratni avioni „dugo vremena nisu slali transponderski kod“ koji bi ukazivao na njihovu poziciju i visinu, nisu prezentovali plan leta niti komunicirali sa kontrolorima letenja, saopštio je NATO.

„NATO borbeni avioni su u pripravnosti 24 sata i spremni su da polete u slučaju sumnjivih ili nenajavljenih letova u blizini vazdušnog prostora naših saveznika“, rekao je vršilac dužnosti portparola NATO-a Dilan Vajt.

Eurofighter Typhoon ukratko

Eurofighter Typhoon je višenamenski lovac četvrte generacije, razvijen i proizveden od strane Eurofighter GmbH, preduzeća osnovanog 1986. godine od strane konzorcijuma Alenia Aeronautica, BAE Systems i EADS.

Dizajnerske karakteristike lovca odražavaju želju konstruktora da koriste najnovija svetska dostignuća u oblasti konstrukcije aviona i elektronike.

Da bi se obezbedio potreban nivo manevrisanja, posebno pri velikim napadnim uglovima, avion je projektovan sa niskim delta krilom i negativnom marginom stabilnosti, dvodelnim zakrilcima i letvicama, okretnim prednjim horizontalnim repom, vertikalnom kobilicom sa kormilom bez stabilizatora.

eurofighter typhoon ce stititi svetsko prvenstvo u fudbalu
eurofighter typhoon

Takav dizajn ima niz prednosti, od kojih je glavna smanjenje otpora aviona pri nadzvučnim brzinama.

Dovod goriva se nalazi u trupu i krilnim rezervoarima za gorivo, koji u potpunosti zauzimaju kesone krilnih konzola. Ovaj lovac koristi četvorostruko redundantni digitalni sistem kontrole leta, kombinovan sa sistemom kontrole motora.

Obezbeđuje veštačku stabilnost i visoku upravljivost, kao i devijaciju komandi za postizanje maksimalnog aerodinamičkog kvaliteta u svim režimima i u čitavom opsegu brzina i visina leta.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2125 km/h
Domet:1390 km
Maksimalna visina leta:19.800 m
Projektili:Miks raketa AIM-120B AMRAAM
Meteor FMRAAM, ASRAAM
IRIS-T vazduh-vazduh,
ALARM anti-radar,
Penguin protiv-brodska,
Brimstone protiv-oklopna
Karakteristike

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave