NaslovnaNovostiRusi izgubili rekordan broj tenkova u jednoj bici nakon neuspelog blickriga: Ukrajinci...

Rusi izgubili rekordan broj tenkova u jednoj bici nakon neuspelog blickriga: Ukrajinci tvrde da su uništili čak 73

Prema tvrdnjama ukrajinskih izvora, ruske trupe su 4. aprila izgubile najveći broj oklopnih transportera od oktobra 2023. kada su započele uspešnu ofanzivu za zauzimanje Avdijevke.

Ukrajinski generalštab izvestio je u petak ujutro da su njihove oružane snage uništile čak 73 ruska oklopna vozila (transporteri, borbena vozila pešadije itd.).

Pored čak dva i po pešadijska bataljona, što je ekvivalentno 73 oklopna, prema ukrajinskim tvrdnjama, ruske snage su izgubile i neverovatnih 50 artiljerijskih sistema (i ovo veliki broj ekvivalentan skoro tri divizije), 15 tenkova, tri reaktivna projektila MLRS i 61 vozilo uključujući rezervoare za gorivo.

Uz sve ove katastrofalne gubitke u opremi, broj ruskih vojnika izvučenih iz bitke je samo 860, navodi se u saopštenju ukrajinskog generalštaba.

Međutim i tu nije kraj, te Ukrajinci dodaju da bi situacija mogla biti još gora jer njihovi izveštaji ne pokazuju da li su ruska oklopna vozila izgubljena u borbi sa vojnicima unutra ili u zonama koncentracije u kojima se vojnici obično ne nalaze.

Objašnjenje zapadnih stručnjaka za ovo: “Rusi imaju inicijativu jer su u ofanzivi i najverovatnije su pokušali masivan i brz oklopni napad”

Zapadni analitičari daju objašnjenja i tvrde da s obzirom na to da ruske snage drže inicijativu i da su u ofanzivi duž celog fronta, nije isključeno da su u jednom ili čak dva pravca pokušale masivan i brz napad srednjim oklopom bez tenkova uz podršku artiljerije i avijacije.

ruski oklop unisten
ruski oklop unisten

Borbe su u četvrtak bile koncentrisane na dva pravca – Bahmut i Novopavlovka, gde je registrovano više od 30, odnosno 20 ruskih napada, od ukupno 65 oružanih sukoba na celom frontu.

Broj ruskih napada na pravcu Bahmuta (Artjomovksa) naglo je porastao za samo jedan dan (sa 14 na 30), više nego duplo, dok je na pravcu Novopavlovka bio 20, skoro prepolovljen u odnosu na kraj prošlog meseca, kada ih je bilo čak 36 i to 31. marta.

Centralna osa operativnog pravca Bahmut je inače 80 – 90 km severno od pravca Novopavlovka.

Stanje na frotnu iz ugla Kijeva: Uništavamo ruske trupe dok gubimo

Cilj ruskih napada u pravcu Bahmuta je trenutno zauzimanje grada Časov Jar, koji se nalazi oko 5 km zapadno od Bahmuta. Njegovo preuzimanje od strane Rusa većina stručnjaka ocenjuje kao akcija opravdanog operativnog značaja, jer preti da uskoro zahvati severni grad Konstantinovku.

U pravcu Novopavlovke, najžešće borbe su se vodile na istočnoj ivici Novomihajlovke, gde su, napad za napadom, kako tvrde izvori iz Kijeva, Ruse uništavala ukrajinska artiljerija i bespilotne letelice.

Ruska eskalacija počela je iznenada u poslednjih nekoliko dana februara, dostigavši vrhunac od skoro 40 napada dnevno i u proseku 26 napada u poslednjih 40 dana. Gubitak Novomihajlovke nije kritičan za ukrajinske snage, tvrde, već je na tom području imobilisana jedna od elitnih jedinica ukrajinske vojske – 79. vazdušno-desantna brigada.

Bahmut – glavni pravac napada Rusije, tvrde iz Kijeva

Uzimajući u obzir razvoj situacije na dva pravca, vidi se da novopavlovski pravac počinje da se sve jasnije oblikuje kao napor odvlačenja/blokiranja dok glavni ruski pravac napada odjednom postaje Bahmut.

Iznenađujuće udvostručenje ofanzivnih napora u oblasti Časov Jara verovatno je omogućeno dovođenjem snaga i sredstava iz drugog pravca, verovatno iz Kupijanska gde su borbe izgleda prestale posle 21. marta, tvrde ukrajinski stručnjaci.

U cilju zauzimanja mesta Časov Jar deluje ruska 98. vazdušno-desantna divizija, eventualno pojačana pešadijskim pukom 150. pešadijske divizije Južne vojne oblasti.

Znajući da su vazdušno-desantne divizije posebno opremljene lakšim oklopom, verovatno je da je 98. vazdušno-desantna divizija u četvrtak 4. aprila izvršila masovni i brzi napad na Časov Jar i pri tome izgubila veliki broj borbenih sredstava.

Šta kaže rusko Ministarstvo odbrane o stanju u aktulenim sektorima fronta

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, a što se tiče stanja na frontu, situacija tamo izgleda ovako:

Na Kupjanskom pravcu ruske snage nanele vatru na formacije 57. i 103. brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Sinkovka i Berestovoje u oblasti Harkov. Ukrajinci su izgubili 1 tenk, 2 vozila, 1 samohodni top 2S1 „Gvozdika“ i 1 kontrabaterijski radar AN/TPQ-50.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe tvrde da su zauzele povoljnije položaje i nanele vatrenu štetu formacijama 5., 24., 28., 53. 79. i 81. brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini niza naselja u Donbasu. Takođe, odbijena su 2 jurišna napada odreda 10. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Razdolovka u DNR. Kijev je izgubio 2 borbena oklopna vozila, 8 vozila, 1 samohodni top M109 Paladin, 1 haubicu M777, 4 samohodna topa 2S1 Gvozdika, 1 top Rapira ali i skladište municije.

Na pravcu Avdijevke, ruske snage su napredovale i poboljšale svoju taktičku poziciju. Zatim su odbili 12 kontranapada jurišnih grupa 24., 25., 47., 68., 71. i 115. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Novgorodskoje, Novokalinovo, Pervomajskoje i Berdiči. Kijev je izgubio 3 tenka, 2 borbena oklopna vozila, 6 vozila, 1 haubica M777, 1 samohodni top M109 Paladin, 1 samohodni top 2S1 Gvozdika i haubicu D-30.

Tako, prema sopstvenim tvrdnjama, Oružane snage Rusije nastavljaju napredovanje u Donbasu, “približavajući se potpunom oslobođenju teritorije DNR od okupatorskih snaga kijevskog režima.”

Na pravcu južnog Donjecka ruske trupe tvrde da su poboljšale položaj na liniji fronta i porazile jedinice 58., 72. i 128. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Urožajnoje i Staromajorskoje u Donjecku. Kijev je izgubio 3 vozila, 1 samohodni top 2S1 „Gvozdika“ i haubica D-30.

Na hersonskom pravcu ruske snage tvrde da su porazile formacije 35. i 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Rabotino u Zaporožju, i Ivanovke u hersonskoj oblasti. Kijev je izgubio 7 vozila, 1 samohodni top Cezar, 1 haubicu M777 i 2 haubice D-30.

Pored toga, u oblasti Harkova su, prema tvrnjama ruskog MO, uništena 2 raketna bacača PVO SAMP-T. Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 205 ukrajinskih bespilotnih letelica, vođenu bombu Hammer, kao i 6 projektila HIMARS i Hurricane.

Podsetimo da, prema brojnim izjavama ruskog rukovodstva, ko god da je upravu i čije god izveštaje da pratite, sto posto sigurno je samo jedno – da takozvana Specijalna vojna operacija na ukrajinskoj teritoriji neće prestati dok se u potpunosti ne završe svi početni zadaci Kremlja.

6 KOMENTARA

  1. Čim se Ukrajinci hvale sledi još jedan veliki gubitak.Verovatno taj Jar ili kako se zove.Ali čine sebi medveđu uslugu.Sa jedne strane pričaju da nemaju više naoružanja a sa druge sve više granata pada na Rusiju,sve više ruskih tenkova je uništeno,pola miliona Rusa je ubijeno i td.Istina je potpuno drugačija,ali zapad želi da živi u svojim lažima,međutim i tome dolazi kraj

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave