NaslovnaNovostiSatelitski snimci potkopali tvrdnje ukrajinskih izvora o učinku napada dronovima na ruske...

Satelitski snimci potkopali tvrdnje ukrajinskih izvora o učinku napada dronovima na ruske vojne aerodrome

U noći 5. aprila, ruske snage su odbile masovni napad ukrajinskih dronova u pozadinskim regionima. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 53 dronova (UAV) uništena u pet ruskih regiona.

Zauzvrat, ukrajinski izvori su proglasili uništenim čak šest ruskih aviona uništili, a osam oštećenih u napadu dronovima samo na aerodrom Morozovsk. Izvori ukrajinskih publikacija tvrdili su da je napad bio izuzetno uspešan.

Kako su istakli izvori, “rezultati zajedničke specijalne operacije SBU i ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva su impresivni”, što se sada ispostavilo kao netačno.

Prema ukrajinskom glasilu Unijan, to bi bili bombarderi Su-27 i Su-34, koji su bili bazirani na aerodromu Morozovsk, a u pitanju su upravo avioni koje Rusija koristi za bacanje vođenih protivvazdušnih bombi na položaje Oružanih snaga Ukrajine, na liniji fronta.

„Tokom protekle noći i ranog jutra 5. aprila, suzbijeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije.

Dežurni sistemi PVO presreli su i uništili teritorije Rostovske (44 UAV), Saratovske (1 UAV), Kurske (1 UAV) i Belgorodske (1 UAV) oblasti, kao i nad teritorijom Krasnodarske (6 UAV) oblast“, saopštilo je tog dana Ministarstvo odbrane Rusije.

Meta ukrajinskih napada bila su tri ruska vojna aerodroma, uključujući aerodrom u Morozovsku u Rostovskoj oblasti, Engels u Saratovskoj oblasti, Jejsk u Krasnodarskom kraju.

Ukrajinski vojni zvaničnici i mediji saopštili su u različitim izjavama da je u napadu na sve tri lokacije uništeno i oštećeno čak i do 10-15 ruskih aviona, uključujući 6 aviona navodno uništenih samo u Engelsu.

Dana 6. aprila, satelitski snimci sva tri aerodroma otkrili su da ukrajinske tvrdnje nisu bile istinite. Nije potvrđena nikakva šteta na aerodromima ili avionima.

Međutim, jedna stavka je ovde nepobitna, a to je da ukrajinske oružane snage sada poseduju dronove sa znatno većim dometom nego što je to do sada bio slučaj.

Slučaj uništenja BM-27 Uragan

Da stvar bude gora, ovo nije prva neistinita vest koju ukrajinski mediji šire u protekla dva dana.

Juče, 6. aprila ruski precizni udari uništili su ukrajinske teške višecevne raketne bacače BM-27 Uragan raspoređene na ulicama grada Harkova pored tržnog centra, preko puta benzinske stanice.

Snimci iz tog područja jasno pokazuju uništene vojne sisteme, ali je lokalni gradonačelnik dao intervju okrivljujući rusku vojsku za krvave udare na civile.

U međuvremenu, lokalni mediji zaboravljaju da snime glavnu metu uspešnog napada, a u ovom članku možete pročitati detaljan opis događaja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave