NaslovnaNovostiUkrajina tvrdi da su šest ruskih aviona uništili, a osam oštetili u...

Ukrajina tvrdi da su šest ruskih aviona uništili, a osam oštetili u napadu dronovima na aerodrom Morozovsk

Ukrajinske snage izvele su večeras veliki napad na neke vojne baze koje se nalaze na teritoriji Ruske Federacije, a rezultati navodno premašuju prve procene.

Ukrajinski dronovi napali su vojni aerodrom Morozovsk u Rostovskoj oblasti Ruske Federacije.

Iz analize prvih informacija stiglo je ukrajinski napad dronom propao. Rusija tvdi da je uništila više od 40 vazdušnih ciljeva, nije bilo reči o šteti, dok sada stižu dodatne tvrdnje u vezi sa napadom ali sa ukrajinsko-zapadne strane.

Izvori ukrajinskih publikacija tvrde da je napad bio uspešan. Kako su istakli izvori, “rezultati zajedničke specijalne operacije SBU i ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva su impresivni”.

Ukrajinski izvori tvrde da je najmanje 6 vojnih aviona Ruske Federacije je uništeno, a još 8 je značajno oštećeno u napadu na aerodrom Morozovsk. Takođe dodaju da je čak 20 ruskih vojnika je poginulo i ranjeno.

Prema ukrajinskom glasilu Unijan, to bi bili bombarderi Su-27 i Su-34, koji su bili bazirani na aerodromu Morozovsk, a u pitanju su upravo avioni koje Rusija koristi za bacanje vođenih protivvazdušnih bombi na položaje Oružanih snaga Ukrajine, na liniji fronta.

Ukoliko se ukrajinske tvrdnje, doduše bez ikakvih dokaza, ispostave kao tačne, u pitanju bi bio veliki udarac za rusko vazduhoplovstvo. U Morozovsku je nekada bilo bazirano oko 20 aviona Su-34.

„To je važna specijalna operacija koja će značajno smanjiti borbeni potencijal rašista (ruskih snaga)“, rekao je, pogađate, neimenovani ukrajinski izvor.

Zvanično, Morozovski puk ima tri eskadrile, odnosno 36 aviona Su-34. Verovatno je, međutim, da neke od letelica nisu tu sobzirom da učestvuju u SVO, a nekoliko aparata je rastureno po drugim aerodromima.

Šta kažu Rusi

U poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu, guverner Rostovske oblasti Ruske Federacije Vasilij Golubev izvestio je da je protivvazdušna odbrana u noći 05.04.2024. uništila više od 40 vazdušnih ciljeva iznad Morozovskog okruga.

su 34 nosi kindzal
su 34 nosi kindzal

„Prema preliminarnim podacima, u Morozovskom okrugu protivvazdušna odbrana je uništila više od 40 vazdušnih ciljeva“, napisao je Golubev u svojoj poruci koju je preuzela ruska novinska agencija Interfaks.

Kako je dodao, tokom napada oštećena je elektrana, a specijalizovane službe rade na obnavljanju napajanja električnom energijom.

Oko 02:00 u Morozovskom okrugu Rostovske oblasti pojavile su se prve informacije o upotrebi protivvazdušne odbrane. Meštani kažu da se tokom noći čulo najmanje 10 jakih eksplozija.

Prema objavama na društvenim mrežama, glavni cilj napada u Rostovskoj oblasti bio je aerodrom u Morozovsku, koji koristi 599. puk bombardovanja Južnog vojnog okruga.

Čak 26 dronova presreli su raketni sistemi PVO Pancir-S1, a 18 streljački odredi. Na osnovu video snimaka koji kruže internetom, očigledno je da su dronovi leteli na izuzetno maloj visini, povećavajući nivo prikrivenosti.

Satelitski snimci objavljeni 01.04.2024. pokazali su da je na aerodromu raspoređeno 13 frontalnih bombardera Su-34, kao i pet borbenih aviona Su-35S.

Respektabilan telegram kanal Fighterbomber izjavio je da avioni nisu oštećeni zato što su VKS Rusije očekivale i znale za napad te sklonile letelice na vreme.

Napad u noći 5. aprila bio je jedan od najmasovnijih udara ukrajinskih snaga na pogranične regione Ruske Federacije.

Prema nekim ruskim izvorima, ovim akcijama Oružane snage Ukrajine nameravaju da transformišu pogranične regione Rusije u takozvane „sive zone“.

Ruski izvori cene da, uzimajući u obzir činjenicu da ukrajinski dronovi već imaju domet veći od 1.000 kilometara, više neće biti dovoljna namera da se stvori sanitarna zona na istoku i jugu Ukrajine, već potpuna kontrola nad ukrajinskim država će biti potrebna.

su 34 baca bombu kab 1500 u slobodnom padu u siriji
su 34 baca bombu kab 1500 u slobodnom padu u siriji

Vraćajući se napadu 5. aprila, mora se reći da Rostovska oblast nije bila jedina meta ukrajinskih dronova. Nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno i na području drugih lokacija kao što su Engels, Voronej ili Ejsk.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u svima nalaze važni aerodromi koje koristi ruska vojska, ne bi bila isključena mogućnost usaglašenog ukrajinskog napada na rusku mrežu aerodroma.

11 KOMENTARA

  1. Na satelitskim slikama se jasno vidi da nije ostecen niti jedan jedini avion kao ni aerodrom.
    Ukrainci su na teškim drogama

    36
    7
  2. 1/ Где има ватре има и дима (намерно изокретћем ову изреку да би било јасније)

    2/ “Ruski izvori cene da, uzimajući u obzir činjenicu da ukrajinski dronovi već imaju domet veći od 1.000 kilometara, više neće biti dovoljna namera da se stvori sanitarna zona na istoku i jugu Ukrajine, već potpuna kontrola nad ukrajinskim država će biti potrebna” /Ако ово вама није било јасно од почетка и надали сте у неки договор онда сте сви ви будале! Ни сад није касно да схватите ово а могло би бити ако нешто не промените у начину ратовања.

    • Она се не весели али се весели твоја ујна. Али веселиће се и тетка!

      16
      1
  3. Verovatno SAD znaju dali ima unistenih aviona na aerodromu.Detaljno satelitski nadziru Rusku teritoriju,i na druge nacine.Zaracenim stranama vise niko ne veruje.Po Amerikancima krstarica Moskva vise potopljena javaslukom,nego Ukrajnskim raketama,pokradeni aparati za gasenje pozara,pa se vatra prosirila na Moskvine primarne rakete.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave